Last news in Fakti

11 Август, 2022 09:13 70 173 60

Балкон в столичния квартал "Люлин" възмути стотици граждани (СНИМКА)

  • балкон-
  • тераса-
  • люлин

Други са притеснени от гледката, според тях това е предпоставка за пожар

Снимка на жилищен блок възмути и притесни потребителите на социалната мрежа Facebook. На нея виждаме терасата на панелка в "Люлин" 10, която е препълнена до тавана от най-различни вещи, пише glasnews.bg.

Публикацията събира близо 150 коментара и стотици реакции за броени часове.

Повечето граждани са възмутени от гледката, други - притеснени. Според тях това е предпоставка за пожар, който може да завърши със щети.

Трети коментиращи смятат, че място за съдене и подигравки няма. Възможно е да е намесено психично заболяване, което променя поведението на засегнатите така, че да смятат, че имат нужда от вещи, които не им трябват, но трупат.

Балкон в столичния квартал "Люлин" възмути стотици граждани (СНИМКА)

Вижте някои от коментарите в мрежата:

"Там явно живее някой с психично отклонение. Такива хора събират боклук и го прибират в домовете си", пише Валерия Георгиева.

"Ужас, живущите в блока как го търпят това чудо! Ако някой отгоре хвърли цигара и се запали, тогава ли ще се задействат! Бог да ви пази!", коментира Боби Михайлова Михайлова.

"Диагнозата я има в цял свят.... Тъжно, никой от нас не знае дали няма да се събуди с отключена диагноза", добавя Мариана Крумова.

"Нагледен пример как липсата на законодателство в дадена област, води до опасност за живота и имуществото на всички обитатели в сградата. И действително, няма закон или наредба, които да урегулират това от снимката", смята Илия Димитров.

"Това не е смешно, нито възмутително… това е резултат от болестно състояние. Просто се надявайте един ден да не Ви сполети Вас", пише Рая Тодорова.

Заболяването, за което много коментиращи намекват, известно като патологично събирателство, също силогомания или хординг, срещано разговорно като меси синдром (messie syndrom) и синдром на Плюшкин. То представлява вид натрапливо поведение.

Засегнатите не поддържат ред в собствения дом и не могат да организират ежедневните (домакински и др.) занимания, оценяват полезността на дадени предмети различно от мнозинството от незасегнатите хора. Може да става въпрос за трупане без ред на вестници, книги, храна, инструменти, опаковки, играчки, дрехи, резервни части и мн. др., които или се „набавят“ при всеки удобен случай или се запазват вместо да се изхвърлят. Някои събират само определен вид предмети, докато в екстремни случаи се събират всевъзможни предмети и нищо не се изхвърля, защото „може все някога да потрябва“.

Много от засегнатите водят привидно нормален живот, но затрупването на жилището с боклуци ограничава социалните им контакти и води до проблеми с роднините и близките.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гаглей

    137 1 Отговор
    А стулипино, факултета не ви ли възмущават. Те за некъф балкон статии пишат

    Коментиран от #7

  • 3 архитектина

    64 87 Отговор
    Мухлясали, задушни, грозни соц. панелки. Вместо да се санират, трябва да се съборят.

    Коментиран от #4, #12, #37, #40, #56

  • 4 Добре

    82 17 Отговор

    До коментар #3 от "архитектина":

    Хората във вас ли ще дойдат?????! Умник

    Коментиран от #57

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пацо

    37 36 Отговор
    В панелите до десет години ще се самонастаняват клошари и роми

    Коментиран от #49

  • 7 Местния Козар

    66 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    Ако им пратя снимки от изгрев в Пловдив, ще помислят, че е сметище.
  • 8 123

    66 11 Отговор
    През блок има такива балкони, което е видимо, а с такива апартаменти е пълно. Просто няма закони, а и да има, не се спазват. Това е. В някои страни за това следва солена глоба и отнемане на жилището, но тука се почва - еми той няма пари, ами няма къде да гонастним - омъгьосан кръг. Клошари с жилища да искаш в БГ!

    Коментиран от #15

  • 9 Браво !

    39 9 Отговор
    Какво му търсите кусури на човека, запасява се с гориво за зимата! Дали е луд? Ако влезе един нормален в лудница, кой е лудия? Въпрос на гледна точка, нормално луди!
  • 10 Комуниста

    66 24 Отговор
    Клошарството е северноамериканско явление!

    Коментиран от #43, #44

  • 11 Голем смех

    47 5 Отговор
    Скоро минах през Герман. Там има един двор пълен с поне 2 метра боклук. Трагедия за съседите. А май нямало и закон или наредба по които насилствено да се изчисти това безобразие...

    Коментиран от #26

  • 12 Кочness

    118 10 Отговор

    До коментар #3 от "архитектина":

    Да ти отворя очите, защото виждам колко си видял от Запада... Та, другарю, панелките хубави или лоши, осигуриха българина с жилище. Някога квадратите бяха реални - никакви общи части, стълбища, асансьорни площадки и каквото там още се сетиш. 84 квадрата някога днес съответстват на 130. Разликата е, че живееш в 84, а си платил 50-55 отгоре. Честно, нали? И само да вметна, в САЩ, например, най-скъпите и реномирани жилища са панелните :-)))) Не се майтапя, казвам истината. И те са основно в центъра на населеното място. Защото всички онези барачки от летви и гипсокартон първи падат при бури и наводнения. В Европа в големите градове е същото. Панелът сам по себе си е по-добър материал от тухлата, колкото и да твърдят обратното някои хора. Но панелът иска периодична поддръжка - презаваряване, запълване на фуги и т.н. На пръстите на едната ми ръка зная блокове в Пловдив, които са минали през това. А бутането, както казваш, нищо хубаво няма да даде на хората. Който си е мърльо, ще бъде мърляч и в новото строителство. Тук няма значение къде живееш, а как се грижиш.

    Коментиран от #23

  • 13 Да....

    57 14 Отговор
    Типично за българи. Ако видите мазетата им.... Натрупване с години. Нищо не изхвърлят. Манталитет....
  • 14 Лос т

    13 5 Отговор
    Значи и аз съм в притвора
    на реализиран хординг.
    Меси ми е синдром,на
    душата ми е благо.
    Търчах, на другите да е
    добре,та сега съм към
    непоставените.Глупак сър.
  • 15 Точно така

    40 17 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    В страните с развита демокрация даже на всеки шест месеца се извършва оглед от управта на блока и се издава предписание за отстраняване на запалими и загрозяващи предмети от балконите. Следва глоба и всичко, което закона предвижда, а къде ще живее въпросният обитател след евентуално изваждане от апартамента е негова грижа и вече не е социален въпрос.При нас демокрацията е като Криворазбраната цивилизция на Добри Войников.

    Коментиран от #16, #19

  • 16 На този

    30 6 Отговор

    До коментар #15 от "Точно така":

    с минуса към коментара искам да кажа, че написаното е опит от първа ръка, защото имах време да живея на такова място. А гледането на филми в никакъв случай не отразява действителността. Това е художествена измислица, която пропагандира въждаленията и бляновете за идеално общество.
  • 17 Панелянин

    38 3 Отговор
    Който си нема панелка си нема нищо.
    Имаш си панелка пълниш си я.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пффф

    24 8 Отговор

    До коментар #15 от "Точно така":

    Каква развита демокрация те гони, кажи в кои страни е така??? Говорим си колкото да си проветрим устата...
    В някое бозаво сериалче или филмче ли видя, че така правят в "развитите демокрации" :)))

    Коментиран от #20, #38

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 00014

    32 2 Отговор
    Варненски еквивалент -- "Чайка", бл23, вх А , ет 2. Героят е Дойчин. Ако искате да се запознаете с него застанете пред входа и почакайте за бягащ над 60 годишен мъж. Скоро ще се върне с плячка от контейнерите.
  • 22 Бат Жоро

    42 5 Отговор
    Близо 30 години живях на един етаж с подобен тип. Не само апартамента си беше напълнил с боклуци, но и етажната площадка. Даже стана пожар, изхвърли се изгорялото и след ремонт пак натрупа боклуците. Повярвайте ми, няма институция която да спре подобни типове. Тях глоби, закони, полиция, пожарна и т.н.т. не ги плашат.
  • 23 Има точен ориентир

    18 13 Отговор

    До коментар #12 от "Кочness":

    Има точен ориентир кое е хубаво и кое - не. Сравняваш два апартамента в един квартал е еднаква етажност и квадратура. Тухленият е поне 1.5 пъти по-скъп от панелния. Живял съм в панелка, сега живея в тухлен. Няма как да сбъркам.

