Last news in Fakti

5 Юли, 2022 19:44 13 921 9

Рецепта за домашен разтвор, ако листата на краставиците започнат да жълтеят

  • градинарството-
  • краставици-
  • пожълтяване на листата-
  • домашна рецепта

Вижте кои са причините листата да пожълтяват

Рецепта за домашен разтвор, ако листата на краставиците започнат да жълтеят - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко са причините, които водят до пожълтяване листата на краставиците. В днешната статия накратко ще поговорим за всяка от тях и ще се опитаме да ви дадем адекватни съвети относно това как следва да реагирате, така че да запазите растенията.

Ето как да процедираме, ако листата на краставиците започнат да жълтеят:

Недостиг на светлина

Една от най-често срещаните причини за пожълтяване листата на краставиците е недостигът на светлина. Ако забележите, че по-долните листа са пожълтели, това не бива да ви притеснява. Имайте предвид, че явлението е напълно нормално, пише actualno.com

Недостиг на вода или излишък на влага

Ако летните месеци са твърде горещи, краставиците се нуждаят от ежедневно поливане. Ако валежите са чести, 2 пъти в седмицата е напълно достатъчно да ги напоявате. Ако температурите са по-ниски от очакваното за периода, поливайте ги не по-често от 3 пъти в седмицата.

Мухи и паяци

Това е една от най-често срещаните причини за пожълтяване листата на краставиците. За да спасите зеленчуците си от вредителя, трябва да действате бързо и да не оставяте на мухите и паяците да унищожават растенията.

Нужно е да ползвате обезмаслено мляко, защото именно то създава добър филм върху листата и не позволява на малките вредители да изпиват соковете от тях.

Ако обаче смесите мляко и йод, защитата ще е двойна. В този случай един литър обезмаслено мляко се смесва с 9 литра вода. Добавят се 40 капки йод и сместа се разбърква. Листата на краставиците се пръскат отдолу и отгоре с този разтвор. В началото може да го ползвате веднъж на 3 дни, а в последствие веднъж в седмицата.

Резултатите ще са повече от добри. Листата на краставиците ще подобрят значително състоянието си и именно това ще доведе до спасяването на зеленчука.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор
    Разтваряш много слаб разтвор на железен сулфат,или си купуваш СКОР от агро аптека и ги Пръскаш и се оправят!Скор е много ефикасен срещу Всякакви мани и болести,но е доволно скъп.100мл са 30лева.и това е добра цена.Помага на всякакви болести по дръвчета и зеленчуци!както ви обяснявах преи много време над 3 месеца.Тази година е на Костилковите.Имаше много череша ,вишнап и сега вишни.Много синя слива!Трябва от сега да се укрепват клони !Макар Сливите а едреят около софия през последна десетдневка на Август и докато достигнат плодова зрялост ..към 10- 15 септември е хубаво от сега да им се сложат Подпори за да не се счупят млади Клони с Фул сливи!Много Джанки!Годината е Ракиена!

    Коментиран от #8

  • 2 Врачка

    5 1 Отговор
    В никакъв случай не слагайте 40 капки йод ,а 4.
    Не лъжете хората да си съсипват реколтата.
    И кажете защо през зимните месеци снегът пожълтява ?Защото пикаят ма,Божидаро!

    Коментиран от #3

  • 3 зависи от разтворителя

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    Рецептата е на 10 л разтвор - 1 мл йодна тинктура (5%). За алкохолните разтвори 1 мл съдържа 40 капки, както са го написали, а за водните разтвори са 20 капки.
  • 4 Аман от бабини деветини

    8 2 Отговор
    Най доброто нещо което можете да направите е да занесете откъснати листа в съответната служба по т.н. растителна защита. Там все още има по някой оцелял специалист, който знае и може. Трябва да се познават нещата като цяло, а не да се декламират "цитати" от литературата и накрая файда никаква. Новите "специалисти" са точно това. Повечето от тях не са изгледали нищо от зсаждането му до плододаването, така че ...... !!!!
    А от този род "лечение" като това в статията има още. Има и за прокиснало кисело мляко, та даже и с антибиотици на пеницилинова основа - аспен и др. В крайна сметка без точната причина рискувате да си съсипете продукцията, която в повечето случаи ви е хоби и я отглеждате с любов.
    От мен да знаете Пенкилер лекарство/препарат нямя !!!
  • 5 Виж ко

    4 3 Отговор
    Храста стане ли така, няма спасение..... явно не сте виждали, краставици,,...!

    Коментиран от #6

  • 6 айде сега

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Виж ко":

    Не пречи да пробват, опитът учи!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не става

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Краставици в двора гледаме за семейството и берем всеки ден. Как да пръскаме със СКОР след като има дълъг карантинен период?

    Коментиран от #9

  • 9 Мунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Не става":

    Пръскай с куадрис ...3 дена карантина ...