Last news in Fakti

29 Септември, 2022 10:57 1 440 3

Откриха следи от древен океан на Марс

  • китай-
  • марс-
  • марсоход

Следите са открити от китайския марсоход Zhurong

Откриха следи от древен океан на Марс - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Екип от китайски учени откри възможни следи от водни дейности, протичащи под повърхността на Марс. Откритието е направено чрез данни, получени от изследователския марсоход Zhurong, като констатациите са публикувани в международно научно списание, пише NOVA.

Марсоходът Zhurong от китайската мисия Tianwen-1 кацна миналия май в южната част на Утопия - огромна равнина в северното полукълбо на Марс. Това място може някога да е съдържало огромен древен океан, което предполага, че на планетата може и да е съществувала обитаема среда.

Марсоходът е оборудван с радар, който може да сканира подземни материали по пътя си до дълбочина от 80 метра. Откритията от Zhurong помогнаха да се хвърли нова светлина върху състава на това, което се намира под марсианската повърхност.

„Преди това се смяташе, че Марс продължава да става все по-сух, продължавайки да губи вода през последните три милиарда години. Ние открихме, че може да не е толкова просто: в по-късната времева рамка е имало кратки интервали на водна основа. Това също обяснява защо покритието на нашия марсоход в южната част на Утопия е открило толкова много признаци на вода", каза Чен Линг, изследовател в Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките.

Досега китайските учени са извършили обширни изследвания само на данни от първите 113 дни на марсохода на Марс, когато той е изминал разстояние от 1171 метра. Но изследователите казват, че вече са ентусиазирани от това, което са открили.

„Това е първият път, когато някой от нас вижда такава детайлна структура на Марс. Не мисля, че някой го е виждал преди нас, поради простата причина, че никой никога не е имал толкова висока разделителна способност.“, каза Чен.

Марсианската сонда Tianwen-1 кацна в предварително избраната си зона за кацане на 15 май 2021 г. И с всички данни, които се натрупват, учените казват, че биха могли да отключат повече знания за червената планета в близко бъдеще.

"Следващите ни въпроси са: има ли вода на места, по-дълбоки от 80 метра под повърхността на Марс? Ако е така, как водата е повлияла на климата?", попита Чен.

Към миналата седмица сондата Tianwen-1 Mars успешно изпълни всички планирани задачи и е събрала почти 1500 гигабайта необработени научни данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    5 0 Отговор
    Открили са препикано от някоя кипърска коза. Марс се снима на остров Кипър. Земята е ПЛОСКА, истинският Марс е миждукаща светлинка в небето.
  • 2 Мице Прдески

    4 0 Отговор
    И чепикот на Санде са открили в океана.
  • 3 Марсохода от Луната

    0 1 Отговор
    Скоро ще разберем от къде сме и къде отиваме. А иначе е вярно, че се подготвят бази на Луната и Марс за определени групи платежоспосбни и влиятелни екземпляри в случай на война. Досега имаше укрития под земята но явно вече не са ефективни и търсят нови варианти. Все още има хора които вярват, че Гагарин не е бил в Космоса и Американците не са били на Луната. Но истината е, много преди Гагарин е имало човек в Космоса но не се върнал жив или не се е върнал изобщо.