    Коментиран от #47

  • 24 Гнвжэн

    19 12 Отговор
    .Никъде из Баланите няма такова вещо както в БГ. Пълна мизерия.
  • 25 Кофти

    45 2 Отговор
    В нормалните държави хората не си хвърлят цигарите през балкона 🙄

    Коментиран от #27

  • 26 Иван

    23 11 Отговор

    До коментар #11 от "Голем смех":

    Не може насилствено да въвеждаш ред в къщата на съседа.
    Говори с човека разбери какъв му е проблема, помогни му ако можеш.
    Насилствено може да оправиш само жeнa си и пак ще е домашно насилие - престъпление!
  • 27 Леле

    29 1 Отговор

    До коментар #25 от "Кофти":

    То да е само цигари .По тъмно изхвърлят и торби със смет и то в централната част на Варна.
  • 28 Човеко

    30 4 Отговор
    Си е спретнал шумо- и топло- изолация с подръчни матриали...
  • 29 Оня

    11 15 Отговор
    Чегъртането на пРецедента-фигурант дава резултат .
  • 30 Учуден

    29 3 Отговор
    И тоя който хвърля фас не би трябвало да се смята за нормален.
  • 31 Ами

    15 1 Отговор
    Нормално, живеем в страната на чудесата а законите са као порта у голо поле лъвовете я заобикалят а другите зяпат с надежда някои да им я отвори.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тото 1 и Тото 2

    23 12 Отговор
    Много неща в Шайката ГЕРБ и Вожда им с Тиквен прякор , възмутиха и отвратиха народа , но въпреки това те пак се натискат да са начело , че и акъл дават !
  • 35 От там

    10 3 Отговор
    Когато почистихме мазетата изхвърлихме 4/четири/ камиона с боклук . Не можем да го изхвърлим . ...трагедия....
  • 36 Анонимен

    16 14 Отговор
    Да, никак не е лицеприятно, но тези "съвестни" и "будни" граждани да си гледат тях си и своето чудо! Не се научиха някои хора, че това, което е в имота на другия си е негова работа и това, че си му съсед не ти дава права да му търсиш отчетност или каквото и да е!
  • 37 МИНУВАЧ

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "архитектина":

    А ти в какво жилище живееш, от новозастроените или олющените... Сигурно такива жилища ти бъркат там дето слънце не огрява
  • 38 Местния Козар

    23 4 Отговор

    До коментар #19 от "пффф":

    Да уе, там демократично те оставят да си хвърляш всичко, навсякъде, а излез от село, иди в Австрия, Унгария, Белгия, Холандия или даже Чехия и Словакия и си хвърли хартията на земята, 150е не ти мърдат, а ако нямаш ще си ги изработиш.
  • 39 доктор филгууд

    16 3 Отговор
    това е болест. има ги из цяла България.преди години в блока ни военен пенсионер офицер напълни апартамента с боклуци до тавана.полицаите едва го хванаха в апартамента.евакуираха го някъде.боклуците бяха два камиона!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 мечо

    4 8 Отговор
    ништо ненормално аз невиждам заияждате се сас човека щте си саберете послествията всеки има право да си се распорежда вав имота си
  • 42 Това е

    13 5 Отговор
    Балкона на последния софиянец ,това е на терасата а вътре е пълно с умряла риба от протестите
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хаха

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Има точен ориентир":

    Живея в тухлена къща и понеже зимата е ледарник, бягаме в панелния апартамент.
  • 48 Иванова

    9 5 Отговор
    Това е сериозен проблем, няма място за подигравки или демонстрация на защита към живущите там, ако има такива. В САЩ, които злорадо все са плюти в България са намерили начин за решаване на проблема.. Решението е в полза на живущите в жилището, но и в защита на тези около тях, съседите. Работят социални служители заедно с психолог защото в повечето случаи живущите са собственици на жилището. И след известна работа, общински работници почистват въпросното жилище. Обикновено става дума за отключено депресии но състояние. Но ако се установи психическо заболяване, което не може да бъде контролирано с лечение вкъщи, се прилагат други мерки въз основа на извършените вече действия и преценка. Разбира се, което написах е все още непостижимо за България, но нали трябва да се поучаваме от добрите неща в други държави?!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 1566

    3 10 Отговор
    Панелките трябва да се забранят и на живущите да се предостави държавна земя на която да си направят къщичка, да се предостави кредитиране. Панела е адска дупка.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ломбов

