Last news in Fakti

11 Януари, 2022 13:57 24 588 46

Това е била една от най-богатите държави, а днес...

  • държава-
  • богатство-
  • жители-
  • остров

Много аспекти от живота на жителите на Науру сега са занемарени, а в държавата почти няма никакъв напредък

Това е била една от най-богатите държави, а днес...  - 1
Снимки: Shutterstock

Науру е малка островна държава в Тихия океан, разположена на североизток от Австралия. Населението ѝ наброява 10 000 души, което я нарежда сред трите най-малки държави в света, наред с Ватикана и Монако, пише pochivka.blitz.bg.

Тази малка държава сега е една от най-бедните в света, докато през 60-те години на миналия век, до началото на 1990 година, е оглавявала списъка на най-богатите. Науру е имала най-високия БВП на глава от населението. Богатството на държавата се е дължало на наличието на фосфат. Той е открит от златотърсача Албърт Елис през 1900 година. Няколко години по-късно Тихоокеанската фосфатна компания започва да обработва запасите. Неслучайно колониалните сили водят ожесточена борба за острова. Германци, австралийци и британци извличат несметни богатства от природните ресурси на острова.

Това е била една от най-богатите държави, а днес...

През 1968 година Науру става независима и фосфатната индустрия отива в ръцете на местните науруанци, които заживяват в разкош. Всеки жител притежава две до три коли – странно, като се има предвид, че в страната има едно единствено шосе. Общата дължина на пътищата е 40 километра. Забогателите жители на острова започва да инвестират в Австралия. За тях работят чужденци, а те самите се отдават на покупки на луксозни стоки от чужбина.

През 90-те години обаче Науру е изправена пред фалит. Над 80 процента от фосфатните залежи са изчерпвани и правителството прави отчаяни опити да предотврати необратимото. Безработицата нараства до рекордните 90%. Промените в климата разрушават и риболовната промишленост. Процъфтяват корупцията и прането на пари на фона на фосфатната криза. Науру затъва и пропада до такава степен, че сега е в списъка на най-бедните държави.

Когато през 2001 година австралийското правителство прави предложение да направи територията на острова бежански център срещу крупна сума, при което науранците нямат особен избор и приемат. Страната става печално известна като място за токсична миграция от Австралия. Твърди се, че се извършват големи зверства и престъпления.

Днес продължителността на живота на местните жители е под 50 години. Болницата, която е била оборудвана модерно и луксозно преди десетилетия, днес прилича на мизерен лазарет.

Това е била една от най-богатите държави, а днес...



Защо обаче тук живеят най-затлъстелите хора?

Заседналият начин на живот, хранителните продукти, внесени от чужбина и със съмнително качество, както и труднодостъпната медицинска помощ са сред главните причини за това.

Любопитно за островната държава е, че има летище и собствена авиокомпания с няколко стари самолета “Боинг”. Железопътната линия е с дължина 3,9 километра. В Науру няма обществен транспорт. Там има само две риболовни лодки. На острова има една радиостанция. Страната разполага само с два хотела. Науру няма собствени висши учебни заведения, но има филиал на Южния Тихоокеански университет, където младежите могат да учат задочно. Приблизително 80% oт острова е безжизнена пустош.

Това е била една от най-богатите държави, а днес...

Малко хора могат да се похвалят, че са стъпвали на Науру. Едва 200 души посещават страната годишно.

Така Науру постави своеобразен рекорд, преминавайки за кратко време от Първия свят към Третия. Кой носи вина за това разрушение, никой не може да каже. Никой също така не знае как ще изглежда бъдещето на малката държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    145 53 Отговор
    Аха. Нещо като България. От нормална добре развита държава с износ на високи технологии по време на дружбата с Русия, сега сме по зле и от Науру

    Коментиран от #2, #15, #25, #38, #42

  • 2 666

    75 127 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Нещо си се объркал. Точно дружбата с Русия ни докара до днешното дереже.

