21 Февруари, 2022 15:54 2 982 9

"Люлин" и "Обеля" завладяха Антарктида

  • люлин-
  • обеля-
  • антарктида-
  • квартал-
  • софия-
  • имена

Многобройни острови, планини, върхове, заливи и ледници в най-студеното кътче на Земята носят български имена

"Люлин" и "Обеля" завладяха Антарктида - 1
Снимка: Shutterstock

„Люлин“ и „Обеля“ стигнаха до Антарктида. Но това не са столичните квартали - с тези имена на Ледения континент са кръстени съответно връх и ледник.

Над 1500 са географските обекти в най-студеното кътче на Земята, които носят български имена, като те са дадени в период от над 30 години. Около 20 хиляди обекта на Антарктида са кръстени. Това показа проверка, направена от „Телеграф“.

Именуването им е важно за осъществяването на спасителни операции, за научната дейност и за туризма. 22 страни продължават да кръщават острови, планини, върхове, заливи и ледници в най-студеното кътче на Земята. България е на девето място по броя имена, които е дала.

Преди дни с президентски указ бяха утвърдени и най-новите – залив Малък Сечко и Голям Сечко. Бряг Баба Марта също вече е част от географски обекти в Антарктика. Баба Тонка пък е отбелязана като морски залив, а баба Неделя като морски нос.

Стотици обекти пък носят имената на български градове и по-малки населени места. Така например полуостров Перник и връх Лом изгряват на географската карта на Антарктида. Каспичан пък се подвизава като морски нос там, а село Зверино като остров.

Оказва се, че връх Безбог в Пирин има близнак на Антарктида. Масив със същото име има в така наречената земя Греъм. Опълчение пък е най-високият връх с българско име на Ледения континент. Кръстен е така в чест на опълченците от Руско-турската война и тези от Македоно-одринското опълчение. Намира се в най-високата планина на континента – Елсуърт.

Част от девствените върхове в най-студеното кътче на Земята носят имена и на българските национални герои. Така например на планината Тангра се извисява връх Левски – цялата скована в лед. Дълга над 30 километра, тази планина има редица върхове. Един от тях е Левски, висок 1430 метра. Масивът, кръстен на Дякона, остава неизкачен въпреки няколкото опита от български алпинисти. Част от планината е и връх Онгъл. Морски нос и хълм пък са кръстени на поета Христо Ботев.

Ледници на Антарктида също носят красиви български имена. Един от тях е Перуника, за който българските учени установиха през 2020 година, че се е изместил с повече от пет метра за две години. На географската карта на Антарктида има и ледник Акага. Два глетчера пък са кръстени на името на ръководителя на българската полярна експедиция проф.

Христо Пимпирев – Пимпирев ледник и Пимпирев скат. На него е именуван и бряг на остров Ливингстън, където е българската полярна база.

Традиционно прието е още от откриването на континента, че живи хора могат да стават кръстници на географски обекти, което не е характерна практика в други части на света. Съвременниците, на които се кръщават, са учени, участници в експедицията или хора, които са допринесли за изучаването на континента.

Най-снежното място на Земята позеленява

Снежният континент позеленява, установяват полярните изследователи. Двете местни цъфтящи растения в Антарктида се разпространяват бързо с повишаването на температурите. Промените в крехките полярни екосистеми през последното десетилетие са се ускорили, пише вестник „Гардиън“.

Според изследователите, работещи на остров Сигни в Южните Оркнейски острови, увеличението на растенията от 2009 г. насам е по-голямо от предходните 50 години общо, което съвпада с бързото повишаване на температурата на въздуха и намаляването на броя на тюлените


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Точно тея имена

    6 3 Отговор
    символ на мизерия и задушаваща претрупаност, айде другият път филиповци.

    Коментиран от #6

  • 3 /////

    9 2 Отговор
    Квартал Столипиново нЕма ли, че от БХК ще нададат вой .
  • 4 Кака Наска Байконурова

    2 4 Отговор
    Сатанистите на тоя масон Пимпи по цял ден с народна пара ровят из Гугъл Ърт и дирят някя височинка да кръстят на софийска комуналка. Истината е, че Земята е ПЛОСКА и няма никаква Антарктида, а безкрайна ледена стена заобикаляща целия океан. Затова са се намъкнали и щатските шерифи под Чили, помеже там е най-ниско и може да се качи човек, но САЩ не пуска птичка да прехвърчи, само на Пимпи пингвините.
  • 5 Логично

    2 2 Отговор
    От селяни,селски прозвища !
  • 6 Може

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Точно тея имена":

    и Столипиново !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тоалетна хартия

    2 1 Отговор
    Всичкото софиянец да се изнасят на Антарктида!!!От както софия е столица, само нещастия тегнат над България!!! Събкееее, що ма триеш??? Къде е обидата ??!!
  • 9 Без Бог ли?

    3 1 Отговор
    Връх "Безбог" е зловещо име. Трябва да се промени в самата България. А те тръгнали да мърсят и Антарктида с това страшно и глупаво име. Без Бог нищо не става, Пимпирев! Ще се убедиш. Тепърва ти предстои да видиш! Все някога човек стига до основната истина - само с алкохол и без Бог, можеш да стигнеш само до близката кръчма.