Last news in Fakti

12 Май, 2022 19:31 3 271 7

Откриха нова вреда от липсата на сън

  • сън-
  • липса на сън-
  • безсъние-
  • когнитивни способности-
  • вреда

Липсата на качествен сън вреди на особена функция на мозъка

Откриха нова вреда от липсата на сън - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от университета на Упсала, Швеция, са стигнали до заключението, че липсата на сън пречи на хората да разчитат адекватно емоциите на другите по лицата им, пише сп. "Nature and Science of Sleep".

В проучването са участвали 45 доброволци, които е трябвало да останат будни една нощ. Учените след това са проследили движението на очите им с помощта на специализирана технология.

Оказва се, че хората, които са били лишени от сън, впоследствие са били по-малко фиксирани върху лицата на събеседниците си, пише БТА. Те също така неправилно или твърде късно са интерпретирали емоционалното състояние на другите.

Изследователите са установили още, че хората, лишени от сън, са способни да възприемат ядосаните лица като будещи по-малко доверие, а лицата с неутрално изражение - като недостатъчно привлекателни.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    6 0 Отговор
    Изглежда PRO100 Киро не си е доспивал на млади години,а Баце не се е събуждал дълго време.
  • 2 СССР

    0 1 Отговор
    Пкрая на 40-те години на миналия век съветски учени затварят заедно петима човека в херметична камера и изпробват върху тях експериментален газ, който предотвратява заспиването. По този начин те искат да проучат последствията от продължителното лишаване на организма от сън.
    Първоначалната цел на т. нар. Николаев газ е да държи войниците будни на бойното поле за продължителен период от време по време на военни действия. Това би позволило на правителството или да използва по-малко войницВ продължение на 15 дни съветските учени държат будни 5 човека, използвайки експерименталния газов стимулант. Учените внимателно следели нивата на кислород в залата, за да не убият експерименталните си обекти, тъй като газът бил токсичен в големи количества. По това време все още не съществуват камерите за наблюдение и руснаците разполагат само с микрофони и малки кръгли прозорци с дебелина 15 см. В херметичната камера затворниците разполагали с книги, походни легла без завивки, течаща вода и тоалетна, и храна за месец.

    Коментиран от #3

  • 3 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "СССР":

    те Вермахта целия го държаха буден през войната с едни амфети само. М/у впрочем през 70те години у нас се продаваха свободно. Основни клиенти студентите пред изпити. После приватизираха фабриката и технологията некои известни люде след като ги забраниха и почна износа за арабелите, а по късно и за ИД и останалите борци за свобода от Близкия изток, наред със казанлъшките Калашници, патрони и РПГта. Вашингтон го премести в другия крачол

    Коментиран от #4

  • 4 Имаш +

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "един от стадото":

    Така е!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Суначка пилешка

    2 0 Отговор
    Ама пилето е умно, яде кучешка храна и храна за аквариуми рибки.
  • 7 ганю

    0 0 Отговор
    липсата на качествен сън може успешно да се замести с качествен секс
    някакви възражения?