    Коментиран от #5, #6, #29, #33, #44

  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    113 13 Отговор
    Все едно надникнахме в бъдещето на арабския свят ! Това е съдбата на Дубай след края на залежите им! Опитват се да го избегнат , но туризма там няма бъдеще! Първо , че вече почти всеки го е виждал и второ , да имаш най сложното сградостроителство на най неподходящия терен струва пари! Повече пари от колкото носи туризма ! При първата липса на петродолари и ще почнат да се занемаряват сгради ! От там пътя е същия като този на Науру!

    Коментиран от #20

  • 4 имаше филм

    18 0 Отговор
    С Долф Лундгрен. Явно е бил документален.
  • 5 Госあ

    21 8 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    Как е бананата ? Върви ли ?🐒🐒🐒
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 С две думи

    110 6 Отговор
    Айде сега-никой не можел да каже защо сега са бедни...Ами то си е написано бе-колониалните държави са изсмукали ресурса им и след това са ги оставили да се оправят сами..-това е първопричината.То затова и Европа е богата-защото няколко века подред краде ресурси по цял свят-е как няма във Великобритания например да има дворци,инфраструктора и т.н.... Днес продължава ограбването-само,че под по благи лъжи като инвестиране и развитие.Примери дори и у нас много-добива на злато,Мариците,хранителните вериги и т.н....

    Коментиран от #30, #37

  • 8 черния

    53 2 Отговор
    Тъпите страда. Много тъпите страдат много. Дали са на Балканския полуостров или в Науру все тая.
  • 9 Последния Софиянец

    75 5 Отговор
    Все едно чета за България.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Полоний

    41 86 Отговор

    До коментар #6 от "⚜️Просветен⚜️":

    Русия наложи тотално ембарго на българските стоки на 1 януари 1992 години с което унищожи ТКЗС- тата. Те произвеждаха такива боклуци, че само в Русия ги купуваха, макар и за без пари. Като умря съветския пазар, умряха и висчки български индустрии, които произвеждаха стоки остарели преди десетилетия.
    Днес България произвежда 2-3 пъти повече и всичко се продава в Западна Европа.

    Коментиран от #32, #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Антимаймуна

    29 5 Отговор
    Има и други бъ л хари по света хаха
  • 14 прост

    15 20 Отговор

    До коментар #6 от "⚜️Просветен⚜️":

    и ти си объркан . всичко това за което говориш се нарича разпределение на зони на влияние след срива на СССР. Русия ни предаде. и ти май си комшия на тоя с нерезите.

    Коментиран от #22

  • 15 да бе

    69 14 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    когато направиш мегазаводи, за които нямаш суровина, а на всичко отгоре ги направиш далече от пристанище, когато назначаваш хора за да взимат заплата и крадат, но са членове на Партията, когато подтискаш свободната инициатива и смачкваш интелектуалците, когато крадеш частна собственост и уж я превръщаш в държавна, а всъщност я поверяваш до живот на вчерашен овчар и днешен началник ... да, приличаме на науру

    Коментиран от #26

  • 16 Behemoth

    37 1 Отговор
    Ми глупаците ако в едната посока изнасяха фосвати а в другата вкарваха почва сега щяха да ядат банани...
  • 17 Ти за

    18 36 Отговор

    До коментар #6 от "⚜️Просветен⚜️":

    Дубай грижа не бери, много си малък.А вечната дружба, ТКЗС - тата и ракетите най-вече си ги заври знаеш къде и хващай пътя Науру.Там ще си най-просветения, понимаешь?
  • 18 В.В.П.

    52 7 Отговор
    Четеш за Науру ,мислиш си за България.Денди и сащ да се махат от България..

    Коментиран от #34

  • 19 микронезия

    31 0 Отговор
    А ковид истерия има ли? Средна температура през цялата година 25-30 градуса, няма топлофикация, енерго и ВиК.
    С 10-20 хиляди долара годишно, ще се чувствате като богаташ.
  • 20 Братчет

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Просветен⚜️":

    Дубай от доста време вече не залага на нефта по простата причина, че дубайските находища са изчерпани. Приказките за несметните богатства на този емират са в сферата на легендите. Богатството в ОАЕ, дължащо се на нефта, се държи от Абу Даби, останалите шест са "бедняци" в сравнение с Абу Даби. Дори Дубайският "цар" поиска пари от тях за да си довърши 800-метровия небостъргач и поради тази причина не се казва Бурж Дубай, а Бурж Халифа, кръстен е на шейха на Абу Даби, В момента и шесте вече не залагат на нефтените запаси, просто щото са почти изчерпани, а разчитат на други източници на приходи като туризъм, търговия, свободни бизнес центрове и т.н., но не и на нефта...
  • 21 THE BRITISH 🇬🇧

