Last news in Fakti

15 Юни, 2022 12:45 1 569 4

Съдът в Ню Йорк разпореди: Слоницата Хепи не е личност

  • слоницата хепи-
  • съд-
  • личност-
  • ню йорк-
  • зоологическа градина

Природозащитници твърдяха, че Хепи е самостоятелен, когнитивно сложен слон, който заслужава правото, запазено в закона за "личност"

Най-висшият съд на Ню Йорк отхвърли искането за освобождаването на слоницата Хепи от зоопарка в Бронкс, като постанови, че тя не отговаря на определението за "личност", незаконно затворена, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Решението на щатския Апелативен съд, взето с 5 на 2 гласа, потвърждава по-ранно такова и означава, че Хепи няма да бъде освободена чрез процедурата Хабеас корпус, която е начин хората да оспорят незаконно задържане.

View this post on Instagram

A post shared by News 12 The Bronx (@news12bx)

В становището на мнозинството, написано от главния съдия Джанет ДиФиоре, се посочва, че "макар никой да не оспорва факта, че слоновете са интелигентни същества, които заслужават подходящи грижи и състрадание", заповедта на Хабеас корпус има за цел да защити свободата на човешките същества и е неприложима за нечовешко животно като Хепи.

Случаят е наблюдаван отблизо от активисти за правата на животните и от индустриите, които зависят от животните. Зоологическата градина и нейните поддръжници предупредиха, че победа на защитниците от Проекта за нечовешки права може да отвори вратата за повече съдебни дела от името на животни, включително домашни любимци и други видове в зоологическите градини.

Защитниците от Проекта за нечовешки права твърдяха, че Хепи е самостоятелен, когнитивно сложен слон, който заслужава правото, запазено в закона за "личност".

От зоологическата градина в Бронкс казват, че Хепи не е нито незаконно лишена от свобода, нито личност, а добре гледан слон, "уважаван като великолепното създание, каквото е".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    18 5 Отговор
    СВОБОДА ЗА ЖИВОТНИТЕ......хората са изверги и садисти
  • 2 Псевдоним

    15 3 Отговор
    Тези правозащитници имат добър дилър.
  • 3 Историк

    11 7 Отговор
    Слоницата Хепи,да бъде предадена на веригата "Хепи"...
  • 4 123456

    12 2 Отговор
    ДА я причислят към някое ЛГБТ и веднага ще обърнат палачинката ...