8 Март, 2022 15:53 2 218 0

5 лесни метода за масаж вкъщи

  • масаж-
  • техники-
  • методи-
  • домашен

Чрез масаж на някои основни части на тялото можем да се освежим и да подобрим функциите на целия организъм

5 лесни метода за масаж вкъщи - 1
Снимка: Shutterstock

Масажът е изключително важен за раздвижването и укрепването на мускулите. Няколко минути на ден са напълно достатъчни, за да се раздвижи кръвообращението и да се освободи цялото напрежение, натрупано през деня, пише puls.bg.

Крака

Специалисти препоръчват да се започне с масаж на краката и стъпалата, поради факта, че тези части от тялото се натоварват най-много през деня. С нежни и плъзгащи движения, започнете от горната част на краката и се придвижете надолу до глезена. Комбинирайте нежността с малко сила, тъй като масажът ще е ефективен единствено, ако има компресия на мускулите.

Движението трябва да става от центъра навън, за да се стимулира доброто кръвообращение.

Ходила

С помощта на палеца, натиснете леко в областта на ходилото и с кръгови движение масажирайте цялото стъпало.

Масажът ще стимулира кръвообращението и циркулацията на кръв. В областта на ходилата има специални точки, които отговарят за нормалната функция на органите.

Седалище

Масажът на дупето и областта на кръста могат да подобрят храносмилането, да облекчат менструални и стомашни болки, газове или запек.

С върховете на пръстите правете малки равномерни кръгове по седалищните части. Не натискайте прекалено, но се уверете, че масажът оказва действие върху мускулите и органите. Ако не може да се справите сами винаги може да помолите половинката за помощ.

Гръб

Започнете масажът на гърба с леко галене по цялата дължина. Движете леко ръцете си по страната на гръбначния стълб, но никога по самия него. Прешлeните са изключително крехки и трябва да се внимава да не се нанесат сериозни наранявания или защипвания на нерви.

Ръце

Използвайки същата техника както и при краката, като започнете от рамото и се движите до китката. Не забравяйте движението да е отвътре навън. Редувайте натискът върху мускулите с леко погалване, за да успокоите и неутрализирате болката.

Тези масажни техники могат да се практикуват в домашни условия, както с помощта на някои близък, така и без чужда намеса. Седейки пред телевизора или четейки книга може да отпуснете важни мускулни групи, без сериозни усилия. Препоръчително е масажите да не се правят на суха кожа. Използвайте бебешко олио, за да омекотите кожата и увеличите релаксацията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА