Динята е любим плод през лятото. Тя е сладка, сочна, много освежаваща и полезна. Ако искате да похапнете нещо ободряващо и хидратиращо в лятната жега, динята е вашият избор. Но често неправилното съхранение на динята я прави сипкава и отнема от сочността ѝ.
Как да избирате най-хубавата и узряла диня?
За да подберете най-добре узрялата и сочна диня е важно най-напред да я огледате и пипнете. Кората ѝ трябва да е твърда, да не хлътва при натиск с пръст. Огледайте дръжката на динята. Тя не трябва да е зелена, а леко покафеняла, което означава, че е узряла и не е откъсната преждевременно.
Почукайте кората на динята с ръка. Звукът трябва да е като от кух барабан, от който се носят вибрации. Това означава, че динята е сочна, а не суха и сипкава.
Как да съхранявате динята, за да остане прясна и свежа?
Ако динята е цяла и няма да я консумирате веднага след купуването ѝ, дръжте я извън хладилника, но на място далеч от слънчева светлина. Стайната температура поддържа вкуса, сочността и текстурата на динята, както и съхранява хранителните ѝ вещества. Ако помещението не е прекалено горещо и е климатизирано през лятото, динята може да издържи до 2 седмици.
Ако динята е добре узряла, но нямате време или възможност да я изядете веднага, не я режете в никакъв случай. Нарязването ускорява развалянето ѝ. Сложете я в хладилника. Хладната температура ще я задържи годна за консумация още 2 седмици.
Как да съхранявате нарязана диня?
Ако динята е нарязана е добре да се съхранява в хладилник в съд с капак. Така ще се запазят соковете, качествата и сладостта ѝ. За да се запази още по-сочна и дълготрайна в хладилника, дръжте динята нарязана заедно с кората. Непосредствено преди консумация изрежете кората или отхапвайте парчетата от нея. Така се запазва текстурата и свежестта на плода.
В хладилник нарязаната диня може да издържи свежа около 36 часа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 123
"Ако динята е добре узряла, но нямате време или възможност да я изядете веднага, не я режете в никакъв случай. Нарязването ускорява развалянето ѝ. Сложете я в хладилника." ???
Коментиран от #3
12:21 23.05.2022
2 Реалиста
Коментиран от #4
12:29 23.05.2022
3 Грульо
До коментар #1 от "123":
Ако имате диня, шансът ви да я опазите е 100%, ако нямате диня шансът да я опазите е пак 100%. :D12:32 23.05.2022
4 Преди месец
До коментар #2 от "Реалиста":
купувах - трудно може да я различиш като вкус от пластмасовите домати или ягоди, само малко по-различно мирише. Та юли края или август наистина може да има вкус и сладост на диня. Иначе за съхранението - разказвали са ми, че динята като е цяла в студените мазета без светлина и еднаква температура карала по няколко месеца - купувани примерно септември издържали до януари/февруари. Дали са митове, дали е било, че това е било по времето на соца, нямам идея.12:52 23.05.2022
5 Динчо Арбузов
13:33 23.05.2022