Last news in Fakti

19 Август, 2022 10:56 9 287 7

Слънцето е започнало своя "ядрен танц"

  • магнитна буря-
  • слънце-
  • магнитно поле

Метеоролог предупреди, че на Земята предстои магнитна буря

Слънцето е започнало своя "ядрен танц" - 1
Снимка: Shutterstock

Водещият специалист на метеорологичния център "Фобос" Евгений Тишковец съобщи, че към Земята се приближава магнитна буря. Това предупреждение той направи в социалните мрежи.

„Ядрен танц на Слънцето или внимание – геомагнитна буря“, написа Тишковец, цитира Блиц.

Според прогнозата на Лабораторията за слънчева рентгенова астрономия към Физическия институт на Академията на науките, магнитната буря достигна пика си вчера - 18 август 2022 г. На днешния ден силата ще падне до пет бала (слаба буря).

Припомняме, по време на мощни магнитни бури са възможни колебания на напрежението в енергийните системи и фалшиви аларми за защита. Не са изключени прекъсвания на сателитната навигация, проблеми с нискочестотната радионавигация и прекъсвания на КВ радиокомуникациите.

Няма консенсус относно въздействието на магнитните бури върху хората. Някои изследвания показват, че по време на буря заболеваемостта се удвоява. Други не виждат никакъв ефект. И така, учени стигнаха до извода, че бурите оказват по-силно влияние през зимата, но са почти безвредни през лятото. Предполага се, че през зимата хормонът мелатонин, силен антиоксидант, се произвежда по-малко. Тялото отслабва, ето защо магнитните бури го повалят.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    2 3 Отговор
    Дрън дрън!
  • 2 гост

    5 3 Отговор
    Този център към магаданския научен институт ли е?

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Не, към РАН.
  • 5 А путин

    3 1 Отговор
    Кога
  • 6 В Бъдеще

    5 0 Отговор
    Ще мине и това размирно време, във вериги Марс когато оковат. нов мъж в ръцете си Света ще вземе, чаровен, весел, мъдър и сърцат(Месията) Човек е подчинен на висши сфери и миналото не оплаквай, брат, към него никой път не ще намери!
  • 7 Тост

    11 0 Отговор
    "Метеоролог предупреди, че на Земята предстои магнитна буря", която е била вчера....