Last news in Fakti

1 Юни, 2022 12:45 790 2

Болница за плюшени играчки връща усмивките на децата

  • болница-
  • плюшени играчки-
  • деца-
  • усмивки-
  • работилница-
  • венецуела

Доброволците споделят, че изключително удоволствие им доставя да виждат възторжените погледи на децата, когато им носят играчките

Болница за плюшени играчки връща усмивките на децата - 1
Снимка: Shutterstock

Тази трябва да бъде изпратена "в хирургията", където ще я "позашием", казва Джудит - доброволка в болницата за плюшени играчки във Венецуела, която от 2017 г. поправя и доставя на училища и асоциации в бедните квартали над 30 000 рециклирани играчки, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Разположена в дома на основателката си Лилиан Глюк, 63-годишна учителка, болницата "приема" всяка седмица стотици играчки, които първо трябва да бъдат сортирани: Барби, плюшени животни, Мики Маус, бебешки играчки.

"Болницата за плюшени играчки функционира като истинска - приемаме пациенти, шием ги, мием ги, поправяме ги, ако им липсват очи, сресваме косите им. След това им слагаме хубава панделка и картичка с послание към децата да се грижат за тях, а когато пораснат, да ги подарят на други малчугани", разказва Лилиан Глюк.

В една от стаите над 300 плюшени играчки чакат да бъдат зашити. В стаята, която служи за работилница, доброволците си поделят задачите.
Има хора, които почистват играчките и ги шият внимателно, докато други старателно изрисуват повредени кукли.

Тук работят и шивачки, които изработват малки костюми - една от любимите задачи на Джудит.

Доброволците споделят, че изключително удоволствие им доставя да виждат възторжените погледи на децата, когато им носят играчките.

Всяка плюшена играчка, предназначена за раздаване, е опакована старателно. Всеки детайл е от значение, казва Лилиан Глюк. Тя е убедена, че "връщането на достойнството" на децата включва да им се поднасят играчки в добро състояние, опаковани грижливо.

В страна, в която според проучване над 76 процента от населението живее в крайна бедност, основателката на болницата защитава своята идея да съсредоточи енергията си само върху раздаването на играчки.

"Ние придружаваме хора, които раздават храна, но не можем да се ограничим само с това. Освен че трябва да се хранят, нашите деца трябва да играят и да се смеят. Това е част от фундаменталните им нужди", казва Глюк.

Същата гледна точка споделя и педиатърката Мария Хосе Родригес, чиито малки пациенти са получили подаръци от болницата за плюшени играчки. "Няма да излекувате дете с недохранване с играчка, но играта е основна потребност, децата трябва да имат това право", подчертава лекарката.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заробване

    2 0 Отговор
    Теглиш 200 хиляди и после ги изплащаш цял живот. Минимум 500 лева си на минус от заплатата, а ако останеш без работа след 5-10 или 15 години, всичко което си изплащал е било напразно и апартамента ще ти вземат, като го продадат на измислен търг при двойно по-ниска цена от пазарната и все още ще дължиш пари.

    Коментиран от #2

  • 2 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Заробване":

    Оставаш без работа за няколко месеца и край.