Дори нещо толкова лесно и просто като пърженето на картофи има своите особености, за да могат да станат те сочни отвътре и с хрупкава коричка отвън. Просто трябва да овладеете няколко трика. Ето какви са те:
Изберете твърди и гладки картофи от един и същ сорт. Добре е те да бъдат еднакви по размер и съответно да бъдат нарязани на еднакви по големина и дебелина парчета. Това гарантира равномерно пържене на картофите.
Често пропускаме предварителното накисване, а то е важно. Преди готвене, обелените картофи трябва да се накиснат, за да се премахне излишното нишесте, което се съдържа в тях. В идеалния случай трябва да ги накиснете за една нощ или поне за няколко часа, но 30-60 минути също ще стигнат.
Ако не разполагате с необходимото време, достатъчно е просто да изплакнете обелените и нарязани картофи под течаща студена вода. И не забравяйте да ги подсушите с хартиена кърпа.
Често допускаме грешка и при рязането на парчетата.
Не е толкова важно точно каква форма ще изберете. Основното е, че всички те трябва да с еднаква дебелина. Времето за пържене зависи от дебелината на парчетата: колкото са по-дебели, толкова по-продължителна е топлинната обработка.
Как правилно да пържим картофи в тиган?
– Изберете чугунен или стоманен тиган с дебело дъно. Това е най-добрият вариант за пържене на картофи.
– Препоръчително е да пържите картофите в растително масло, но е по-вкусно да го заместите със свинска мас. Коя опция ще изберете зависи от вас.
– За да покафенеят идеално картофите, задължително е мазнината да бъде добре загрята, преди да ги поставите в нея.
– В никакъв случай не пържете картофите на пластове. По-добре е да пържите на един слой. Това гарантира, че те ще се сдобият с хрупкава коричка и няма да залепнат един за друг.
– Не забравяйте, че трябва да ги обърнете няколко пъти. Но не ги обръщайте твърде често (няма да покафенеят) или твърде рядко (в случая ще изгорят).
– Не осолявайте картофите предварително. Добавянето на сол се прави винаги накрая. В противен случай картофите започват да отделят течност и вместо да станат със златиста коричка, те ще залепнат за тигана.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Последния Софиянец
Коментиран от #19
17:06 08.01.2022
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Грульо
Коментиран от #4, #14
17:10 08.01.2022
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Хорошо
До коментар #2 от "мечо":
Използвах гугъл-преводач, но не стана?!?!17:14 08.01.2022
7 James 🇺🇸
Коментиран от #9
17:17 08.01.2022
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Нямам Срам
До коментар #7 от "James 🇺🇸":
Това е най вредното на фритюрник ... Най добре със свинска мас на баба тигана19:03 08.01.2022
10 Нямам Срам
До коментар #8 от "Мюмюн":
Ко Ко каза ... Не ти се разбира и от чичак гогле19:04 08.01.2022
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 питанка
Коментиран от #20, #21
19:18 08.01.2022
14 kieran_tierney
До коментар #3 от "Грульо":
Пьк тези от макдоналдс пьржени те им са по вредни и от домашните.21:22 08.01.2022
15 Абе
21:43 08.01.2022
16 Братиньо
22:23 08.01.2022
17 Мармюмюна
До коментар #8 от "Мюмюн":
Е, мноу готвени го каза...Ко Ко каза хаах00:30 09.01.2022
18 На кого
01:53 09.01.2022
19 0808
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
.... картофът е много интересен зеленчук... вижте: Най-вредната храна е пържен картоф...най-засищаща храна е вареният картоф..05:53 09.01.2022
20 Niknay
До коментар #13 от "питанка":
Въпроса ти е много на място - може и да не знаем колко грешки правим при прекарването на чешмяна вода , но тук ще ни осветлят как да правим това в бъдеще ....11:03 09.01.2022
21 6679
До коментар #13 от "питанка":
Знам как да стопля вода и после да я разхладя, но не съм сигурен дали го правя правилно...11:56 09.01.2022
22 Теро
Статията е написана от човек, който и яйца не може да изпържи!
12:11 09.01.2022
23 КАРТОФИТЕ СА СИ КАРТОФИ
12:12 09.01.2022
24 глоги
13:01 09.01.2022
25 Милен
13:35 09.01.2022