Last news in Fakti

25 Юли, 2022 17:27 3 568 7

На какво се дължи нощното изпотяване

  • пот-
  • изпотяване-
  • нощно изпотяване-
  • симптом-
  • признак

Изпотяването през нощта може да бъде признак на здравословен проблем

На какво се дължи нощното изпотяване - 1
Снимка: Shutterstock

Изпотяването е естественият начин тялото да се охлади. Това е напълно естествен механизъм, който помага на организма да поддържа здравословни стойности на вътрешната температура. Изпотяването става по-интензивно при усилена дейност. Може да се появи и през нощта най-вече в горещите летни месеци, когато температурите са значително по-високи дори през нощта.

Но нощното изпотяване може да е признак и на други здравословни проблеми, пише az-jenata.bg. То невинаги се появява просто така и става забележимо, когато изпотяването е прекалено обилно. Нощното изпотяване може да е голям проблем, особено ако спите до някого. Контролирането му е невъзможно и в повечето случаи няма нищо общо с външната температура. Може да се наблюдава и през зимата.

Какви могат да са причините за нощно изпотяване?

Менопауза

Менопаузата е период от живота на всяка жена. Той настъпва в различен момент при различните жени и може да варира от 40-те до 50-те години от живота. В този период менструалният цикъл постепенно спира, което е белязано от драстични хормонални промени. Именно те са в основата на появата на обилно нощно изпотяване.
За да облекчите изпотяването през нощта, ограничете приема на алкохол, кофеинови напитки, пикантни храни.

Някои лекарства

Приемът на някои медикаменти може да е в основата на нощното изпотяване. Лекарства за хипертония или антидепресанти са сред обичайните заподозрени при такъв проблем. Някои от страничните им ефекти са свързани със засягане на центровете в мозъка, които регулират секрецията на потните жлези и управлението на телесната температура.

Тревожност и безпокойство

Всеки се тревожи и безпокои за различни неща в живота си, но не всеки страда от безпокойство. Когато е налице безпокойство, то се усеща в по-осезаема степен и може да доведе до различни състояния, включително обилно изпотяване през деня и през нощта, паник атаки, ускорен пулс, учестено дишане, натрапчиви мисли.

Повишена функция на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът се характеризира с производство на повече хормони на щитовидната жлеза, отколкото са необходими. Това предизвиква ускоряване на целия метаболизъм, а като следствие от ускоряването му се появява и изпотяване. Може да ви се стори, че това е страхотен начин да контролирате теглото си, защото звучи перфектно – ядете каквото си искате и отслабвате. Но всъщност нещата съвсем не стоят така.

Ускореният метаболизъм води до редица здравословни проблеми, включително некачествено усвояване на хранителните вещества, от което реално зависи здравето ви.

Ускореният метаболизъм води и до прегряване на организма. Повишеното изпотяване през деня и през нощта е в опит на тялото да се справи с високата телесна температура.

Инфекции

Треската и обилното изпотяване могат да са признак на инфекции, вирусни или бактериални. Могат и да са признак на вътрешни инфекции на органи и тъкани. Ако забележите повишено нощно изпотяване, задължително се консултирайте с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Диагноза

    18 2 Отговор
    Като се сетя за Урсуса, Зеления, бай Дън и другите евроатлантически рендета и се изпотявам и не само нощно време !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Аре Пробвайте да се Къпете бре. И на Затворени прозорци дневно. Само нощем отваряш. С климатик е друга тема.

    Коментиран от #5

  • 5 Дойчланд

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Първото ти предложение е много добро,но е трудно изпълнимо.Все пак сме учени на дисциплина.
  • 6 Вагнер

    2 1 Отговор
    И затлъстяването при млади жени е заболяване

    Коментиран от #7

  • 7 А нещо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вагнер":

    за затлъстелите младежи, които не могат да си видят пиш.ките?