Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 18:35 6 771 11

Как да се отървем от упорития мухъл

  • мухъл-
  • съвети-
  • дом-
  • здраве-
  • вреди

Той вреди не само на къщата, но и на здравето ни

Как да се отървем от упорития мухъл  - 1
Снимка: shutterstock

Знаем колко досадна и нездравословна може да е влагата в помещенията ни вкъщи. Честа последица от нея, е също толкова неприятният мухъл, който се появява. Вреден за здравословното състояние, съсипва мебели и стени, а за миризмата няма какво да кажем. Разбира се, че най-добре да не се появи, но ако вече е налице, то трябва да се третира правилно.

Мухъл в банята

Банята е влажна и е с най-големите предпоставки да се появи именно там. Най-ефективният и оптимален начин за борба с мухъла по фугите и силиконовите участъци е белината. Не се притеснявайте да поливате с белина, тъй като в банята повърхностите са устойчиви на силната ѝ химия. Защитете се с гумени ръкавици и маска, за да не нараните кожата си и да вдишате миризмата на белината и обилно полейте засегнатите зони. Изтъркайте интензивно и изплакнете с вода. За превантивна мярка периодично пръскайте с вода, смесена с белина.

Мухъл по стените

И да се е появил и да сте успели да го отстраните, вярвайте това ще е краткосрочно. Идеята да няма мухъл, е че стената трябва да е суха. Изолирането на конкретната стена и добрата вентилация е ключов фактор за това. Ако зад някой шкаф или секция се е събрал мухъл е важно да преместите въпросната мебел, за да може стената да „поеме чист въздух“.

Мухъл по дрехите

Тази напаст, за жалост, може да живее и в дрехите ни. Белината тук отново може да се включи, но пък съществува опасността и да избелеят цветовете. Все пак има вариант с по-леката белина, която няма в себе си хлор, а активен кислород.

Мухъл във въздуха

Проветряването е основното правило о най-добрият начин да имате чист и свеж въздух. Содата е доказан метод за намаляне на натрупването на миризми. В голям съд изсипете няколко пакетчета и я оставете някъде в помещението. Солта оставена по същия начин също попива влагата, която предизвиква неприятния мухъл. Важно е да се отървете от мухъла, тъй като дразни дихателните пътища и не влияе благоприятно нито на повърхности, нито на здравето ви, пише TrafficNews.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gggw

    5 0 Отговор
    " силната й химия "
  • 2 Бай Шиле

    7 1 Отговор
    Изпитано!Мухъл в стаята по ъгли и стени махате като сложите гипсови тухлички.Обира цялата влага и не мирише на мухъл.Това с белината е неприложимо там където ще легнете да спите.

    Коментиран от #3

  • 3 Въпрос?

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Шиле":

    А когато тухличките се напоят с влага се сменяват, така ли?
  • 4 Мухъльо

    1 0 Отговор
    Аз само за мухъла по стените мога да кажа как се премахва. Първо изолация на стената, второ климатик (изсушава въздуха) или стабилно отопление. Важи и за спалните, аз не харесвам да спя зимата на топло, ама иначе се завъжда мухъл от конденза по стъклопакета. Чак тогава идва третото действие, чистене с белина. За бянята още не съм намерил трайно решение, но добрата вентилация е плюс. Иначе само полиуретанов фугин не съм пробвал.

    Коментиран от #5

  • 5 ббб

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мухъльо":

    За банята веднъж месечно мазане цялата баня с оригинален Доместос, и след три часа изплакване , но желателно е да си с маска, заради миризмата хлор!
  • 6 Зидан шопа

    8 7 Отговор
    А за мухъла в четворната коалиция какви мерки да вземеме?
  • 7 Аха

    4 1 Отговор
    С тоя доместос. така си подредих плочките на пода в банята, че няма оправяне. Бяха леко релефни и без гланц против плъзгане и аз като една " умница-чистница" директно с неразреден препарат.Обезцветиха се както си искат.Вертикалните гланцирани са като нови.
  • 8 Грульо

    5 1 Отговор
    Мухъл само с редовно проветряване и изолация на стените отвън, да не става конденз, а отвътре с дишащо покритие мазилка или друго. В банята постоянно да има движение на въздуха, ако трябва от някъде поне една тръбичка да има да влиза въздух, да става циркулация. Също и в стаите отнякъде трябва да влиза поне малко въздух, че с тези плътни дограми вътре лесно става парник.
  • 9 Как да се отървем от мухъла...

    4 0 Отговор
    Спираме да четем статиите му във ФАКТИ... Всички знаем кой е списвачи... 😎
  • 10 Мухльо

    4 0 Отговор
    Биете му шута преди се Валентин и пробвате с мистър Пропър.
  • 11 оня с магарето

    3 1 Отговор
    продават продукти като "SAVO" против мухъл струва 7-8 лв бутилката е с пръскачка. пръскаш таван плочки фуги... и отваряш да се проветрява и още по добре пръскаш и излизаш за няколко часа. смъди много но мухъла изчезва за 15 мин. после няма да го видите поне 3-4месеца...