Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 14:57 4 091 25

Расистки атаки разплакаха Лорена Чезарини на Сан Ремо (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • сан ремо-
  • евровизия-
  • конкурс-
  • концерт-
  • музика-
  • водеща-
  • расизъм

Водещата прочете на сцената обидите, които е получила, след като е било обявено, че ще води конкурса

Расистки атаки разплакаха Лорена Чезарини на Сан Ремо (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Силни послания срещу расизма, хомофобията и трансфобията се чуха във втората вечер на фестивала на италианската песен в Сан Ремо. На сцената бяха отправени и послания във връзка с предстоящите домакинства на Италия на "Евровизия" и на Зимните олимпийски игри през 2026 г., предаде БТА.

Втората фестивална вечер започна с аплодисменти за кино дивата Моника Вити, за чиято смърт световните медии съобщиха преди ден.

Публикация, споделена от Sanremo Rai (@sanremorai)

После ководещата във фестивалната вечер, 34-годишната актриса Лорена Чезарини, родена от брака на сенегалка и италианец, но израснала в Италия, произнесе вълнуващ монолог срещу расизма.

През сълзи тя сподели, че е била много горда да бъде избрана за водеща на фестивала, но разказа, че е била засипана с критики и подигравки само заради по-тъмния цвят на кожата ѝ. Лорена допълни, че тези жлъчни коментари са я накарали да се почувства "не италианка" на 34 години. Тя прочете и някои от обидите, които е получила в социалните мрежи. "Поканили са я на фестивала само, защото е черна" или "Извикали са я, за да измие стълбите на фестивала", гласяха някои от тях.

После Лорена заяви, че миенето на стълбите е всъщност една достойна за уважение професия, както много други. След това тя прочете и пасаж от книгата на Тахар Бен Джелун "Расизмът, обяснен на моята дъщеря", в която се казва, че има само един човешки вид и че човешките същества са равни помежду си, така че няма научна основа за расизма, който въпреки това е най-силно разпространеното нещо в света.

Чезарини бе бурно аплодирана от публиката, чуха се възгласи: "Италианка си".

След това на сцената се появи комедиантът Кеко Дзалоне, който в дълъг монолог успя да се подиграе с всички, които насаждат хомофобски и трансфобски идеи, както и с това, че в разгара на пандемията всеки вече се смята за вирусолог и изказва мнение по медицински въпроси, по които не е компетентен.

Специални гости във втората фестивална вечер бяха и звездите от филмите от цикъла "Гениалната приятелка" на Елена Феранте - Гая Джираче и Маргерита Мацуко.

VIP визита беше и появата на певицата Лаура Паузини, която представи нова песен и разказа, че през април ще има премиера на биографичен филм за нея. Паузини припомни, че ще бъде една от водещите на песенния конкурс "Евровизия", който ще се проведе през май в Торино, в Северна Италия.

Почетни гости във втората фестивална вечер бяха и певиците Малика Аяне и Ариза, които представиха две песни финалистки в италианския конкурс за химн на Зимните олимпийски игри, чиито домакини ще бъдат след четири години Милано и Кортина.

Миналата вечер бяха изпълнени останалите 13 песни от конкурсната програма. Както и в първата вечер, гласува журито на журналистите. На първо място се класира Елиза с "Или може би си ти", следвана от Ема с "Всеки път е така" и от дуета Дитонелапиаджа и Реторе с "Химия". Силно аплодирана бе и ветеранката на италианската музика, 82-годишната Ива Дзаники, печелила в миналото три пъти феста. Снощи обаче тя остана на незавидната 10-а позиция.

След първите две вечери бе представено и общото класиране на всички 25 песни. В него води Елиза, следвана от Мамуд и Бланко и от групата "Ла Рапрезентанте ди листа".

Вчера продължи полемиката, разгоряла се, след като първата фестивална вечер беше открита от провокативния Акиле Лауро, гол до кръста, разкривайки гърди и ръце, обсипани с татуировки.

Той бе съпровождан от госпъл хор от Ню Йорк, но не видът му или песента му породиха критики, а това, че в края на изпълнението си той имитира самопокръстване. Това възмути епископа на Сан Ремо Антонио Суета, който излезе с остри критики както срещу певеца, така и срещу фестивала и шоубизнеса като цяло, толериращи богохулственото поведение. Феновете на Акиле Лауро бяха възхитени от изпълнението му, но в медиите се появиха и доста критики, че външният вид на певеца не е бил подходящ за откриване на престижния конкурс.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черните жени

    17 42 Отговор
    са най-добри в сексуален аспект. Имат невероятна кожа и вагините им са супер плътни и те стискат. А естественият им абаносов аромат е опияняващ. Буквално.

    Коментиран от #6, #7, #15

  • 2 Стоян Александров

    50 7 Отговор
    Това не е вярно. Само в България има расизъм. В Европа е всичко цветя и рози. Поне така ни каза Херо Мустафичката, а Ние и варваме все пак Ни е Господарка, Ние нейни роби
  • 3 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    11 34 Отговор
    Това е много лошо, забранено и недупустимо! Расисмът няма място в савремения свят!

