Last news in Fakti

2 Юни, 2022 17:32 1 548 3

Защо кошмарите ни се повтарят?

  • кошмари-
  • сън-
  • нарушения на съня-
  • проблем със съня-
  • спане

Причините за повтарящите се кошмари могат да бъдат лекарства, забранени субстанции, стрес, травми и др.

Защо кошмарите ни се повтарят? - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме сънували ужасни кошмари - сънища, които са съпътствани от неприятни емоции, които разстройват или обезпокояват човек. Според проучвания върху съня над 50 процента от възрастните съобщават, че имат спорадични кошмари. Някои хора обаче сънуват кошмари, които се случват по-често – повтарящи се кошмари. Повтарящите се кошмари обикновено се случват по-често при деца, отколкото при възрастни, пише puls.bg.

Не всички повтарящи се кошмари са еднакви всяка вечер. Много кошмари следват сходни теми, но могат да се различават по съдържание. Независимо от това, тези сънища често предизвикват едни и същи емоции, след като човек се събуди, които включват:

- Гняв

- Тъга

- Вина

- Безпокойство

Тези мисли и чувства могат да затруднят заспиването отново. Повтарящите се кошмари често са причинени от основен здравословен проблем.

Какви са причините за повтарящите се кошмари? Кошмарите могат да възникнат по ред причини, които включват:

Стрес, тревожност или депресия

Според проучванията стресът и травмите от детството могат да причинят повтарящи се кошмари по-късно в живота. Тревожността и депресията също могат да причинят кошмари, които е възможно да доведат дори до паническа атака.

Посттравматично стресово разстройство

До 71 процента от хората с посттравматично стресово разстройство (ПТСР) изпитват кошмари. ПТСР е една от основните причини за повтарящи се кошмари при възрастни.

Един от най-честите симптоми на посттравматично стресово разстройство е „повторно преживяване“ или връщане към травматично събитие или събития. Понякога тези ретроспекции могат да се проявят като кошмари. За хората с ПТСР повтарящите се кошмари могат да имат различни негативни ефекти, включващи:

- Влошаване на симптомите на посттравматичното стресово разстройство;

- Влошаване на симптомите на депресията;

- Намаляване на качеството на съня

Съдържанието на тези кошмари може да варира при различните случаи. За някои хора тези сънища са репликиращи кошмари, при които първоначалната травма се възпроизвежда отново и отново. При други случаи, кошмарите съдържат символи за емоциите и чувствата от първоначалната травма.

Нарушения в съня

Някои нарушения на съня могат да доведат до повтарящи се кошмари. Сънната апнея е състояние, което се характеризира с прекъсване на дишането по време на сън.

Нарколепсията е нарушение на нервната система, което предизвиква тежка сънливост, халюцинации и сънна парализа. Състояния като тези могат да повлияят на качеството на съня и може да са основната причина за повтарящи се кошмари.

Лекарства

Някои лекарства, като антидепресанти, лекарства за кръвно налягане и други медикаменти, използвани за лечение на специфични състояния, могат да причинят кошмари. Според проучване най-често причиняващите кошмари лекарства включват успокоителни и хипнотични лекарства, бета-блокери и амфетамини.

Злоупотреба със субстанции

Съществуват много последствия от злоупотреба с вещества, кошмарите са едно от тях. Тези кошмари може първоначално да бъдат по-интензивни, но обикновено намаляват след преминаване на ефекта на веществото.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    2 4 Отговор
    Дано руснаците не ни окупират за трети път!
  • 2 А какво сънуват тия,

    3 0 Отговор
    дето не могат да заспят от кошмарите на ежедневието.

    Коментиран от #3

  • 3 то се знае

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "А какво сънуват тия,":

    Отмъщение. 😜