8 Март, 2022 12:15 4 949 6

Развенчаха митовете, които приемаме за факти

  • митове-
  • факти-
  • фолклор-
  • наука-
  • тълкувания

Тези фолклорни приказки произтичат от остаряла наука или неправилни тълкувания

Развенчаха митовете, които приемаме за факти - 1
Снимка: Shutterstock

Отгледани сме да вярваме на много неща, които сме приели като факт, защото нашите родители, баби и дядовци са ги смятали за абсолютна истина. Не казваме, че са ни излъгали, но тези фолклорни приказки произтичат от остаряла наука или неправилни тълкувания. Тези митове се предават от едно поколение на следващо. От Bright Side опровергават някои стари вярвания.

Ако сте с „десен мозък“, вие сте по-креативни, докато хората с „ляв мозък“ са по-аналитични

Макар и да не е вярно, това произтича от реален факт: дясното и лявото полукълбо са ангажирани с различни видове задачи. Лявата страна е по-вербална, аналитична и подредена, докато дясната е по-визуална и интуитивна. Въпреки това, няма научни доказателства, които да доказват, че тези различия могат да се дължат на доминирането на едната половина на мозъка над другата.

Ако погълнете дъвка, са необходими 7 години, за да я изхвърлите

Ще отнеме само няколко дни, докато тялото ви изхвърли дъвка. Всъщност тя преминава сравнително непокътната през храносмилателната система, докато не бъде изхвърлена. Въпреки това избягвайте да гълтате дъвка.

Акулите усещат миризмата на капка кръв в океана

Филмът „Челюсти“ травмира много поколения, защото това е преувеличено. Акулите имат остро и силно развито обоняние, но те могат да открият само миризми, които са 1 част кръв на 10 милиарда части вода, което е около една капка кръв в плувен басейн с олимпийски размери.

Ако пуснете една стотинка от Емпайър Стейт Билдинг, ще убиете някого на тротоара

Въпреки че няма да убиете никого, моля, не го опитвайте. Това е може би най-лошата идея, която може да ви хрумне. Според този мит стотинката ще се ускори до степен, че ако падне върху човек, стоящ отдолу, ще го убие. Това обаче е само лошо изчисление. Истината е, че стотинката ще достигне голяма крайна скорост и ще причини известна вреда, но не толкова екстремна. По-добре спестете тази стотинка...

Светкавицата никога не удря два пъти на едно и също място

Мълния често удря на едно и също място повече от веднъж или на много близко разстояние. Така че по-добре се отдалечете от пътя ѝ и намерете подслон на закрито.

Най-големият жив организъм е синият кит

Синият кит е най-голямото същество в океана. Но от всички живи организми на Земята, най-голямата е огромната медоносна гъба в Сините планини на Орегон, която заема около 2384 акра (965 хектара), което означава, че заема 1665 футболни игрища. Нещо повече, той изсмуква живота от някои дървета и продължава да се разпространява.

Прилепите са слепи

Противно на общоприетото схващане, прилепите имат дори по-добро зрение от хората. Този мит произтича от схващането, че тъй като те ловуват в тъмно тъмно и разчитат предимно на ехолокация, те следователно са слепи. Това е далеч от истината, очите им са свикнали да виждат плячката си в условия на слаба светлина, което им дава предимство.

Пукането на кокалчетата на пръстите може да ви причини артрит

Въпреки че не увеличава непременно риска от развитие на артрит в тези стави, пукването на кокалчетата е свързано с подуване и по-слаб захват.

Забавен факт: Този пукащ звук, който чувате, всъщност са газови мехурчета, създадени в течността между ставите, които се спукват. Сякаш надуваш балон, докато изскочи.

Ако искате да хванете мишки, сиренето е най-доброто нещо, с което да ги изкушите

Разбира се, мишките обичат сирене, но не винаги го предпочетат. Те са склонни да избират неща, които са сладки и сочни, като ябълки и круши или дори бисквитки. Тъй като са всеядни, те ядат всичко и това включва хрупкави лакомства, като храна за домашни любимци. Така че отделете това парче сирене за вашия сандвич на скара.

Ние използваме само 10% от мозъка си

Нека отдадем на мозъка си малко повече заслуга от това. Този мит идва от вярването, че използвайки нашия нереализиран потенциал, ние отключваме част от мозъка си, която не сме използвали преди. Но да научим нещо ново просто означава, че го използваме по различен начин. Нашите мозъци са еволюирали, за да използват много малко енергия, докато носят много информация, а това изисква използването на целия ни мозък.

Всички динозаври са изчезнали, когато астероид е ударил Земята

Астероидът и ефектите, които се последвали след като е ударил нашата планета, са отговорни за изчезването на около 75% от динозаврите. По принцип само сухоземните животни с тегло над 55 фунта (25 кг) са изчезнали от лицето на Земята.

Правилото за петте секунди

Бактериите могат да заразят храната само за 1 до 300 секунди. Зависи най-вече от вида на храната и колко чиста е повърхността. Влажните или лепкави храни привличат повече бактерии, отколкото сухите храни. Така че за всеки случай избягвайте да я ядете или първо я измийте.

Слоновете се страхуват от мишки

Това е вярно само в детските приказки. Те имат лошо зрение и се движат доста бавно поради размера си. Така че, ако някое малко животно се втурне покрай тях, те може да се стреснат и вероятно така е тръгнала репутацията им на такива страхливци.

Една ябълка на ден държи доктора далеч

Ябълките са здраве, тъй като са богати на фибри и антиоксиданти, но не всички от тях са толкова полезни Помните ли отровната ябълка, която Злата кралица даде на Снежанка? В реалния живот Злата кралица просто би добавила пестициди вместо това. Уверете се, че винаги купувате органична храна от местни фермери или ги измийте добре.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    24 1 Отговор
    Мит е, че фактите на Факти са факти...
  • 2 !!!

    17 1 Отговор
    Много американски митове преведох те и "развенчахте" които не ги приемат образованите и здравомислещи хора.
  • 3 Роза

    6 3 Отговор
    Наистина,неща,които сме приели за даденост,не винаги са верни.В този смисъл статията може да ни накара да се замислим дали нашите убеждения са винаги правилни.
  • 4 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    21 1 Отговор
    Ами те тримата мускетари са .... четирима‼️ Руската салата е от ... френски кулинар‼️ Френска любов е имало преди появата на Франция‼️........
  • 5 Генадий тиришков

    3 0 Отговор
    Туй дйет го пишити,ми са струва вярно но ние съвсем,пък някъде прочитох чи,ние Гагарин е първи в космоса,а наши съседи макидонцити,са успяли да прикосят млечният път до средата някъде.разбирати ли му????? Буха ха ха х ха ха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.