Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 15:31 4 469 17

Пик на мистериозните сигнали от дълбокия Космос през последните месеци

  • космос-
  • сигнали-
  • космически сигнали-
  • експлозии

Смята се, че сигналите идват от огромни експлозии в дълбокия Космос, които изчезват за по-малко от секунда

Пик на мистериозните сигнали от дълбокия Космос през последните месеци - 1
Снимка: Shutterstock

Мощни сигнали се излъчват в посока на Земята от дълбокия Космос с безпрецедентна скорост, предава trafficnews.bg. Това може да звучи доста стряскащо, но според учените, източник на повтарящи се бързи радиосигнали, открит миналата година, е бил записан, изстрелвайки повече от 1800 изблика на звуци към нас в рамките на два месеца. Хиперактивният характер на избухването позволи на изследователите да определят неговата галактика-домакин и източник.

Наречен FRB 20201124A, обектът е открит с помощта на петстотинметровия сферичен радиотелескоп FAST, разположен на територията на Китай. Това е описано в доклад, ръководен от астронома Хенг Сю от Пекинския университет в Китай, пише Hicomm.

Бързите радиоизбухвания или FRB са мистериозен космически феномен. Емисиите с висок интензитет обикновено продължават само част от секундата и техният произход беше неизвестен доскоро. Досега има няколко хиляди уловени от учените, откакто първият беше открит през 2007 г. Всички FRB са необичайни, но новооткритият беше особено странен. Над 82 часа наблюдение, разпределено в продължение на два месеца, според статията, публикувана в Nature, FAST откри 1863 изблика.

Неговата поляризация и сила на сигнала варират значително, което го направи първият FRB, който показва тези видове вариации във вълните си, каза авторът на изследването Фан Уанг от университета в Нанкин. Доказателствата досега сочат, че неговият източник е магнетар: неутронна звезда с мощно магнитно поле. Въпреки това начинът, по който поляризацията му се променя с времето, предполага, че всъщност друг обект може да допринася за сигналите.

„Тези наблюдения ни върнаха към чертожната дъска“, казва астрофизикът Бинг Джан от Университета на Невада, Лас Вегас. „Ясно е, че FRB са по-мистериозни от това, което сме си представяли. Необходими са повече наблюдения спрямо дължина на вълната, за да се разкрие допълнително природата на тези обекти.“

Почти всички FRB, открити досега, са дошли от твърде далече, за да може ясно да се разбере откъде произхождат. Само шепа са се повторили, а още по-малко са по предсказуем модел. Това ги прави изключително трудни за изучаване, което означава, че техният произход е убягвал на учените повече от десетилетие.

Смята се, че сигналите идват от огромни експлозии в дълбокия Космос, които изчезват за по-малко от секунда. През 2020 г. изследователите казаха, че са засекли радиоизригвания, идващи от обект, известен като магнетар. Магнетарите са вид неутронни звезди с изключително мощно магнитно поле – смята се, че само шепа от тях присъстват в Млечния път.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро ще ни

    14 1 Отговор
    полазят извънземните...

    Коментиран от #4

  • 2 Идват! Първо" звънкат "

    12 0 Отговор
    После Влизат!
  • 3 Дядо Гъдю

    12 1 Отговор
    Мъкедонски треба да са!
  • 4 Нямам търпение!

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Скоро ще ни":

    Приматите от Земята не се развиваме! Вървим назад! Скоро ще има дърпане на уши!
  • 5 сила

    5 9 Отговор
    кораба майка дава инструкции на Копейкин........напролет , на новите избори ще пристигне подкрепление

    Коментиран от #12

  • 6 превод ит UFO

    8 4 Отговор
    Украйна ке падне!
    Зеленото човече да се прибира!
    Пи, пи, пи (не се превежда)
  • 7 на село

    3 0 Отговор
    Може да ни дават пример ,да не се стреляме напразно,както е в Украйна. Но да не се гърмят и те с мощни лазери по корабите си?
  • 8 Сто пръцки

    4 1 Отговор
    Това ще да е цар Македон. Никой друг. Възмутил се е на целиот свет, дека македония е сираче.
  • 9 Космонафта

    3 0 Отговор
    Само радио сигнали, а видео - няма.
  • 10 Име

    4 0 Отговор
    КосмонаФт?!?!?! Ха, ха, звучи ми като нафта с косми…
  • 11 хах

    2 0 Отговор
    докарват намалените горива от друга галактика, просто кардана на единия кораб е малко по щумен.
  • 12 звездите ми говорят

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    По-скоро ще си приберат зарзавата с изтекла годност.
  • 13 Пич

    5 3 Отговор
    Когато не знаеш , е лесно да си глупав !!! 2012 , за незнаещите беше филм ! Или повод , да блеснат с глупост , за
    изостаналостта календара на майте , и собствената си велика модерност !!! Накратко - учените предвидиха огромно изригване на слънцето , чиито интензитет щеше да насочи невиждан поток плазма към земята , който трябваше да ни достигне около 21 - 22 декември ! Според проведените симулации , последният човек щеше да умре на 27 декември ! Вие бяхте държани в тъмнина , и живеехте доволни като всички ненужни , и незнаещи ! Само знаещите , и определените за нужни , щяха да се скрият в специално изградените убежища ! Всичко стана според предвиждането , и плазменото петно тръгна към земята , като всички изчисления сочеха еднозначно , че орбитата ни ще бъде пресечена ! Необяснимо за нашата наука и досега , изведнъж петното смени посоката , и мина покрай земята !!! Според познатата ни физика , това е необяснимо , и невъзможно да се направи ! Изводът беше , че сме спасени от някои , който борави с различни физични закони !!! Та гледайте филми , оригиналничете , колко сте по умни от маите , и няма да липсвате на никой !!!

    Коментиран от #14

  • 14 виж ти ...

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    Поддали сте се на шантаж. Доброволно ли се оставихте да ви "спасяват" или не ви искаха съгласието?
  • 15 Вероятно

    3 5 Отговор
    Това са сигнали , които карат Кирчо и Кокорчо да си мислят , че все още хората им вярват , че не са дошли да окрадат държавата с милиарди, ами са дошли да я оправят!
  • 16 Ха Ха

    3 0 Отговор
    търсят главанако......да го галят по чутурата !
  • 17 ииибрееее

    3 0 Отговор
    да додат дзвънземните да има за кой да глацуваме че ептем окаляхме калниците