1 914 7

Рецепта на деня: Крем карамел с тиква

  • крем карамел-
  • тиква-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Перфектен есенен десерт

Рецепта на деня: Крем карамел с тиква - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • тиква - 1 кг цигулка
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • масло - 1 ч.л.
  • захар - 150 г
  • За крема:
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 8 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • захар - 150 г

Начин на приготвяне:

Почистете тиквата и нарежете на парчета с дебелина 1 см. Намажете тава с малко масло, подредете парчетата, посипете с две лъжици захар, сипете водата и сложете в загрята фурна на 180 градуса за 30 мин. до омекване.

Направете карамела, ползвайки керамичен или тефлонов тиган. За целта разстелете захарта върху съда, сложете го на котлона и разтопете до златист карамел. Важно е да не се бърка захарта, защото ще стане на бучки. Леко с ръка повдигайте и раздвижвайте тигана, докато се стопи.

Изсипете карамела на дъното на кръгла тава с диаметър не повече от 26 см. Ако ползвате по-широка тава, кремът ще стане плосък и няма да се получи височина. Разстелете карамела по цялото дъно, като леко завъртате и накланяте тавата. Не го пипайте, карамелът е много горещ!

Готовата тиква извадете и внимателно преместете парчетата тиква върху още топлия карамел. Така те ще залепнат и няма да изплуват на повърхността, като залеете с крема. Оставете да се охлади.

Затоплете млякото в тенджерка, сипете захарта и ванилията, разбъркайте, докато се разтопи. Млякото трябва да е топло, но не горещо.

Махнете от котлона. В купа разбийте яйцата и на тънка струя сипете по малко от млякото, като бъркате непрекъснато, така че да изравните температурите на двете смеси и да не се пресекат яйцата.

Когато сте темперирали, може да изсипете яйчената смес внимателно при млякото, пак при непрекъснато разбъркване. Вземете цедка и задължително прецедете сместа. Сипете получената смес внимателно в тавата върху тиквата и карамела.

Поставете крем карамела във фурната, пуснете на 160 градуса и печете за час до стягане и златист цвят. Извадете, охладете и приберете в хладилник, пише trafficnews.bg по рецепта на Сиа Рибагина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВИ за предложението
  • 3 Аман

    2 0 Отговор
    от тикви !
  • 4 Тиква, казвате

    2 1 Отговор
    С, крем карамел, свършиха ми,, мераците,, и за него....!
  • 5 Роня

    0 3 Отговор
    Ами аз не ям крем карамел, ужасен е на вкус
  • 6 Боко от БанкЯ...

    1 0 Отговор
    ...ли е тикваТа
  • 7 Боко от БанкЯ...

    0 0 Отговор
    ...ли е тикваТа