Last news in Fakti

11 Септември, 2022 18:04 3 572 3

Най-северният остров на света всъщност не е остров

  • остров-
  • север-
  • гренландия-
  • айсберг

Айсбергът, смятан до сега за остров, бе открит миналата година

Най-северният остров на света всъщност не е остров - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Мисленият дълго за най-северния остров в света се оказа, че всъщност не е остров, а айсберг, покрит с чакъл, съобщи ДПА, позовавайки се на изследователката Рене Форсберг.

Датски и швейцарски учени откриха айсберга миналата година северно от Гренландия. Сега обаче беше установено, че под него има вода, което означава, че е айсберг, пояснява БТА.



Форсберг каза, че всички острови, открити в района след 1978 г., вече са посетени от експерти. За никой от тях не е потвърдено да е истински остров.

Миналата година датско-швейцарският екип, изследващ район северно от Гренландия, нарече мисленото от тях за остров Кекертак Аванарлек, или "най-северен остров" на гренландски. Те определиха размерите му като 30 м на 60 м, а местоположението - на 800 м северно от о-в Одак, смятан дотогава за най-близката суша до Северния полюс.

Статутът на Одак като остров обаче сега също е под въпрос. Учените мислят вече, че друг остров - Кекертат, е най-северната суша на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патладжан

    7 3 Отговор
    Покрит с чакъл? А обелки от банани дъл няма, че Байдън все гладен.
  • 2 12345

    4 1 Отговор
    Земята и тя е не е земя, а остров.
  • 3 Само напомням

    9 2 Отговор


    "Учените" на западната "цивилизация" не различават остров от айсберг, а тръгнали за миналогодишните ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИ да ни убеждават и лъжат.
    😄😁😀😁





    😉