25 Май, 2022 19:45 2 566 2

Тези 3 съставки в шампоана унищожават косата

  • шампоан-
  • съставки-
  • коса-
  • формалдехид-
  • силикони-
  • натриев хлорид

Трихолозите са сигурни, че разчитайки само на хубава бутилка при избора, вие бавно убивате косата си

Тези 3 съставки в шампоана унищожават косата - 1
Снимка: Shutterstock

Много често купуваме този или онзи продукт без внимателно да изучаваме състава му. Най-често това важи за козметичните продукти и по-специално за шампоана.

Трихолозите са сигурни, че разчитайки само на хубава бутилка при избора, вие бавно унищожавате косата си. Разбира се, не е необходимо да се отказвате от даден шампоан, ако забележите, че съдържа консервант, който не е много полезен. Но оказа се, че има точно три съставки, които ако присъстват в даден шампоан, то той е много опасен за косата ни, защото буквално я убива, пише Жената Блиц.

Ето кои са опасните компонентите, които определено не трябва да присъстват в състава на шампоана:

Формалдехид
Това е един от най-опасните компоненти в шампоана. Въпреки че повечето големи производители избират постепенно да премахнат формалдехида, понякога той може да се намери в по-малко известни марки.

В основата си формалдехидът е канцероген, който се използва като консервант. Освен че има изключително негативен ефект върху качеството на косата, той може бавно да унищожи цялото тяло, ако не се откажете навреме от продукта, където формалдехидът е един от ключовите компоненти.

Силикони
Повърхностноактивните вещества в състава на шампоана нямат такъв разрушителен ефект като формалдехида, но тяхното присъствие трябва да ви е като „червена лампа“.

Силиконите могат да бъдат водоразтворими и се използват в шампоани. По правило те са необходими за свързване на компонентите и в резултат на това остават върху косата под формата на филм. Струва ни се, че косата е станала по-гладка и не се наектрелизира? Всъщност това не е така, а този ефект ще бъде само временен. Постепенно косата ще стане по-тежка и ще загубите усещането за чистота.

Натриев хлорид
По-просто казано, говорим за обикновена сол. Производителите го добавят, за да направят шампоана по-гъст, така че не се учудвайте, ако забележите хлорид в състава на вашия шампоан.

Често присъствието на този компонент в шампоана обяснява появата на сърбеж по скалпа и прекомерната сухота на косата. Ако забележите подобни прояви, то погледнете върху бутилката на вашия шампоан за бележки за наличието на натриев хлорид в състава.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мич

    5 1 Отговор
    Подстригвайте се късо и не си мийте косата всеки път със шампоан или слагайте малко.
  • 2 Лост

    1 1 Отговор
    То, защото няма натриев хлорид в морската вода.