Last news in Fakti

20 Август, 2022 13:28 3 680 35

Захари Карабашлиев скочи на медиите

  • захари карабашлиев-
  • писател-
  • медии-
  • балон-
  • фалшиви новини

Ето какво написа известният български писател

Известният български писател Захари Карабашлиев се обяви срещу медиите в свой коментар в мрежата. По думите му, това, което медиите продават за реалност, всъщност е един балон. Вижте какво написа Карабашлиев (без редакторска намеса):

"По повод скорошен разговор за балоните, в които живеем и медиите... Вчера, на касата в магазин случайно видях челна страница на в-к "Труд“ със снимка на Путин и заглавие: "Западът умишлено предизвиква конфликти“. Само по себе си, това ми се струва национално предателство – да даваш трибуна на режим, който е обявил България за "вражеска страна“.

От друго заглавие в друг вестник пък разбрах, че вече сме с инфлация като от Виденовата зима. Аз помня Виденовата зима, както сигурно и вие и знам, че това е отвратителна лъжа.

По едно национално радио пък преди няколко дни слушах информационна емисия в 18 ч., която обилно отразяваше "руската“ страна на войната и пропускаше да спомене успехите на украинските сили. Телевизия не съм гледал от месец, но там сигурно е още по-зле. С две думи, тази среда, която създават повечето медии е изключително враждебна за здравия разум. Средата е покварена. Но моралната поквара се администрира от хора, които работят и надуват този информационен балон. Хора правят всичко това, не извънземни.

Някой пише тези заглавия, друг ги подрежда, трети ги публикува. Не съдя никого, който се издържа от журналистика. Всеки "сам си преценя“. Но се сещам за поне петима познати дългогодишни професионалисти, които напуснаха тази среда, този балон и избраха свободата пред лъжата. Нито един от тях не бедства. Навярно им е трудно. А навярно – не.

Повечето от моите приятели избраха да живеят в свои собствени светове и да общуват със себеподобни -- изолират се от медии, развиват се професионално, успяват, ходят по планини, пътуват... Така е най-здравословно, разбирам ги. Друга, много малка част все още опитват да участват в процесите на обществото, но разочарованията там са големи. Трети, хем създаваме и поддържаме собствена среда, някакъв свой балон, в който да живеем, хем пък гледаме и да не губим връзка с "реалността", която уж отразяват медиите. Струва ми се обаче, че все по-трудна става връзката с тази медийна "реалност".

С две думи - не живеят в балони тези, които се изолират от "реалността" на медиите.

Балон е това, което медиите продават за реалност."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде и ти сега

    57 19 Отговор
    Захари, пий си редвно медикаментите бе пич

    Коментиран от #12, #24

  • 2 Аз се

    40 6 Отговор
    чудя как изобщо "Труд" не е забранен !

    Коментиран от #9

  • 3 сила

    28 17 Отговор
    не съм му фен , но е прав.....но покварата и разврата тръгнаха от гробарските мисирки още преди доста време
  • 4 инж технолог по хранене

    13 13 Отговор
    По време на Виденовата зима аз си взимах заплатата под форма на голяма кутия пълна със сирене и една голяма пита кашкавал . Това ми беше възнаграждението. Нямах пари. Тези стоки трябваше да ги продам на някого,за да получа банкови ноти,та да издържам семейството си.
  • 5 Радио Чукотка

    15 14 Отговор
    По принцип е прав, но това какво ще промени?
  • 6 Сталин

    56 18 Отговор
    Абе Zахари ти си част от тези мисирки - хрантутници на западни НПО-та

    Коментиран от #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 медийна мисирка

    20 1 Отговор
    аз морал НЯМАМ
  • 11 Незавършилият ПУЦа в Шумен

    42 14 Отговор
    Що не си даскалува в някое село, а се опитва да ръси мозък, какъвто няма
  • 12 Той ги пуши

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Айде и ти сега":

    или под формата на пистички
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедо ви

    30 9 Отговор
    И защо т.н. демократи трябва да ми казват кого да обичам! Министерството на истината ли е тази богоравна институция. Не може ли да ползвам собствения си мозък, па макар и не толкова високостоящ.
  • 15 Наблюдение

    14 29 Отговор
    На Запад има свобода да се изказват всякакви мнения, а в Русия се чува само пропагандата на Путин. В този смисъл информационната война е неравна. За щастие всичко ще се реши на фронта, а двете страни са захранвани от съответните икономики. Икономиката на Запада е поне 30 пъти по-голяма от тази на Русия, следователно изходът е предрешен - фалит и разпад на Руската Федерация. Пропагандата няма да спаси Путин. Само го прави да изглежда по-жалък.

