Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 11:45 12 102 17

Кажи какъв домашен любимец имаш, за да ти кажа какъв си

  • домашен любимец-
  • домашни любимци-
  • куче-
  • котка-
  • змия

Куче, котка или змия – какво показва изборът на животно

Кажи какъв домашен любимец имаш, за да ти кажа какъв си - 1
Снимка: Shutterstock

Експерти изследват от години защо някои животни ни харесват повече от други, какво означава неприязънта към котките и защо хората отглеждат у дома екзотични и понякога опасни животни като змиите.

Диагноза ли са котките?

Котките са символ на семейна топлина и домашен уют. Смята се, че те често се предпочитат от интроверти, които прекарват времето си в уединение, сгушени в топло одеяло, гледайки филми или четейки книги. "Това не е далеч от истината", казва психологът и експерт по взаимоотношенията Елена Гранчук, предаде БГНЕС.

"Други отличителни черти на хората, влюбени в котки са наблюдателността, търпението и вниманието към детайлите", добавя тя. "Това от своя страна е признак на творчество, склонност към ръчен труд и експериментиране".

Но има различни породи котки. "Например собствениците на мейн-кун са по-активни", казва зоопсихологът, кинолог Надежда Симохина. Според наблюденията на специалиста собствениците на сиамски, абисински и сомалийски породи са самоуверени и по-склонни да проявяват агресия.

Верните приятели на човека

Често хората, които избират да осиновят куче, са общителни, отворени, ентусиазирани и дисциплинирани. Породата на кучето също говори нещо за собственика.

Според Надежда Симохина малките кучета се избират от хора, които имат благ и весел нрав.

"Собствениците на коргита, например, винаги са изключително позитивни", казва зоопсихологът. - "Доберманите, овчарските кучета, ризершнауцерите обикновено се купуват от хора със силен характер, които знаят какво искат. Булдозите са чудесни компаньони и флегматици, които имат склонност да имат същите собственици. Непринудените мопсове подхождат на тези, които обичат спокойния начин на живот. Ловните породи се избират от холерици, които не са сигурни в себе си.

Експертът съветва да си вземете куче, което отговаря на вашия темперамент, като го наблюдавате предварително. Срамежливите и плахите хора например трябва да се оглеждат за кученце, което обича да се крие в някой ъгъл.

Редки и опасни любимци

Клиничният психолог Екатерина Алексеева смята, че страстта към екзотиката при избор на любимец показва желание да се привлече вниманието към себе си и да се задоволи самочувствието. В същото време изборът на необичаен домашен любимец може да е признак и на нестандартно мислене или нужда от тръпка и адреналин.

"Отглеждането на опасно животно понякога е сублимация на скритата агресия на собственика, която се изразява в социално приемлива форма", казва специалистът.

Според Алексеева тези, които обичат тишината и спокойствието, и тези, които избягват конфликтите по всякакъв възможен начин, не харесват кучета. Котките пък не се нравят на хората, които подсъзнателно отхвърлят женствеността. "А ако става дума за мъже, ненавиждащи пухкавите писани, то има голяма вероятност те да изпитват сериозни затруднения в общуването с противоположния пол", допълва психологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    15 1 Отговор
    Що не се пробваш в ясновидство, журнала не ти отдава
  • 2 Теле

    30 0 Отговор
    Имам котка, кучета, прасе, и кокошки, айде гадай

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 панелката

    7 3 Отговор
    Откакто ми смениха рутера и домашните любимци с антенки изчезнаха.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дедо ви

    20 2 Отговор
    Е какъв човек съм???? Имам куче, коте и змия/жената/, и змийче/щерката/ са като ми доведе и зет/да са живи и здрави/ и зоопарка ми е пълен........
  • 7 И какво лошо има да е

    16 1 Отговор
    "селянин"??? Ти като си селяк–протестиращ, за копейки по добър ли си????? Роден съм и израсъл в голям окръжен град НО баща ми и майка ми са от село. Та и ти белиш картофи У караваната в с. "Самсурлево", но си "гражданин" ..... Кога като п..каеш по софийските площади със сигурност!

    Коментиран от #9

  • 8 Реалист

    32 0 Отговор
    А какви са хората като мен, които обичат и котки и кучета? И птици и всякакви живи твари? А? Аз обожавам живота във всичките му форми и разновидности. Смятам че всяко нещо е красиво по свой си начин и му се възхищавам с цялата си душа.
  • 9 Дипломат Чукчев

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "И какво лошо има да е":

    Има правило за да си джентълмен т.е гражданин.Точно 3 поколения колеж.Разбирай децата на децата на децата на селяните родени в града ще са граждани.Всичко друго е селяния.
    При евреите е било 40 годишно скитосване, за промяна мисленет на роба, разбирай също и селянина.В Германия не е толкова разбираемо за нашето градско превъзходство, защот повечето живеят и в селата.Но на тях им викат картофели.

    Коментиран от #12

  • 10 Соваж бейби

    7 4 Отговор
    Пълни глупости имам чинчила,котка,куче,златни риби в двора с една голяма жаба излежава се на слънце върху лотусите като на шежзлонг +таралежи ,Lampyris noctiluca светещ червей,намират се и змии лятото,птички по дърветата ,да не пиша за мравките и другите авери в почвата ,паяци ,мухи,оси ,
    Бурдон земни пчели насекоми от род Bombus и семейство Apidae живят в някой храсти ужасни са ,мишки за щастие котката ги трпи още в двора ,гущери ,липсва ми пони ,искам малка маймунка и ара само че не мога да им подсигуря нужният конфорт на вън не искам да ги държа като затворници или вързани и за това не вземам за маймунката няма да ми разрешат .
  • 11 Тарантула

    2 0 Отговор
    А питон албинос, брои ли се за домашен любимец?
  • 12 Соваж бейби

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Дипломат Чукчев":

    Няма те разбере ,и тук е така .Човек който е свикнал на голяма къща с двор ,апартамента е /клетка за кокошка - cage à poule /му викат тука .Без пари да му даваш апартамент в голям град няма да иде ,нищо че тука пък ни викат кампаняри на провинцията и селяните ама от злоба ,нека си живеят в градският зоопарк .И да ходи цял ден по улиците децата също защото апартамента е побъркващ тракане ,викане ,асансьор ,куалострофобия не може да си почиваш психически и духовно мерят тигели по цял ден на вън ,децата са по диви израстват на улицата ..бетон ,прахоляк...
  • 13 змиеукротител

    2 0 Отговор
    Надувам свирката и се отказват от всичко и се разотиват. Решението на всеки мъж в администрацията за спокоен живот и мирна глава
  • 14 СМЕШНИЦИ

    3 0 Отговор
    Ако имаш кенгуру,... какъв си
    а бял аЛИГАТУр от Германия за какъв се брои и какъв съм
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Язе си

    2 0 Отговор
    Гледам плужек ...и ма боли къв съм
  • 17 Циник

    2 0 Отговор
    "А ако става дума за мъже, ненавиждащи пухкавите писани, то има голяма вероятност те да изпитват сериозни затруднения в общуването с противоположния пол" - затова ние любителите на котки сме любимци на жените, докато кучкарите събират кучешки "подаръци" по тротоарите :)