Last news in Fakti

5 Май, 2022 08:07 4 677 13

Какво ще стане, ако изобщо не спите?

  • безсъние-
  • не спите-
  • заболявания-
  • здраве

Вижте до какви заболявания води безсънието

Какво ще стане, ако изобщо не спите? - 1
Снимкa: Shutterstock

Към какви заболявания сте предразположени и колко дълго ще живеете, ако спите по 6-8 часа на ден или 10 часа? Какво се случва, ако не спите 11 дни?

Колкото и да е странно, нито причините за съня, нито неговият еволюционен произход са практически неизвестни на науката. В крайна сметка, от гледна точка на природата, сънят трудно може да се нарече нещо целесъобразно.

Ако човек или животно спи, то съзнанието му е изключено за няколко часа. Излишно е да казваме, че в това състояние шансът да бъдете изядени от хищници ще се покачи значително (в ситуации, че се намира в незащитена среда).

И все пак някои закономерности в целесъобразността на съня учените откриват и потвърждават. Оказва се например, че възрастните, които спят от 6 до 8 часа, се характеризират с по-голяма продължителност на живота.

И така, липсата на сън носи със себе си редица заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и диабет. При хроничното лишаване от сън тялото също е застрашено със сърдечно-съдови заболявания, както и от депресия, затлъстяване и дори увреждане на мозъка.

Какво ще стане, ако изобщо не спите?

След първата безсънна нощ мезалимбичната система се активира в човешкия мозък, освобождавайки допамин в кръвта. От това човек става по-енергичен, по-позитивен и по-активен по отношение на секс. Добре? По-нататък ще е по-зле. Първо, в мозъка една по една се изключват структурите, отговорни за вземането на решения и оценката на последствията от тях. Резултат? Намален самоконтрол. Умората взема своето и скоростта на реакцията се забавя все повече и повече, а с това и функциите на възприемане на околния свят отслабват.

Учените са установили, че оценката на външния вид на човек от други хора пряко зависи от това дали човекът е спал добре. Съненият човек се възприема като нездравословен и непривлекателен.

След две безсънни нощи в човешкото тяло се нарушава метаболизмът на глюкозата и функционирането на имунната система. След три безсънни нощи могат да се появят халюцинации.

Най-дългото лишаване от сън в научен експеримент е продължило 264 часа, или 11 дни. По очевидни причини не продължили експеримента. Но какво са успели да открият учените?

За тяхна изненада, след 11 дни без сън, човекът става само по-разсеян и раздразнителен, трудно възприема света около себе си. Но това нямало никакви последствия за тялото.

В медицинско отношение всички органи работели нормално, нямало мозъчни увреждания или психични разстройства. Струва си да припомним обаче, че експериментът приключил дотук. Следователно няма гаранция, че ако времето на безсъние продължи, няма да бъдат нанесени непоправими вреди на човешкото здраве.

В крайна сметка експериментите, върху плъхове показаха, че след две седмици лишаване от сън, бедните животни умират. Учените обаче не са уверени, че причината за смъртта е липсата на сън, а не стресът от постоянното събуждане. Може би изследването на фаталното семейно безсъние ще хвърли светлина върху този проблем?

Рядко генетично заболяване на мозъка, при което човек страда от все по-тежко разстройство на съня. Всъщност той страда от безсъние, което води първо до халюцинации, тогава до психично разстройство и след това до смърт. Въпреки факта, че броят на пациентите с този вид безсъние не надвишава сто души, то средната продължителност на живота след началото на заболяването е не повече от 18 месеца. С напредването на безсънието, един по един, вътрешните органи спират да работят. С други думи безсъние с такава продължителност може да доведе до фатален край, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    22 1 Отговор
    Ние постоянно спим
    Особено последните 30 години

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 По скоро ни

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Приспиват със сладки приказки за Надежда и Светло Бъдеще..
  • 4 глоги

    1 1 Отговор
    ЩЕ ХОДИМ КАТО СОМНАБУЛИ.
  • 5 Ивелина Станкова

    4 1 Отговор
    Аз спя като котка. Трябва да ми е тихо наоколо,защото лесно се събуждам.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    точна статия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ганю

    3 1 Отговор
    щом не спите значи бачкате
    ако не бачкате значи се таковате
  • 11 дедо Флашко

    3 0 Отговор
    След като се изтаковате,тогава спете. Гушнати или един зад друг.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Прости-фесори,човекът е енергийна машина.Сънят е задължителен за да се зареди Човекът с Енергия.Без сън ще се повреди или ще Гръмне Божието творение-човек!
  • 13 Сънчо

    2 1 Отговор
    Значи затова, известно време след брака, съпругът все по често започва да спи отделно, "заради незащитената среда, и за да не бъде изяден от хищници".