Last news in Fakti

26 Май, 2022 17:15 5 113 3

Как да разберем дали сме алергични към слънцето?

  • слънчева алергия-
  • признаци-
  • зачервяване-
  • сърбеж

Вижте най-издайническите признаци на слънчева алергия

Как да разберем дали сме алергични към слънцето? - 1
Снимка: Shutterstock

Навлизаме в най-топлите и слънчеви месеци от годината. Съвсем естествено е да ни се иска да прекарваме все повече време навън под слънцето, но пък знаем, че е вредно за кожата. Освен това може да предизвика и алергия. Най-общо казано, тя се проявява със зачервени или тъмни петна, които изглеждат като слънчево изгаряне и сърбят. Получават се в следствие на реакцията на имунната ни система към ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Най-издайническите признаци са няколко. Ето за кои е добре да сме по-наблюдателни.

Сигурен знак, че имаме слънчева алергия, е, ако по кожата ни се появят петна или розовеещи подутини. Те могат да бъдат пълни с течност и дори да изглеждат като мехури.

Засегнатите участъци най-често са краката, ръцете в частта от лактите надолу, както и дланите.

Това, което специалистите са забелязали също, е, че при хората с по-светъл тон на кожата, петната имат червеникав цвят. При по-тъмните пък обикновено изглеждат като хиперпигментирани и са кафеникави.

Освен тези външни признаци, поривите за сърбеж също подсказват за слънчева алергия. В някои случаи обривът по кожата е придружен и от подпухнали и лющещи се участъци, дори и мехури.

Ако забележим, че след излагане на слънце кожата ни сърби, зачервява се и се повяват някои от гореизброените симптоми, то вероятно сме алергични.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наистина

    5 0 Отговор
    Като седим на сянка !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Брендилия

    2 0 Отговор
    Аха, алергична съм от дете. Ня сянка и прохладно място в планина, гора си е най-добре през лятото