    4 4 Отговор
    Още 1944 Бг се превръща в Кенефистан.
  • 53 Илиев

    6 1 Отговор
    Какъвто и да е човекът и собственика е никой няма право да го съди. Когато започнете да живеете в държава тогава ще съдите и ще спазвате закони! Може да има закони в по-цивилизованите държави но тук вие не живеете в държава, а само едно име България. Имаме една прекрасна страна една от най-прекрасните в Европа, но не и държава. Идете и сваляйте политиците които ви докараха до тук всички до един в парламента а не да съдите човека който в собствения си имот е събрал вещи които той иска. Нима всички Вие спазвате закона? Когато България стане държава тогава ще се спазват законите и правилата! Дотогава всеки ще си прави каквото и колкото си поиска каквито иска престъпления с много малки наказания или почти безнаказано. И вие няма да спрете това, защото сами си го създавате и второ не знаете как. ЗАПОМНЕТЕ ГО МНОГО ДОБРЕ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕТЕ!
    А що се отнася до въпроса с панелките и ново строителство разбира се, че докато има гламави да купуват ново строителство от 50 квадрата а той реално е 30 ще има такива и дето им ги продават и то повечето некачествени, докато панелките са доказани, че не са мръднали толкова години. Само се замислете този който ви продава ,,ново строителство" дали Вие сте по-тарикати и по-умни от него, че той не живее в ,,ново строителство" апартамент. Замислете се дали неговият имот в който той живее е на изплащане или той е много прост за това не е теглил заем за да си купи дом. Защото по-голямата част от вас живеят под наем или апа

    Коментиран от #54

  • 54 А ти защо

    3 5 Отговор

    До коментар #53 от "Илиев":

    не се гръмнеш в празната кратуна, философе!?

    Коментиран от #59

  • 55 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    7 0 Отговор
    Ако някой отгоре хвърли цигара АМИ КУЛТУРНИЯ ЧОВЕК НИКОГА НЕ ХВЪРЛЯ ФАСОВЕ АМИ ГИ ГАСИ И ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ ГИ ИЗХВЪРЛИ НА ОПРЕДЕЛЕНО ЗА ЦЕЛТА МЯСТО господа пушачи ПРОСТОТИЯ ДО ШИЯ
  • 56 Грозни на фона на новите хрумки, да!

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "архитектина":

    Но са много по-здрави (особено старите руски панелки, дето желязо-бетонът НЕ е жален и нищо не е в състояние да ги помръдне), по-големи като квадратура и в жилищната площ НЕ се включват тарикатски площта на общите площи!!! Единственото, в което трябва да се намеси евентуален парламент, е въпросът за собствеността на земята ПОД тези панелки!
  • 57 Естествено, че НЕ.

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Добре":

    Архитекти и строители гости НЕ приемат. Но за сметка на това презастрояват и последната трева. И понеже вече трева за застрояване НЕ остана в големите градове, остава да си осигурят по "друг" начин нужната площ за презастрояване на творенията си - мастодонти. Този друг начин е земята под панелките. Затова е и този рев за събаряне на панелки!!! За да имат "терен" за новите си "шедьоври".
  • 58 1 млн плюса за написаното!

    5 0 Отговор
    Това за здравината на панелите, е абсолютно вярно!!! Гледах при няколко силни земетресения как стената, пода направиха няколко пъти дъга, мислех, че тир е влязъл в улицата и се блъска в блока!!! Репортажи за щети по къщи, други сгради. Господин ПАНЕЛ достолепно си остана такъв, какъвто си е бил винаги!!! Желязобетон е формулата!!! Наблюдавам ново строителство, в което наливаният бетон НЕ се сляга изобщо в кофража. Остават огромни кухини, които после майсторите отгоре-отгоре замазват за да не личи огромната кухина. И това е. Имам видео с такъв шедьовър. За доказателство, ако един ден при земетресение "новият блок" рухне!!! 1999 г. май бе голямото земетресение в Истанбул, при което цели квартали се сринаха поради именно такова некадърно строителство. Това казаха тогава като основна причина турските власти.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Д.ИВАНОВА

    1 0 Отговор
    Съседите да поговорят кротко,да предложат помощ и окажат съдействие.До сега къде са били да спрат навреме тази планина от багаж.Какви съседи и хора сте