8 Януари, 2022 17:03 30 887 25

Не правете това, когато пържите картофи

  • пържени картофи-
  • картофи-
  • пържене-
  • готвене

Ето как правилно да пържим картофи в тиган

Не правете това, когато пържите картофи - 1
Снимка: Shutterstock

Дори нещо толкова лесно и просто като пърженето на картофи има своите особености, за да могат да станат те сочни отвътре и с хрупкава коричка отвън. Просто трябва да овладеете няколко трика. Ето какви са те:

Изберете твърди и гладки картофи от един и същ сорт. Добре е те да бъдат еднакви по размер и съответно да бъдат нарязани на еднакви по големина и дебелина парчета. Това гарантира равномерно пържене на картофите.

Често пропускаме предварителното накисване, а то е важно. Преди готвене, обелените картофи трябва да се накиснат, за да се премахне излишното нишесте, което се съдържа в тях. В идеалния случай трябва да ги накиснете за една нощ или поне за няколко часа, но 30-60 минути също ще стигнат.

Ако не разполагате с необходимото време, достатъчно е просто да изплакнете обелените и нарязани картофи под течаща студена вода. И не забравяйте да ги подсушите с хартиена кърпа.

Често допускаме грешка и при рязането на парчетата.

Не е толкова важно точно каква форма ще изберете. Основното е, че всички те трябва да с еднаква дебелина. Времето за пържене зависи от дебелината на парчетата: колкото са по-дебели, толкова по-продължителна е топлинната обработка.

Как правилно да пържим картофи в тиган?

– Изберете чугунен или стоманен тиган с дебело дъно. Това е най-добрият вариант за пържене на картофи.

– Препоръчително е да пържите картофите в растително масло, но е по-вкусно да го заместите със свинска мас. Коя опция ще изберете зависи от вас.

– За да покафенеят идеално картофите, задължително е мазнината да бъде добре загрята, преди да ги поставите в нея.

– В никакъв случай не пържете картофите на пластове. По-добре е да пържите на един слой. Това гарантира, че те ще се сдобият с хрупкава коричка и няма да залепнат един за друг.

– Не забравяйте, че трябва да ги обърнете няколко пъти. Но не ги обръщайте твърде често (няма да покафенеят) или твърде рядко (в случая ще изгорят).

– Не осолявайте картофите предварително. Добавянето на сол се прави винаги накрая. В противен случай картофите започват да отделят течност и вместо да станат със златиста коричка, те ще залепнат за тигана.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    58 7 Отговор
    Сега е пълно с майстори като Манчев и Ангелов дето едни картофи не умеят да изпържат.

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грульо

    23 8 Отговор
    Пърженото е вредно, от личен опит го казвам, по-добре е задушени с малко вода и мазнина на не силна температура. Пак стават вкусни, но без опасност от нежелани ефекти.

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хорошо

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Използвах гугъл-преводач, но не стана?!?!
  • 7 James 🇺🇸

    24 5 Отговор
    Като ползвам фритюрник няма нужда да ги обръщам картофите, това е голяма тъпотия. Един фритюрник вече струва 25 лв

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нямам Срам

    21 8 Отговор

    До коментар #7 от "James 🇺🇸":

    Това е най вредното на фритюрник ... Най добре със свинска мас на баба тигана
  • 10 Нямам Срам

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Мюмюн":

    Ко Ко каза ... Не ти се разбира и от чичак гогле
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 питанка

    14 1 Отговор
    А НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВАРИ ЧЕШМЯНА ВОДА

    Коментиран от #20, #21

  • 14 kieran_tierney

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    Пьк тези от макдоналдс пьржени те им са по вредни и от домашните.
  • 15 Абе

    8 0 Отговор
    И до картофите ли я докарахте ба, Дежурните!?
  • 16 Братиньо

    1 0 Отговор
    Браво! !!
  • 17 Мармюмюна

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мюмюн":

    Е, мноу готвени го каза...Ко Ко каза хаах
  • 18 На кого

    0 3 Отговор
    му трябват пържени картофи?
  • 19 0808

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    .... картофът е много интересен зеленчук... вижте: Най-вредната храна е пържен картоф...най-засищаща храна е вареният картоф..
  • 20 Niknay

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "питанка":

    Въпроса ти е много на място - може и да не знаем колко грешки правим при прекарването на чешмяна вода , но тук ще ни осветлят как да правим това в бъдеще ....
  • 21 6679

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "питанка":

    Знам как да стопля вода и после да я разхладя, но не съм сигурен дали го правя правилно...
  • 22 Теро

    5 0 Отговор
    Пърженето трябва да става на 170-180 градуса. и да се съобразява количеството мазнина с количеството картофи в съотношение 3:1. Пържи се до златист цвят, а не с "коричка" която е супер вредна.
    Статията е написана от човек, който и яйца не може да изпържи!
  • 23 КАРТОФИТЕ СА СИ КАРТОФИ

    5 0 Отговор
    НЕКАДЪРНИКА СИ Е НЕКАДЪРНИК .
  • 24 глоги

    4 0 Отговор
    НЕ Е хартиена кърпа,А ХАРТИЕНА САЛФЕТКА ИЛИ С ОТКЪСНАТ ЛИСТ ОТ ХАРТИЕНА РОЛКА. КЪРПИТЕ СА ОТ ПЛАТ.
  • 25 Милен

    3 3 Отговор
    В еърфраера е истината. Каква свинска мас, какви 5 лева.