Last news in Fakti

6 Юли, 2022 11:57 1 504 6

Китай отхвърля обвинения на НАСА, че може да "превземе" Луната

  • луна-
  • наса-
  • китай-
  • космос-
  • изследване-
  • военна програма

През последното десетилетие Китай се фокусира върху ускорено изследване на Луната

Китай отхвърля обвинения на НАСА, че може да "превземе" Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Китай отхвърли като безотговорна клевета предупреждението на НАСА, че страната може да "превземе" Луната като част от военна програма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите в Пекин заявиха, че винаги са призовавали за изграждане на общност от нации в космоса.

Китай ускори изпълнението на космическата си програма през последното десетилетие, като фокусът е върху изследването на Луната. Азиатската страна направи първото си кацане на Луната без екипаж през 2013 г. и очаква да изстреля достатъчно мощни ракети, за да изпрати астронавти на Луната към края на това десетилетие.

"Ние трябва да сме много загрижени, че Китай кацна на Луната и заяви: "Тя вече е наша и вие стойте на страна", каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън в интервю за германския вестник "Билд", публикувано в събота.

Според него китайската космическа програма е военна и страната е откраднала идеи и технологии.

"Не за първи път ръководителят на НАСА пренебрегва факти и говори безотговорно за Китай. Американската страна непрекъснато създава клеветническа кампания срещу нормалните и разумни усилия на Китай в космоса, а Китай твърдо се противопоставя на подобни безотговорни забележки", заяви Чжао Ляцзян, говорител на Министерството на външните работи.

Азиатската държава винаги е насърчавала изграждането на споделено бъдеще за човечеството в космоса и се е противопоставяла на всяка надпревара във въоръжаването в космоса, каза той.

В рамките на програмата си "Артемис" ("Артемида") НАСА планира да изпрати мисия с екипаж в орбита около Луната през 2024 г. и да извърши кацане с екипаж до 2025 г., припомня Ройтерс.

Китай пък планира мисии без екипаж до южния полюс на Луната през това десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    15 2 Отговор
    Хе-хе само не разбирам, ако китайците могат да го сторят от НАСА как ще ги спрат.
  • 2 Цун Кай Го

    18 2 Отговор
    Най-вече се притесняват, да не се окаже че няма следи от така нареченото кацане на луната.
  • 3 Край

    16 0 Отговор
    Е как ще стане бе - това Луната си е стара македонска собственост. Македоците Ке ги изтепат. Проблем им е само къде Ке ги копат, че им е малка държавата.
  • 4 Преминаващ оттук

    13 2 Отговор
    Краварската нация вече взе да изкукуригва тотално. Във всеки вижда враг и мошеник като тях.
  • 5 Госあ

    8 2 Отговор
    Китайците що им обръщат изобщо внимание на тия кравари. Глупаците се наказват с мълчание. Най големите крадци на идеи и технологии тръгнали да обвиняват други.

    Коментиран от #6

  • 6 Ясно е

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Защото краварите са най могъщата държава.