    15 9 Отговор
    Казвам се БУТ БЛИН ,и най богатата държава в света или поне има капацитет за най богатата това е Малката Англия Кипър топъл уютен уреден и успешно интегриран в еврозоната 🇨🇾🇪🇺🇬🇧
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Колонизаторите

    34 3 Отговор
    Не прощават на НИКОЯ територия. И нас това ни чака. Даже в доста от фактите може да се припознаем.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Емил

    17 19 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Българо-съветската (руска) дружба е като Холокоста - много пропаганда, ама поради сериозни съмнения за съществуването ѝ!
  • 26 Госあ

    17 5 Отговор

    До коментар #15 от "да бе":

    Така направихте седесарите от плодзеленчука и месарниците, ама за какви заводи говориш ?
  • 27 Роки

    17 1 Отговор
    Като при нас. Нека слеем двете държави, Науру и България във вечна дружба.
  • 28 Дърт жилав пенсионер

    20 1 Отговор
    Да създадем в парламента група за приятелство с Науру.
  • 29 Кенеди

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    В НАУРУ НЕ Е стъпвал СССР и пак е мизерия
  • 30 Рошко

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "С две думи":

    Подкрепено така също с насаждането на джендърски ценности чалга безнаказаност

    Коментиран от #36

  • 31 Жорко

    18 26 Отговор
    И България я чака същото след управлението на Радев
  • 32 Дядо ти

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Полоний":

    Това е лъжа-точно в тези години бях в износ-внос България-Русия

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "В.В.П.":

    Ти да се махаш!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Анонимен

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "С две думи":

    С две думи в речника само простаците говорят.,,Партийно,води ни,,. Колониалните сили им изсмукали/ акъла/ .За тях в Науру важи приказката,,Кога пили пели,кога плащали плакали,,. Да живееш ден за ден води до такъв резултат.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 НикогаПовечеСДС-Чума

    14 6 Отговор
    Все едно чета за България и от написаното оставям с впечатлението, че сякаш и там е вилняла СДС-Чумата!
    Изводът е,че там където стъпи СДС-Чумата,всичко оставя в руини,в смрад,разруха и глад .

    Коментиран от #46

  • 41 Хайдук

    17 4 Отговор
    Това е нищо! Да сте чули за България ? Страна със стратегическо местоположение, работлив и образован народ, водеща в животновъдство и растениевъдство само до преди 30 години ! Страна, с големи възможности за туризъм, научни разработки а сега унищожена с напуска що я население заради корупция и управление от бездарни глупаци !

    Коментиран от #45

  • 42 Qwerty

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Кога точно НРБ е била добре развита, СССР-питеко? При 1-вия, 2-рия или 3-тия ФАЛИТ на байтошовата икономика?
  • 43 Дамян

    7 4 Отговор
    Нещо като България,от десета икономика до 1939 година"братска" рассия ни превърна в гетото на Европа ограбвайки ресурсите ни и набутвайки ни стотици хиляди бедни руснаци тук!
  • 44 Лея13

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    Абсолютно! Дружбата с Русия ни донесе много негативи.Най важният- да се влачим пак 50 години след маймуните.Тези хора освен, че си изостават във всичко, както винаги,дърпат и нас назад...много назад! Много повърхностно и левашко е твърдението, че по време на "дружбата" ни с великата руска страна, сме цъфтяли и връзвали.Винаги ми е било странно- хората, които твърдят подобни глупости,зле с паметта ли са или просто го карат ей тъй, първосигнално.Стига сте опитвали да промивате мозъци, много добре помним какво беше, когато ни командваше големият руски"брат"!
  • 45 Дедо ви Поп

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хайдук":

    Беше, беше,вепе не!
  • 46 Войникът 🇧🇬

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "НикогаПовечеСДС-Чума":

    Където стъпи....... ДА ,а пък сега си паснаха коалиционно ГЕРБСДС😄