    Коментиран от #25, #30

  • 16 сила

    7 25 Отговор

    До коментар #9 от "Еми да":

    СПРЯХА САМО ДВАТА ПРОПАГАНДНИ КРЕМЪЛСКИ КАНАЛА , ИМАМ ОЩЕ НАД 10 РУСКИ СВОБОДНО......стига вече с тая тъпа опорка

    Коментиран от #26

  • 17 Азиим

    23 6 Отговор
    Сигурно съм от недостатъчно образованите хора, но не разбирам защо ги определяте за известен български писател? Сещам се само за един разказ, който се падна на матура в 7 клас.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ваня Димитрова

    23 8 Отговор
    Г-н Башлиев, Вашият личен балон е мнението Ви, че сте писател. Реалността е, че се води война срещу всичко, което смятахме за даденост: свобода на словото, на придвижването, на идеите, на личния избор. Тази война не е между Путин и Байдън, да не говорим за горкия клоун Зеленски. Войната е срещу разума и просвещението-най-страшните две неща за "кураторите" на войната. Не ги радвайте с писанията си, моля!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Неписател

    21 4 Отговор
    Извинете господин ужписателю, но различното мнение трябва също са има право да бъде изказвано. Или господина си мисли, че само той и такива като него могат да мислят и само тяхното мнение е меродавно. Е не е! Радвам се, че помни Виденовата зима, но дано помни и придворните драскачи, които имаха същите претенции като него, че само те имат право да говорят. Вече живеем в друг свят. Уважавам различното мнение и искам да го чувам и виждам по медиите, та било то и 100% различно от моето. Ако господина не знае, това е демокрация. А да можеш сам да отсееш лъжата и да оставиш истината се нарича разум. Качество, което не е зле господина да ъпдейтне.

    Коментиран от #29

  • 23 Щото Шорош го определя така

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "Азиим":

    Как смееш да се съмняваш? Значи си Путинист
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Айде бе, верно ли

    16 4 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдение":

    на Запад има свобода да се изказват всякакви мнения, горкото промитичко то? Айде тогава отвори на Запад фондация като “Отворено общество” или пропагандни клоаки като “ДВ” или “Свободна Европа”… Само на Изток допускаме всякакви мнения и сме разграден двор още от Брежнев. Дано все още всичко да не се решава от икономиката и доларите…
  • 26 Има

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "сила":

    за риболов и кино. Новинарските и политическите са забранени от самопровъзгласилите се “либерали”
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този

    14 4 Отговор
    е от най-бездарните слагачи
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Какбо

    3 1 Отговор
    Искам да го попитам този умник къде е видял на запад демокрацията която ти казва че трябва да се отопляваш до еди си колко градуса и да се охлаждаш до еди си колко градуса да не си караш колата да се къпеш по-малко
    Да се ваксинираш когато ти казват те не по твое желание А По тяхно нареждане да те затворят в къщата и да ти кажат кога можеш да излезеш оттам
    Пропагандата е точно обратната цялата пропаганда е и срещу Русия и вие всичките знаете истината ама някой и на Вас Ви дава някакви парички и вие си пишете тези лъжи
    Колко години е Русия предупреждаваше запада да не се разширява и те все продължаваха докато стигнаха тяхната градница нали демокрацията и ми обеща че няма да се разширява НАТО нито един сантиметър и тя стигна до границите им кой в момента лъже защо спряха всички руски канали нали сме демокрация нека всеки ден научава истината по свой начин
    Българските телевизии избирателно канят хора които да говорят срещу Русия
    За каква демокрация ми говориш защо светът не тръгна срещу съединените щати когато нападаха Ирак Сирия Сърбия Афганистан Виетнам нищо не си написал по този въпрос
    Повече от 25 години запада умишлено подпали национализма в Украйна
    По-голямата част от хората са гледали други телевизии където там се казва истината
    Бали сено в България имаше едно интервю с господин Паси който каза че Русия ще бъде разчленена на малки парчета че православието разваля света
    Демокрация не съществува само бизнес интереси и пари
    Може да се почувстваш
  • 34 Ник

    0 1 Отговор
    Ако обръщаш внимание на вестник Труд,значи трябва да си изперкал.Това е абсолютен парцал на мошеника Блъсков,трибуна на Мутрата и герб.
  • 35 Манол

    0 0 Отговор
    Не знам кое национално радио слуша господин Карабашлиев, но БНР е абсолютно следващо мейнстрийма! Един Волгин се опитва да даде друго мнение, но срещу него с вой са всички, които уж искаха плурализъм и свобода на словото
    Такова чудо нямаше и по времето на бай Тошо.
    Ако не си в правата линия, ти си путинист и комунист .
    На кое време ви прилича това, г-н писател и борец за демокрацията?