21 Май, 2022 15:31 4 209 9

Грешки при съхраняване на прясното мляко

  • грешки-
  • мляко-
  • съхранение-
  • хладилник

Млякото и производните на него са чувствителни към температурните колебания

Грешки при съхраняване на прясното мляко - 1
Снимкa: Shutterstock

Вероятно няма човек, който да не съхранява прясното мляко в хладилник. Това е правилен избор, но ако държите млякото на вратата на хладилника, това вече е грешка. Може да изглежда примамливо да се възползвате от отредените за бутилки места на вратата на хладилника, но това определено не е добра идея що се отнася до прясното, киселото мляко, сметаната и подобните на тях продукти, пише az-jenata.bg.

Това е така заради неравномерното разпределение на температурата на въздуха в хладилника. Когато отваряте вратата топлият въздух от кухнята навлиза директно и нарушава баланса вътре в уреда. Първи страдат продуктите, подредени на вратата. Млякото и производните на него са чувствителни към температурните колебания. Ако отваряте често хладилника, рискувате да оставите млякото изложено твърде дълго на топъл въздух, което може да предизвика разрастване на бактерии в него.

Млякото не е добре да стои и на долните рафтове на хладилника, защото там температурата също е по-висока от тази на най-горните рафтове.

Ако искате млякото ви да се задържи възможно най-дълго годно за консумация, съхранявайте го на горните или средните рафтове и то в близост до дъното на хладилника. Там температурите остават сравнително постоянни и близки до тези, на които е настроен хладилникът.

Когато пазарувате и обикаляте из големия хипермаркет, вероятно взимате продукти по реда, в който сте ги видели, за да не се връщате и да не забравяте разни неща. Ако обаче взимате млякото в началото на пазаруването и след това се бавите още дълго, това скъсява срока на годност на млякото, особено ако е през летните месеци. Взимайте млякото накрая, точно преди да отидете на касата.

Не съхранявайте млякото на вратата на хладилника или на долните рафтове, особено откъм външната им част. Там температурите са по-високи и има риск млякото да се развали преждевременно.

Когато изваждате млякото от хладилника, използвате го и го оставяте на плота или на масата, докато се храните или готвите, това скъсява многократно неговия срок на годност. Връщайте млякото в хладилника веднага след като сте го ползвали.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба

    11 1 Отговор
    Баба ми го държеше в гераня
    Сегашното е пастьоризирано и много не се влияе от температурата,в магазина не го държат в хладилни камери нали?
    И не започвайте същите съвети и за яйцата,четохме ги миналата година в същият сайт.

    Коментиран от #8

  • 2 Боклуци ядем, затова сме толкова прости

    11 1 Отговор
    А в Кауфланд и в Лидл има прясно мляко и яйца сложени извън фризерите, и чудно що не се развалят?! Дали млякото е от мляко и яйцата са от кокошки?!😂😂😂😂
  • 3 абе чете ли го това някой редактор?

    5 1 Отговор
    Ако искате млякото ви да се задържи възможно най-дълго годно за консумация, съхранявайте го на горните или средните рафтове и то в близост до дъното на хладилника. Там температурите остават сравнително постоянни

    НЕ Е ЛЕСНО ДА ПОЛЗВАШ ГУГЛЕ ПРЕВОДАЧ И ДА ПРАВИШ ПАРИ , СМЕШНИ СТЕ
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    Това дето го купувате от магазините ,НЕ Е ПРЯСНО КРАВА МЛЯКО!!!!!!!!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 инж технолог по хранене

    7 1 Отговор
    Както и да го съхранявате в хладилника,прясното мляко си има срок на годност. След изтичането му, млякото се сгъстява,образуваната млечна киселина се увеличава и млякото се вкисва. Затова го консумирайте преди този срок.
  • 7 град козлодой

    5 1 Отговор
    И не го стскайте, като го вадите от хладилника, като тази на снимката.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нямам

    4 0 Отговор
    грижи-не ползвам прясно мляко (нито кисело). Само боклуци продават вече.