19 Август, 2022 13:58 11 907 13

Как този стар чалга хит превзе Сърбия и TikTok? (ВИДЕО)

  • сърбия-
  • поп фолк-
  • чалга-
  • кючек-
  • сръбска музика

Сърбите възродиха стар български кючек чрез социалните мрежи

Как този стар чалга хит превзе Сърбия и TikTok? (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Стар добре познат български кючек на оркестър „Камчия“, известен като "Васко Жабата" се превърна в същинска сензация и тотален хит сред потребителите на Тик-Ток у нас в последните месеци. Трендът бе подет и от тийнейджърите в съседна Сърбия, където тотално превзе класациите. В момента парчето се радва на над 4 млн. гледания в YouTube, пише „Телеграф“.

При комшиите песента „Комбайн – вършачка“, каквото е оригиналното ѝ заглавие, звучи от домове, магазини и ресторанти, а все повече си я поръчват и по кафенета с жива музика.

„Васко Жабата“ се разпространи като вирус, само за една нощ превзе цяла Сърбия, коментират потребителите на вече специално създадена хумористична група във Фейсбук. Тя се нарича Grupa u kojoj se pretvaramo da smo bugari, в превод: „Група, в която се правим на българи".

В нея потребителите дори са направили субтитри на сръбски език на „Комбайн – вършачка“, която реално е създадена преди почти 20 години – през 2003 г., и до преди да се появи като тренд в Тик-Ток не е особено популярна.

Борис Иванов, клавиристът на внезапно станалата хит в Сърбия банда, споделя пред Kurir, че е наясно с популярността, която песента им е спечелила при съседите. Той разкрива, че планират да я запишат отново в нов аранжимент. Думите от песента при представянето на оркестъра в началото ѝ: „На китарата Васко Жабата, той ще свири, драги гости само за вас“, както и продължението:

„На микрофона Цеца Мецата, тя ще пее, драги гости, само за вас“, са като хипноза сред младежите в цяла Сърбия, признават местни медии, които също тези дни се натъкнаха на този феномен.

Много фенове се опитаха да разберат кой е отговорен за напомнянето на тази заразителна песен, а съдейки по социалните мрежи, певецът, който е едно от главните действащи лица, все още работи, но сега е акордеонист в друга група.

Останалите от групата все още свирят, предимно на сватби и други тържества.

Песента е сравнявана с култовата от 1988 година на миналия век „Камъните падат“ на Андон Събев, която също бързо се превърна в хит на Балканите, а сърбите направиха и свои кавър „Погледай у небо“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамул

    36 3 Отговор
    Докато се разграбваше държавата, простолюдието се хипнотизираше с абсурдни ритми. "Демокрацията дойде! Простотията, пошлостта и кича вече са разрешени, другарки и другари, госпожи и господа!" Но приватизацията е за другарете партийци и милиционери!
  • 2 Лорд Минчо

    21 0 Отговор
    Чух я от едно бентли !
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    16 2 Отговор
    Тотална тъпотия .
  • 4 Анти чалга

    13 6 Отговор
    Миш Маш от фолк , кючек и чалгия като за простолюдието.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тъпо, та тъпо

    6 4 Отговор
    На Главчо Учиндолския нивото.
  • 7 Ром Бакарди

    11 1 Отговор
    Опппп...сааа....удрииии.....ха сига.....сигански кючеци-сичкити са лесни.....! Туй парче взривяваши сичкуту дискутеки у Аврен, Варненско. Млади, стари са кълчеха кат утървани. А после ставаши кат дивиа запад-разни селски ергени дет сваляха градскити муми почваха въргала с градскити тарикати.
  • 8 село

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анти чалга":

    Мине, не мине месец и току се изцепиш с нещо за простолюдието.
    Баба ти да не е миела прозорците на някой Сакс- Кобург- Гота?
  • 9 Цуца

    9 3 Отговор
    Нали вси сме си балканци! И музиката ни е еднаква и езикът и традициите и.... орисията. Ама тая пуста политика все гледа кво ни казва Европата, а она нЕма полза да сме единни
  • 10 Цуца

    6 0 Отговор
    А че си е чалга от всЕкъде, нЕма спор.
  • 11 Ниво в. Мола

    5 0 Отговор
    Под паркинга...!
  • 12 яяяяяя

    7 2 Отговор
    Бе нека се весели народа, то това ни остана. А зимата ще стане хит и в Германия - танци за стопляне.
    С една дума новия хит за Евровизиа 2023.
  • 13 ха ха

    11 1 Отговор
    Няма такова понятие български кючек.Българите имаме хора и ръченици.Всички балканци имаме прекрасни танци но се натрапва циганския кючек/за оглупяване/ който е пошъла интерпретация на арабския.