Last news in Fakti

23 Май, 2022 12:16 3 259 5

Ето как да съхранявате динята, за да остане прясна и свежа

  • диня-
  • съхранение-
  • сочна

Често неправилното съхранение на динята я прави сипкава и отнема от сочността ѝ

Ето как да съхранявате динята, за да остане прясна и свежа - 1
Снимка: Shutterstock

Динята е любим плод през лятото. Тя е сладка, сочна, много освежаваща и полезна. Ако искате да похапнете нещо ободряващо и хидратиращо в лятната жега, динята е вашият избор. Но често неправилното съхранение на динята я прави сипкава и отнема от сочността ѝ.

Как да избирате най-хубавата и узряла диня?

За да подберете най-добре узрялата и сочна диня е важно най-напред да я огледате и пипнете. Кората ѝ трябва да е твърда, да не хлътва при натиск с пръст. Огледайте дръжката на динята. Тя не трябва да е зелена, а леко покафеняла, което означава, че е узряла и не е откъсната преждевременно.

Почукайте кората на динята с ръка. Звукът трябва да е като от кух барабан, от който се носят вибрации. Това означава, че динята е сочна, а не суха и сипкава.

Как да съхранявате динята, за да остане прясна и свежа?

Ако динята е цяла и няма да я консумирате веднага след купуването ѝ, дръжте я извън хладилника, но на място далеч от слънчева светлина. Стайната температура поддържа вкуса, сочността и текстурата на динята, както и съхранява хранителните ѝ вещества. Ако помещението не е прекалено горещо и е климатизирано през лятото, динята може да издържи до 2 седмици.

Ако динята е добре узряла, но нямате време или възможност да я изядете веднага, не я режете в никакъв случай. Нарязването ускорява развалянето ѝ. Сложете я в хладилника. Хладната температура ще я задържи годна за консумация още 2 седмици.

Как да съхранявате нарязана диня?

Ако динята е нарязана е добре да се съхранява в хладилник в съд с капак. Така ще се запазят соковете, качествата и сладостта ѝ. За да се запази още по-сочна и дълготрайна в хладилника, дръжте динята нарязана заедно с кората. Непосредствено преди консумация изрежете кората или отхапвайте парчетата от нея. Така се запазва текстурата и свежестта на плода.

В хладилник нарязаната диня може да издържи свежа около 36 часа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    3 1 Отговор
    Ако динята е цяла и няма да я консумирате веднага след купуването ѝ, дръжте я извън хладилника...
    "Ако динята е добре узряла, но нямате време или възможност да я изядете веднага, не я режете в никакъв случай. Нарязването ускорява развалянето ѝ. Сложете я в хладилника." ???

    Коментиран от #3

  • 2 Реалиста

    3 0 Отговор
    Ще хапне и аз диня, на към август, септември.За сега не се препоръчва за хора с приходи от една минимална заплата или пенсия.

    Коментиран от #4

  • 3 Грульо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Ако имате диня, шансът ви да я опазите е 100%, ако нямате диня шансът да я опазите е пак 100%. :D
  • 4 Преди месец

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалиста":

    купувах - трудно може да я различиш като вкус от пластмасовите домати или ягоди, само малко по-различно мирише. Та юли края или август наистина може да има вкус и сладост на диня. Иначе за съхранението - разказвали са ми, че динята като е цяла в студените мазета без светлина и еднаква температура карала по няколко месеца - купувани примерно септември издържали до януари/февруари. Дали са митове, дали е било, че това е било по времето на соца, нямам идея.
  • 5 Динчо Арбузов

    0 1 Отговор
    Как се проверява диня: слагате цялата длан върху динята и почуквате с палец или друг пръст, който ви е удобен трябва да усетите дали динята " трепва" ако усетите значи е узряла.