Last news in Fakti

3 Юли, 2022 21:03 5 121 5

Мъж откри снимка на Яворов и Лора с послание в стара книга

  • пейо яворов-
  • лора-
  • послание-
  • антика-
  • поезия-
  • находка

Посланието било отправено към кумата на двойката и датира малко преди сватбата им през 1913 г.

Мъж откри снимка на Яворов и Лора с послание в стара книга - 1
Снимка: БГНЕС

Уникална находка в забравена книга с поезия на Пейо Яворов. Мъж спасяващ стари книги намира снимка на поета и съпругата му Лора - с лично послание към тяхна близка, предава Bulgaria On Air.

Николай Падалски вече седем години е основен инициатор на акция "Спаси книга", и докато преглежда поредното издание от 60-те години на 20 век с поезия от Яворов, намира между страниците уникална снимка на поета и съпругата му Лора.

"Онзи ден, моята съпруга взе нещо да мести книгата на някъде и видя, че стърчало от нея нещо. Няма как да ги преглеждаме, това са хиляди книги на ден. Това е една снимка, която е уникална, тя няма второ копие, тя е една-единствена, направена през 1913 година", разказва той.

На черно-белия фотос се виждат Пейо Яворов и съпругата му Лора. Снимката е направена няколко месеца след сватбата им и 10 месеца преди трагедията, при която Лора се самоубива. На гърба на снимката, със собственоръчно написан текст, двамата отправят послание: "На нашата кума Рада Бонева - Лора и Явор, София, 9 януари, 1913 година".

"Хора, които се занимават с Яворов - с творчеството и историята му, ми се обаждаха, че тази снимка не е известна, което означава, че тя е единствена", сподели Николай.

Към Николай са отправени и много предложения за сериозни суми, но той ги отказва.

"Ще си я запазя засега и ще ѝ се насладя. В един момент ще я подаря може би на музей", обясни той.

Човекът, който е притежавал книгата преди тя да попадне в Николай, остава загадка.

"Самата книга е сравнително нова. Човекът, който я е притежавал, е бил, според мен, обсебен от Яворов. В книгата има изрезки - те са две снимки на Лора и Мина и на всяка страница на тази книга има нещо писано", разказа още Николай.

Той е убеден, че е било предопределено снимката с посланието на Яворов и Лора да стигне до него, и определя находката, не просто като уникална, а като най-великото нещо, което му се е случвало.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симо

    6 3 Отговор
    Сватбата на Яворов и Лора се състои на 19 септември 1912 година, след което поетът отива на фронта по време на Първата Балканска война. Тоест няма как сватбата да е през 1913. Оправете текста под заглавието.

    Коментиран от #2

  • 2 Прочел

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Симо":

    Има разминаване / отново / между заглавието и текста .,, Снимката е правена няколко месеца след сватбата ..." Интересна находка .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Психично болния дърт санитар от махалата

    2 0 Отговор
    Всеки с живота си...!