Last news in Fakti

14 Юли, 2022 13:32 1 394 4

Съдът е готов отново да разгледа делото за изнасилване срещу Роман Полански

  • роман полански-
  • дело-
  • съд-
  • изнасилване-
  • обвинение

Режисьорът бе обвинен в изнасилване на малолетна преди 45 години

Съдът е готов отново да разгледа делото за изнасилване срещу Роман Полански - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Прокуратурата в САЩ е готова да преразгледа 45-годишното дело на кинорежисьора Роман Полански за изнасилване на малолетна. От институцията са обявили, че ще дадат гласност на материалите по него. Окръжният прокурор на Лос Анджелис Джордж Гаскон е дал съгласието си да бъдат публикувани неразкритите досега материали по случая на 88-годишния днес френски режисьор от полски произход, съобщава Variety, цитира в. Сега.

Съдебното дело срещу носителя на "Оскар" започна през 1977 г., след твърдения, че той е принудил 13-годишния фотомодел Саманта Геймър да прави секс с него. Полански бе обвинен веднага по шест точки, включително за изнасилване с приемане на наркотици и полов акт с дете, ненавършило 14. Режисьорът призна вината си и в рамките на споразумението със съда се съгласи да се подложи на психиатрично изследване, но преди да бъде произнесена присъдата избяга от САЩ в Европа, разбирайки, че съдията Лорънс Ритенбанд има намерение да отмени споразумението и да го вкара за продължително време в затвора. Оттогава Полански не е стъпвал в Щатите. Многобройни опити на предишни прокурори да го екстрадират се провалиха, не успяха обаче и усилията на кинематографиста да разреши случая, без да се завръща в САЩ.

Сега Джордж Гаскон заявява, че институцията е променила позицията си и повече няма да възразява срещу разкриването на стенограмата от разпит, проведен през 2010 г. с окръжния заместник-прокурор Роджър Гънсън. В него той твърдял, че Ритенбанд е извършил неправомерни действия, но шефовете на Гънсън му попречили да предприеме действия, за да го отстрани от процеса. Гънсън се появи и в "Roman Polanski: Wanted and Desired" - документалния филм от 2008 г., който за първи път повдигна отново въпроси, свързани с воденето на делото.

Гаскон, който беше избран през 2020 г., скъсва с подхода на своите предшественици, от офиса му също изразяват готовност да погледнат по нов начин на случая, за който Полански и поддръжниците му отдавна твърдят, че е опетнен от неправомерно поведение на прокурора и съда. „Съмненията около този случай съществуват от 40 години. Много хора подозират, че е станало нещо нежелателно. Ние споделяме това любопитство и тази загриженост“, коментира Тифини Блекнел, специален съветник на Гаскон, в интервю за Variety.

Гаскон също обяснява, че екипът му ще преразгледа със „свеж поглед“ делото за изнасилване с вече 45-годишна давност. По-рано адвокатът на Полански Харланд Браун беше изразил увереност, че стенограмата ще потвърди твърденията на режисьора за неправомерни действия на съдия Ритенбанд. Молбите за огласяване на записа през 2010 и 2017 г. бяха отхвърлени заедно с исканията за прекратяване на делото и за това Полански да бъде осъден задочно.

Последната дейност по случая започна миналата есен, когато двама автори на книги – Уилям Ремпъл и Сам Уосън, поискаха от съда да разсекрети записа от разпита на основание на Първата поправка в конституцията на САЩ. Офисът на прокуратурата първоначално се противопостави на искането и то бе отхвърлено. Ремпъл и Уосън сега обжалват.

Прокурор Гаскон в свое изявление нарича случая „една от най-продължителните саги в историята на наказателното право в Калифорния“ и обяснява, че решението му да разреши огласяването на стенограмата е повлияно и от Саманта Геймър, която от години иска делото да бъде прекратено. Офисът на Гаскон публикува писмо, получено от Геймър на 20 юни, в което тя моли стенограмата да бъде огласена и случаят да се „прегледа отново“. „Вярвам, че е в обществен интерес да не позволим неправомерното поведение на съда да остане скрито. Вярвам, че като жертва в този случай заслужавам да знам цялата истина", пише Геймър. В изявлението Гаскон посочи случая като „една от най-продължителните саги в историята на наказателното правосъдие в Калифорния“.

През 2019-а създателят на „Горчива луна“, „Бебето на Розмари“, „Офицер и шпионин“ и още двайсетина филмови класики отново бе обвинен в сексуално насилие. Френската актриса и фотограф Валантен Моние се обърна към съда във връзка с инцидент, случил се още по-рано – през 1975-а. Тя разказва, че режисьорът я изнасилил, пренебрегвайки отказа ѝ за физическа близост.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    3 0 Отговор
    Голема мераклийка е тая журналка
  • 2 Бай Петко

    4 0 Отговор
    Еврейска работа.
  • 3 завод

    2 0 Отговор
    На български е Румен По-лански. Или Плевенчански
  • 4 Мисля

    0 0 Отговор
    Че дойде време организациите за защита на животните, да обвинят цели народи в изнасилване, на кози, овце, телета. Ако има други сведения , дайте сигналите, не се страхувайте. После и книга може да напишете.