Last news in Fakti

1 Юни, 2022 10:35 22 987 16

Вижте хитовете на евтиния пазар в Одрин

  • одрин-
  • турция-
  • евтин пазар-
  • стоки

Заради ниския, но стабилен курс на турската лира, повечето стоки в югоизточната ни съседка са наистина по-евтини

Вижте хитовете на евтиния пазар в Одрин - 1
Снимкa: Shutterstock

"До гащите ви даваме. Костюм с елек - цял комплект. 190 лв.", "Всички ваши нужди в... Onur маркет". Подобни изгубени в турско-българския превод забавни билбордове, - иначе със сериозно съдържание, могат да се видят по пътя за Одрин, Турция, пише "Марица".

Прословутият "евтин пазар" там, както е известен по форуми и социални мрежи у нас, продължава с пълна сила. Заради ниския, но стабилен курс на турската лира, повечето стоки в югоизточната ни съседка са наистина по-евтини дори и по време на сегашната икономическа криза.

Така например, качествен зехтин, който по българските магазини струва средно около 15 лв., може да бъде намерен по 5-7 лв. Цените на плодовете и зеленчуците също са почти наполовина, а известни и у нас лекарства, продавани без рецепта - например за пролетна алергия, могат да бъдат купени наполовина по-евтино - ако тук опаковка от стандартните антихистаминови препарати за алергии е около 10 лв., то в Одрин същата струва еквивалента на 4.50 лв.

Текстилните дрехи от памук, с високо качество, също са наполовина по-евтини спрямо тези у нас. Същото важи и за перилните препарати, като при тях основен индикатор за добро качество е цената, но дори и най-скъпият прах за пране, например, е доста по-евтин спрямо този у нас - в София 10 кг вървят средно по около 24-25 лв., докато същият в Турция не надминава 10-12 лв.

Ресторантите също работят на пълни обороти, като евтините суровини предполагат и цената за крайния клиент да е много по-различна от тази в България: наполовина и повече по-евтин излиза обядът с приятели в местните заведения.

В дните петък, събота и неделя, обаче, границата е претоварена и преминаването става трудно. Ако все пак сте решили да посетите Одрин - дори и само на екскурзия, изберете друг делничен ден през седмицата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хубаво

    29 2 Отговор
    Турците най-добре да си отворят директно свои магазини у нас. Докато има такъв валутен курс могат да си продават стоките без проблем.
    Няма защо крайния потребител да пълни гушите на прекупвачи, които и данък няма да платят.
    Трябва някак да се съкрати маржът, който често набъбва до 200% по пътя между Одрин и София.
  • 2 Васо

    22 6 Отговор
    Колко зехтин и прах за пране трябва да купиш......та да избиеш бензина от София до Одрин!?

    Коментиран от #5, #16

  • 3 смятам че

    8 2 Отговор
    Държавата трябва да улесни търговията за да намали инфлационния натиск. Намесата също така ще осигури данъчните приходи и ще контролира качеството,
    Ако не го направи - същите суми ще влязат в джобовете на съмнитлени хора и структури, а вносът ще е на най-некачествените продукти.
    Направете някаква временна споготба с турците!
  • 4 Не се заблуждавайте

    14 20 Отговор
    Турците нямат качествен зехтин! Баклава локум да, но зехтин не!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 фенче

    18 6 Отговор
    не бил качествен зехтина, лабораторен анализ ли му направи, все пак е зехтин, на тази цена е олиото у нас, купувай си гръцки премиум за 40 лева половин литър, щом туския ти е некачествен, по високите цени на бензина обаче, развалят далаверата и зануляват печалбата

    Коментиран от #9

  • 9 Да мойто момче

    9 12 Отговор

    До коментар #8 от "фенче":

    Правил съм му анализ! И никога не бих си купил зехтин! Но това е друг въпрос, здравето си е мое!

    Коментиран от #15

  • 10 Бай село

    16 0 Отговор
    Абе в бг това неможеш да се случи.баба произвела 100кг домати не може да ги продаде без да има на врата си касов апарат. Като чукна осигуровки счетоводител Бах ХЕИ комисиона и някой акт че домата не е сложен правилно на масата и до там ..ето ти домати 5лв килото.
  • 11 Турските дънки

    14 1 Отговор
    За дънките мога да Ви кажа че са много здрави и не се протъркват и късат лесно. Издържат няколко години. Разбира се избеляват с прането.

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    3 0 Отговор
    Някой да сподели за цената на златото моля,както и за маркови спортни дрехи
  • 13 така е

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Турските дънки":

    По цена от табелката излизат 8-9 лева броя,... работните дрехи в БГ СА ПО-СКЪПИ,... макар и те да са произведени там.. А за зехтин и перилни, какво да кажа ---- цената им определя качеството
  • 14 Гост

    2 0 Отговор
    Значи цената на гащи, чорапи, дънки, не ме интересува, но нека ако има по-запознати да пишат електрониката на каква цена е, цената на перални, печки, хладилници, кухненско обзавеждане, климатични системи (климатици, тер. помпи), мебели. Въобще всичко свързано с вътрешното обзавеждане, плюс фасадата и дворът, и най- важният въпрос с евентуалната доставка до Бг..
  • 15 Олиго

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да мойто момче":

    Качеството му е перфектно, а явно ти си трол
  • 16 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Васо":

    ми то всички не сме от София - България не е СОфия, ха ха ха