Last news in Fakti

22 Януари, 2022 20:46 3 369 14

Справяте ли се с ревността?

  • ревност-
  • психология-
  • жени-
  • ревниви

Ето как гледат психолозите на ревността

Справяте ли се с ревността? - 1
Снимка: shutterstock

Екстремната ревност е едно от най-унищожителните неща за една връзка и безспорно няма почва там, където има любов, уважение и доверие.

Ако четете SMS-ите на половинката си, организирате кръстосани разпити и си играете на частни детективи, то определено сте от ревнивия тип жени. Всички статистики са категорични, че това е най-честата реакция на всяка ревнива жена.

Все пак ревността е нещо непредсказуемо и е по-добре да знаете какво да правите в такива ситуации.

Ето как гледат психолозите на ревността.

Болест ли е ревността, или норма?

Не си прави илюзиите, че ревността е нормална. Проявата на чувство за собственост по отношение на друг човек трудно може да се нарече "норма". Това поведение е следствие от чувството за собствена малоценност и страха, че ще бъдеш сравнена с някой друг. Голяма роля тук играе страхът, че сравнението няма да е в твоя полза.

Да ревнуваш означава да обичаш?

Съвсем правилно. Да ревнуваш означава, че обичаш... СЕБЕ СИ! Той е ревнив, което означава, че иска самостоятелно да притежава и използва правото на собственост над теб (същото е и в обратния случай). Такива мисли са абсурдни, защото робството отдавна не се счита за нормално. Погледни в бъдещето за секунда, сериозно!

Как да се справиш с ревността?

Можеш да я победиш само като работиш върху себе си. Ако проявиш чувство за притежание, което надхвърля всякакви граници, трябва да се обърнеш за помощ към професионалист. Психотерапевтът, успоредно с повишаването на самочувствието и самоувереността, ще ти помогнат да възстановиш възприятието си за живота според принципа от „имам“, към „бъди“.

Очевидно ревността, както и проявите на всякакви други негативни емоции, се отразява зле на връзката ви. За да може общуването с любимия човек да заприлича на романтична история, а не на филм на ужасите, е важно да се научиш как да поддържаш правилния емоционален фон и да изграждаш комуникациите си на спокойни вълни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    5 1 Отговор
    Нека посмее помакесата ...ша и рзна ...та !!!

    Коментиран от #3

  • 2 Ако..

    5 1 Отговор
    Ревнуваш без причина то това означава да наказваш себе си много жестоко както и своя партньор.Но ако ревнуваш и има причина то тогава е късно и няма смисъл.
  • 3 Помакинята

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Помак":

    Ша рзнеш на мака си ..та , ас ако искам да се на е ... ша го напрая за 2 мин ..помк смтн !

    Коментиран от #12

  • 4 Пич

    10 0 Отговор
    Да ревнуваш е безпредметно ! Тормозиш и себе си , и отсрещния ! Когато дадеш пълна свобода , и човека по своя воля се връща при тебе , значи истински го имаш !

    Коментиран от #6

  • 5 Умните

    6 1 Отговор
    хора ревнува, за да защитят достойнството си. Не от чувство за собственост или от усещане за малоценност, а като признак на себеуважение. Ако се окажат верни съмненията, връзката се приключва на мига.
  • 6 Виталия

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Евала👍 Жена съм и отдавна мисля по тоя начин. Ревността авторке е неизлечима болест. И баячки не могат да се справят!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Rock

    3 0 Отговор
    Ревността е сляпа- тя не вярва на очевидното и се увлича от несъществуващото и тогава е излишно да се говори за любов. Любов просто няма.А когато някой открадне любимия ви човек няма по- голямо отмъщение от това да му го оставите.Борбата за него и ревността са излишни.
  • 10 Rock

    1 0 Отговор
    От друга страна ако любовта е лесно постижима и върви гладко без да се случва нещо свързано с трети- това не е любов. Именно страданието , ревността и раздялата са най- голямото вдъхновение за всички произведения на изкуството- стихове, романи,филми, музика, песни и т.н.

    Коментиран от #11

  • 11 SPD7693

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Rock":

    Прав(а) си за произведенията на изкуството, но не забелязваш ли, че начинът ти на изказване може да бъде разгледан като "няма любов, ако не искаш да бъдеш влюбен и в още един човек, освен този, в когото си?" Аз смятам, че такива неща нямат място в човечеството. Връзката е от двама - ни повече, ни по-малко. Две сърца в една хармония. Не казвам, че люобовта трябва задължително да е като в приказка. Това, което ние виждаме във филмите и книгите, е илюзия. Художествена измислица. Но все пак е вярно, че няма място за ревност.

    И както пее Стенли: "Любовта не обича окови./ Ревността душите ни трови."

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Rock

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "SPD7693":

    Ако по една или друга причина не можеш или НЕ ИСКАШ да си близък с голямата и истинската си любов според мен не е добре да се обречеш на самота при положение, че си срещнал човек, с когото можеш да живееш нормално и чувствата ви да са взаимни. Да развалиш любовта с брак не е най- доброто-най- истинската и най - голямата любов е несподелената. Ревността има допустими граници и когато не пречат на другия и на ревнуващия не е непременно лошо нещо. Фантазията може да убие- но може и да излекува.
  • 14 Rock

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "SPD7693":

    Стенли изпя и,,Ромео и Жулиета,,... Шедьовър по темата за ревността е направил Frankie Miller-,, Jealousy,,... Ревността е различна от завистта.