    Коментиран от #25

  • 4 Хамди Хамди

    27 4 Отговор
    И това ни интересува, защото...?

    Коментиран от #8

  • 5 Гост

    36 2 Отговор
    "Чезарини бе бурно аплодирана от публиката, чуха се възгласи: "Италианка си".
    Що? Според тези е обидно да е сенегалка и така я утешават?
  • 6 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Черните жени":

    Ама после да не те обвинят в расизъм‼️
  • 7 Фен

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "Черните жени":

    Този човек казва истината.
  • 8 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    9 18 Отговор

    До коментар #4 от "Хамди Хамди":

    Защото постъпката на лошите хора които са я обидили заслужават порицание и такива неща не трябва да се случва в този век. Никой няма право да бъде расист. Дори най мъдрия човек в света папата се е исказвал много пъти срещу расисма!

    Коментиран от #11, #12

  • 9 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    36 2 Отговор
    И сега трябва да казваме на черното НЕбяло ли ❓
  • 10 сила

    17 5 Отговор
    фестивала Сан Ремо е дедото на Златния Орфей,демек отдавна трябваше да се е пенсионирал......още през 80 те вече беше демоде

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хамди Хамди

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    Посети Африка извън кордона на хотелите, и виж мястото на расизма...
  • 13 Лорд Минчу

    15 4 Отговор
    Разбрах, било е пищно тържество на ваксиниранохомотрансцветнокожи сапиенси?
  • 14 Rock

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "сила":

    Ха! Та 80- те и преди това този фестивал беше пълен с истински италиански звезди и божествена музика!!! Да започнем от Адриано Челентано-,, 24 000 baci,, , Riccardo Fogli-,, Storie Di Tutti i Giorni,,,, Uomini Soli,, , Джани Моранди,Пепино Галиарди-,, Che Vuole Questa Musica Stasera,,...

    Коментиран от #16

  • 15 Точно

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Черните жени":

    със сенегалка съм ходил, колега и не знам за теб, но като се изпотят при все, че и в казарма съм ходил миришат отвратително! Пред тази миризма предпочитам да галя мокро куче!!!

    Коментиран от #17, #18

  • 16 сила

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Rock":

    Peters pop беше по добро....

    Коментиран от #20

  • 17 Този

    18 3 Отговор

    До коментар #15 от "Точно":

    Потвърждавам, живял съм на общак на един етаж с 40 чернокожи от НБУ. Ами да ви кажа миризмата е ужасна, чак на рефлукс кара. За тях си е нормално а за нас отвратително, и това не е расизъм а расови различия. Може и ние на тях да им миришем, знае ли човек. Всички сме хора, спор няма, ама има генетични различия и те не се свеждат само до цвета на кожата и плоския нос примерно....

    Коментиран от #19

  • 18 И аз съм вършал в африка

    5 10 Отговор

    До коментар #15 от "Точно":

    На много места. Нямал съм такъв случай. Най зле са рускините. Всичките имат вонящи сливи. Дали са болни или гъбясали не знам. И другото е, че лицето цялото в помада, а зад ушите кир.
  • 19 според мен зависи от храната която ядатт

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Този":

    Идийците са същите.
  • 20 Rock

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "сила":

    ,,Шоуто на Питър,, не е фестивал и не е италианско. Да се придържаме към темата. Иначе в шоуто също имаше доста големи имена.
  • 21 Rock

    3 0 Отговор
    Пропуснато е името на Масимо Раниери- дебют в този фестивал на 17 години. Тази година като един от почетните гости заедно с Тициано Феро. Масимо е на 70 години и няма онзи глас , но е голям музикант и певец. Припомням си с удоволствие Massimo Ranieri-,, Quando Làmore Diventa Poesia,,-,,Когато любовта се превръща в поезия,,
  • 22 Смесена

    1 10 Отговор
    Като кажеш италианец си предствавяш МУРГАВ човек с арабски черти, не светлокож!Поне истинските италианци(испанци,французи,португалци) СА такива!Италианците ИМАТ черна/арабска кръв и това е ясно само като ги погледнеш и без да си чел историята!А историята,каква е?Ами историята е такава,че Южна Европа е владяна от маврите(и черни и араби,но арабите така или иначе имат черна кръв) и повечето от харата носят ТЕЗИ гени!Маврите са били МНОГО по-образовани и културни от европейците.Страшно много повече!Те са допринесли много за РАЗВИТИЕТО на Европа и излизането й от Средновековието.Те са "вдъхновили" Ренесанса!
    А белите си изливали урината през прозорците върху главите на тея отдолу и не са чистили домовете си,а животинските фекалии вътре в къщата са ги покривали с листа и сладко са живяли с тях...
    Те и турците са измислили чешмите в Б-я...И българите също РАЗБИРА СЕ имат черничко в себе си...Не всички,но има доста....Повечето хора на света са от КАФЯВАТА "раса"-тоест МУЛАТИ.Смесени.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ганю

    1 0 Отговор
    Не е важен цвета на кожата
    важно е да не ти е тъмно в главата
    след 40-тия ден всички стават еднакви
    Всичко добро е дошло от север
    всичко лошо от юг
  • 25 Истина

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    Тихо ве джендараки, оди си на прайда, черен гулан.