Last news in Fakti

26 Януари, 2022 16:57 7 192 14

Спрете да правите това и ще удължите живота на пералнята

  • пералня-
  • хитро-
  • хитрина-
  • трик-
  • дълъг живот-
  • пране-
  • дрехи

Малък трик ще помогне на пералнята да ви служи по-дълго

Спрете да правите това и ще удължите живота на пералнята - 1
Снимка: Shutterstock

Едва ли има съвременна домакиня, която може да си представи какво е да се грижиш за дома без един верен помощник - пералнята. За да може обаче да продължи да ни служи възможно най-дълго, трябва да се грижим по подходящия начин за нея.

Един от най-сигурните начини да удължите живота на верния си помощник, е да слагате препарата за пране директно в барабана, пише jenata.blitz.bg. Освен това, тази малка хитринка ще ви помогне да постигнете още няколко важни цели.

Когато изсипваме перилния препарат в предназначеното за това отделение, с течение на времето в него се образува доста дебел слой плака.

Има места, на които тя е лесна за почистване, но във вътрешността на пералнята мисията си е просто невъзможна. В резултат на това тръбите, през които водата влиза в машината, се запушват, двигателят прегрява и пералнята се разваля.

Тогава започваме да търсим причините за проблема, викаме майстор и плащаме куп пари за ремонт. А след това отново повтаряме грешките си, докато не се наложи да си купим нова пералня, защото старата повече не може да се поправя.

Правилното зареждане на праха влияе не само на продължителността на живот на машината, но и на качеството на самото пране.

Въпросът е не само в това колко добре ще бъдат почистени мръсните дрехи, въпреки че, когато препаратът се изсипе директно в барабана, петната се премахват много по-добре. Много е важно какво ще е състоянието на тъканта след изпирането. Не трябва да просто слагате почистващия препарат вътре. В този случай някои частици могат да не се разтворят напълно и да повредят влакната на тъканите.

Затова преди да поставите праха вътре, трябва да го смесите с вода, да разбъркате добре и след това да го изсипете върху дрехите.

Следващия път, когато перете, опитайте да добавите изпиращия препарат директно в машината, а не в отделението.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алиен

    33 2 Отговор
    Сипете и кофа с вар с малко цимент за белота и ето ви бетонобъркачка !
  • 2 Гений

    52 2 Отговор
    " В резултат на това тръбите, през които водата влиза в машината, се запушват, двигателят прегрява и пералнята се разваля." Уникално твърдение, уникално! Колко трябва да си прост за да съставиш такова творение. Явно никога не са виждали пералня отвътре. Ужас.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 mi6osp

    17 0 Отговор
    Някои не са чували за твърда и мека вода. При твърда вода тази рационализация не може да запази пералнята от отлагания на котлен камък по нагревателя и барабана.
  • 5 Динозавър

    14 1 Отговор
    Има си препарати за почистване на перални.
  • 6 dddddd

    16 1 Отговор
    Днешните т.нар.перални са едни скъпи боклуци които след гаранцията им се разпадат нямат нищо общо от предишното време истински перални и всичко останало техника е такава китайски стоки на надути цени чисти боклуци
  • 7 Глупости на търкалета

    16 0 Отговор
    В автоматичната перална ако пътят на водата към барабана е запушен то водата ще прелее през вратичката отпред. Няма начин да не го забележи и най-заспалата домакиня.
  • 8 Факт

    12 0 Отговор
    Сега евтините перални се правят с китайски и турски части къде ли не а скъпите немски се произвеждат в Турция със 100% проверка на качеството иначе частите са същите. Каквото и да правим ако имаме късмет ще изкара 5 до 10 години или ще приключи веднага след гаранцията.
  • 9 Русенец

    7 0 Отговор
    С Русенската водица, обогатена на варовик, ако ще и хич да не слагаш перилен препарат, запушените дюзи и котлен камък са ти сигурни.

    Коментиран от #10

  • 10 Идън

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Русенец":

    Опитай с лъжичка сода увита в дрехите преди да пуснеш пералнята. Водата ще се омекоти- дрехите ще са по- чисти и няма да им навреди.
  • 11 През

    11 0 Отговор
    70-те год. имахме пералня, произведена в ГДР. Изкара 30 години. Може да не вярвате, но аз помня. Няма вече такива. Света е шашав. Жалко за нас.
  • 12 прррц

    10 0 Отговор
    слагате една касичка до пералнята и всеки път като пускате пране по 1 лев вътре... и няма да се чудите как да си купите нова после
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Професора

    5 0 Отговор
    Чекмеджето се изважда и почиства.Когатп е извадено имате достъп да почистите и вътре от където минават препаратите, перилния и омекотители.Никога не слагайте директно върху дрехите перилния препарат или омекотители .Повечето хора се уверих ,че дори не знаят как се ползват отделенията и кое за какво служи.А написалия тази глупост ,вероятно не знае как се пере правилно с пералнята.