Last news in Fakti

1 Април, 2022 13:15 8 674 11

Защо не можем да стопим мазнините около корема

  • коремни мазнини-
  • диета-
  • тренировки-
  • причини

6 причини да трупаме коремни мазнини

Защо не можем да стопим мазнините около корема - 1
Снимка: Shutterstock

Коремните мазнини могат да са наистина упорити. Почти всеки човек има излишни коремни мазнини, тъй като те са доста упорити и са необходими много усилия, за да бъдат изцяло премахнати. Нужни са диета и редовни упражнения, както и цялостна редукция на теглото.

Мазнините около корема могат да повлияят сериозно на здравето. Излишната мастна тъкан по корема увеличава риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, рак, хормонални смущения, метаболитни проблеми. Счита се, че коремните мазнини са най-опасната мастна тъкан в цялото тяло. Хората, които трупат мазнини по бедрата и дупето обикновено се смятат за по-здрави и с по-нисък риск от опасни заболявания, според healthdigest.com.

Какви могат да са причините да трупате коремни мазнини и да не можете да ги намалите?

Често ядете преработени храни

Преработените храни, без значение дали са солени или сладки, съдържат твърде много добавени захари, трансмазнини, хидрогенирани мазнини. Това ги прави един от най-нездравословните избори, които можете да направите. Трансмазнините и хидрогенираните масла представляват сериозен риск за здравето, тъй като са нездравословни мазнини, от които тялото няма нужда. Те повишават риска от висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, втвърдяване на кръвоносните съдове, диабет, наднормено тегло, чернодробни заболявания. Добавените захари присъстват в изключително голям брой сладки и солени преработени храни, което добавя излишни калории към диетата, създава предпоставки за трупане на мазнини около корема и повишава риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, хронични заболявания, пише az-jenata.bg.

Пиете много спортни и енергийни напитки

Спортните и обогатени с витамини енергийни напитки може да звучат като здравословен избор, но това невинаги е така. В голяма част от тези напитки се съдържат твърде много добавени захари, което влошава обработката и усвояването на въглехидратите от диетата и създава условия за трупане на мазнини.

Консумирате прекалено много мазнини

Здравословните мазнини са незаменима и полезна част от балансираното хранене. Но тайната е именно в това – в баланса. Мазнините трябва да представляват едва 10-15% от ежедневното ви меню. За целта трябва да сте наясно в каква част присъстват те във всяка порция. Ако неусетно и неосъзнато консумирате повече мазнини от необходимото, макар и здравословни, те може да са причината да трупате коремни мазнини, които не можете да свалите въпреки усилията и тренировките.

Тренировките ви може да не са изпитание за тялото ви

Упражненията и тренировките трябва да бъдат предизвикващи тялото, така че то да не може да свикне с тях и да се нагоди към темпото. Важно е тренировките да са максимално разнообразни и да бъде включено надграждане в тях. Когато се предизвиквате да достигнете по-високо ниво всеки следващ път, усилията ви ще са по-успешни.

Правите грешните упражнения

Ден след ден правите коремни преси и се надявате най-после да видите резултата? Надали ще се получи и именно там е грешката ви. Повтарянето на едни и същи упражнения, насочени само и единствено към корема, не са добър и ефективен избор. Вместо това променете тренировките си. Включете повече енергични кардио упражнения, вдигане на тежести, упражнения за цяло тяло със собствено тегло. Цялото това разнообразие помага за редуцирането на общото ви тегло, което се отразява и на корема. Разбира се, упражненията за корем не трябва да се неглижират. Просто трябва да бъдат включени в цялостна програма.

Хормонален дисбаланс

Една от възможните причини да трупате мазнини около талията и да не можете да ги свалите, са хормоните. Хормоналните дисбаланси могат да превърнат отслабването и редуцирането на коремните мазнини в истинско предизвикателство. За да сте сигурни каква е причината за проблема с коремните мазнини, задължително се консултирайте с лекар ендокринолог, който да изследва хормоните ви.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 4 Отговор
    😀 Взех си карта за фитнес . За три месеца не съм свалил нито едно кило. Утре ще отида пак , да им я върна 😉

    Коментиран от #3

  • 2 Грульо

    17 2 Отговор
    "Защо не можем да стопим мазнините около корема"

    Защото е криза, а организъма обича да трупа запаси за черни дни. :D
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пен дехо

    2 1 Отговор
    Е поне отиде ли веднъж до залата :)
  • 5 Емил

    17 1 Отговор
    Тоя народ акъл няма! Ходят на фитнес и дават луди пари, а ако идат да помагат в селското стопанство или строителството, ще извършват само правилни упражнения и ще си докарат нелош доход!
  • 6 Пич

    5 5 Отговор
    Ще ви кажа ! Яжте корите на два портокала всеки ден ! Не е вкусно , но е изключително ефективно за мазнини на корем , задник , и бедра ! Не е първоаприлска шега ! До постигне на желаният резултат !

    Коментиран от #7

  • 7 qwerty

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Корите на портокалите са обработвани с вредни пестициди, яж си ги ти!
  • 8 Бъди

    5 1 Отговор
    Си дебел ! Пречиш само на себе си ! А яденето на пестициди , не избягваш по никакъв начин ! Ако нямаш собствена градина ! Но за цитруси - нямаш !

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 P.S.

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Научи ги най-после тези запетаи!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.