Last news in Fakti

6 Юли, 2013 13:17 1 335 1

Правителството финансира болницата в Девин с 2 млн. лева

  • девин-
  • болницата в девин-
  • д-р таня андреева
Правителството финансира болницата в Девин с 2 млн. лева - 1
Снимка: БГНЕС

„Тази есен Девин ще има болница“, увери министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която е на посещение в града.

След среща с кмета, здравният министър заяви, че държавата ще отдели над два милиона лева за възстановяване дейността на лечебното заведение в родопския град и работата по отварянето му ще започне в края на юли. Все още не е ясно с колко отделения ще заработи болницата, но със сигурност собствеността ще е 100% на общината, стана ясно от думите на Андреева.

"Най-важното е сега да осигурим първоначалната нужда от стабилизиране на пациентите, което да става в Девин и след това ще се работи за разкриването на повече дейности”, заяви министърът на здравеопазването.

Тя успокои хората, че отсега се заделят средства за обновяване на базата в болницата и ще бъдат проведени процедурите за апаратура за болницата.

"Премиерът застава твърдо като подкрепа за общината и за мотивиране на медицинския екип на болницата да се върне и да започне работа" посочи министър Андреева. Очаква се след актуализация на държавния бюджет, община Девин да получи средства под формата на субсидия, с които да покрие задълженията на болницата за заплати на персонала и дълговете към доставчици. Министерството на здравеопазването ще осигури средства за ремонт и нова апаратура. Предвижда се да функционират няколко отделения - хирургично, вътрешно с неврологичен сектор и детско.

В публични изявления през последните дни министър Андреева посочи, че заради липсата на навременна помощ през миналата година са починали 17 души, и обеща, че проблемът ще бъде решен до есента. Тя заяви, че е жалко през XXI век умират хора заради липса на здравни услуги.

Факти.бг припомня, че лечебното заведение беше закрито през юли 2011 години заради дългове на стойност около 2 милиона лева. Тази стъпка, предприета от бившия здравен министър, остави близо 30 хил. души от Девин, Борино и Доспат без адекватна болнична помощ.

„Посещението на министъра в Девин тази сутрин се реализира в изпълнение на приоритетите на правителството за подкрепа на държавните и общински лечебни заведения в малки и труднодостъпни райони на страната,” се посочва в прессъобщението на Здравното министерство. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор