25 Май, 2022 10:05 4 122 2

Рецепта на деня: Пълнени миди с ориз по турски

  • миди-
  • пълнени-
  • ориз-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Леко пикантна, ориенталска и вкусна рецепта за миди

Рецепта на деня: Пълнени миди с ориз по турски - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • Два килограма черноморски миди с черупките
  • Литър вода
  • Половин супена лъжица сол

За пълнежа:

  • Две водни чаши ориз
  • Две водни чаши гореща вода от мидите
  • Две големи глави лук
  • Две скилидки чесън
  • Четири супени лъжици слънчогледово олио
  • Три супени лъжици стафиди, нарязани на дребно
  • Три супени лъжици шамфъстък
  • Две супени лъжици сух джоджен
  • Чаена лъжица канела
  • Две чаени лъжици кимион
  • Две чаени лъжици бахар
  • Чаена лъжица прясно смлян черен пипер
  • Половин чаена лъжичка, стрити сухи люти чушки
  • Половин чаена лъжичка захар
  • Един лимон

Начин на приготвяне:

Мидите се почистват много добре – до блясък, като накрая се изтъркват с телче или малка четка. Поставят се в подходящ съд и се варят в литър вода и половин супена лъжица сол, докато леко се отворят /около два, три милиметра/. Водата се прецежда през тензух.

Лукът се реже на много ситно и се слага в тенджерата със сгорещеното олио. След като леко се запържи се добавя ситно нарязания чесън и шамфъстъка. Бърка се интензивно, докато фъстъка си промени леко цвета. Добавят се ориза, джоджена, черния пипер, канелата, бахара, захарта и стритите люти чушки.

Към запържващите се продукти се добавят две водни чаши от прецедената през тензух вода от мидите и нарязаните на ситно стафиди. Разбърква се много хубаво и се оставя на слаб огън – на най-ниската степен. Когато изври/поеме водата махаме от котлона!

Мидите се пълнят, като се оставя малко място. Редят се в тенджера, на дъното на която е сложена тънка кърпа за подложка. Залива се с останалите две водни чаши вода от мидите + нови две водни чаши вода. Редените миди се варят около 20 минути.

Хапват се студени, залети с лимонов сок, пише jenatadnes.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маке стайл

    5 0 Отговор
    Сменете името на ястието. Много надъхани няма да го ядът.

    Коментиран от #2

  • 2 БъззЗззз 🐝

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Маке стайл":

    И мен заглавието ме грабна си викам я да погледна после като видях канела ,люта чушка ,бахар ,фъстък 🥴върти ми се главата не буламач .Най добре сварени с винце или на паеля със студена бира