29 Юни, 2022 08:35 2 020 13

Как да простите на мъжа, разбил сърцето ви?

  • разбил сърцето-
  • отмъщение-
  • любов

Изправете се пред факта – истината е жестока, но приемането й лекува

Как да простите на мъжа, разбил сърцето ви? - 1
Снимкa: Shutterstock

Доста патетична фраза - „разбил сърцето“, но … много справедлива и точно предава същността на нещата. Понякога сърцето наистина се „разбива“ и е трудно да се забрави обидата от предателството на най-близкия човек. Може ли да направим нещо по въпроса? Как да простим на мъж, който ни е наранил? Има жени, които така и не успяват. Въпреки че искат. Но онова там се е заглождило някъде навътре в сърцето и няма пускане навън. Ето какво съветват психолозите в този случай.

Изправете се пред факта – истината е жестока, но приемането ѝ лекува

Не подценявайте израза „това, което не ни убива, ни прави по-силни“, защото е точно така!

Разбира се, за всеки всичко е много индивидуално. Някой се нуждае от няколко месеца „рехабилитация“, докато друг все още не може да излекува раните си дори и след няколко изминали години. Психолозите казват, че ние сами, на подсъзнателно ниво, се отдалечаваме от осъзнаването на факта, че мъж ни е предал, изневерил, обидил или изоставил. А най-важното е да разберем този факт и да го признаем напълно. Само така можем да се справим с всичките си вътрешни проблеми и наистина да станем по-силни. И именно осъзнаването на факта ще ни помогне да простим на партньора, дори и ако ни изглежда, че нямаме сили да го направим.

Спрете да говорите за това

Отначало сте обсъждали това нон стоп - с роднини, приятели, дори непознати! Но колкото по-далеч са хората от подобни проблеми, толкова по-малко правилни съвети могат да дадат. Скръбта на някой друг никога не докосва толкова, колкото собствената. И дори ако близките ви са ви подкрепяли с пълни сили в началото, не очаквайте, че това винаги ще бъде така. Освен това, като постоянно се оплаквате и превъртате в главата си болезнените спомени, само влошавате нещата. Това дори може да доведе до продължителна депресия, така че трябва да се опитате на всяка цена да забравите за оплакванията и емоционалните си рани – само така ще им помогнете да заздравеят по-бързо.

Освободете гнева

Не е толкова лесно да се направи, колкото да се каже, нали? Гневът е напълно естествена реакция на личността. И колкото по-силен е характерът, сила на волята и издръжливостта, толкова повече вътрешното „Аз“ ще се съпротивлява на прошката на партньора. Възмущение, гняв и агресия - всичко това в началото ще ви залее като цунами. Не се учудвайте, че кроите коварни планове за отмъщение и се радвате на неуспехите на този, който ви е наранил. Но, повярвайте, с времето страстите ще утихнат. И колкото по-рано се опитате да се освободите от гнева си, толкова по-добре ще бъде за вас самите, защото негативизмът винаги ни унищожава. Безмилостно! Повече, отколкото болката от изневярата.

Анализирайте ситуацията

Някои действия и думи могат да нараняват много болезнено. Тогава таим негодувание и гняв, тъга и разочарование. А всъщност трябва да се опитаме да гледаме на ситуацията с трезв и студен поглед. Може би всичко е просто резултат от лошия ден на любимия ви. Може би в момента има някакви проблеми в работата или в друга област от живота си, които не иска да сподели с вас. Но всички скрити емоции рано или късно намират изход и може би просто още моментът не е дошъл? От друга страна, не бива да се лъжете и да оправдавате партньора, ако постоянно имате разногласия и кавги. Идеалният вариант е да говорите откровено и да обсъдите всички неща, които не устройват и двама ви.

Признайте своята отговорност

Не забравяйте, че вашите думи или действия могат да допринесат за същата болка в сърцето на вашия мъж, каквато изпитвате вие, когато той ви обижда. Съвсем разбираемо е, че една жена изживява скандалите по-емоционално, но мъжете също изпитват емоции. Опитайте се да осъзнаете, че всяка кавга е нож с две остриета и в повечето случаи и двете страни са виновни. Потърсете причината и в себе си - може би случайно (или дори умишлено) сте го провокирали да ви нарани? Опитайте се да се извините, ако смятате, че сте сгрешили.

Ценете усилията му

Ако един мъж прави всичко възможно да се помири с вас, това не бива да се подценява в никакъв случай. Дори и да е бил много, много виновен, щом се опитва да се поправи, трябва да го разберете – със сигурност е уплашен и объркан и не иска да ви загуби. Не се цупете безкрайно само и само да го накажете - в крайна сметка няма да има ефект, особено ако в душата сте му простили и правите всичко само заради „шоуто“. Идеалният вариант е да се поставите на мястото на мъжа и да разберете какво би ви струвало неговата прошка, например.

Отмъщението ли е по-важно за вас или вкарването на живота ви в релси?

Действията или думите му наистина ли ви нараниха така дълбоко? Или може би това се случва многократно и постоянно се чувствате пренебрегвани и отхвърлени? Тогава си струва да задълбаем. Ако за вас, въпреки сериозността на мъжкото провинение, е важно да запазите връзката си , да възстановите интимността и взаимното разбирателство, тогава се опитайте да простите на мъжа си. Но погледнете трезво на ситуацията - ако усилията и инициативата за помирение идват само от ваша страна, това е сериозна причина да се замислите дали такава връзка ви е необходима въобще.

Автор: Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калия Неонова

    11 1 Отговор
    Просто му бийте шута. Това е.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 глоги

    4 3 Отговор
    Как да простите на мъжа,КОЙТО Е разбил сърцето ви?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Жайме

    1 0 Отговор
    Сестра ми Симонета още не може да се откопчи от един такъв натрапник в Плевен.
  • 9 Кардиоида

    3 1 Отговор
    Голяма работа, можел е да ви разбие и саксията или носа.
  • 10 Гост

    2 3 Отговор
    Ако наистина го обича ще може да му прости.
  • 11 село

    8 0 Отговор
    Щом веднъж го е направил, ще го направи пак. Останалото са красиви приказки без покритие.
    Намерете си друг мъж или си купете вибратор, но сегашния го разкарайте от съзнанието си.
  • 12 Никак

    4 0 Отговор
    Нека Бог да го прости
  • 13 Кака Гинка

    3 0 Отговор
    Статията е страшен тюрлюгювеч - едно е да ти се е сопнал за нищо, друго,да ти е изневерил и трето - да те е напуснал. Първото лесно се прощава, кой ли от нас не е имал лош ден и не бива да издребняваме. Но да ви изневери или да си обере крушите, значи край и не трябва да има път назад,каквото и да ви казва. Простете му, гневът и злостта ще навредят на вас, но гледайте напред - иначе ще страдате още. Ще цитирам по памет една мисъл на Лев Толстой: "Когато някой те предаде, все едно ти счупва ръцете. Можеш да му простиш. но не можеш да го прегърнеш."