Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 05:26 5 788 8

Започна най-тъмният ден от годината

  • слънчево затъмнение-
  • луна-
  • явление

Ще бъдем свидетели на третото слънчево затъмнение за 2022 г.

Започна най-тъмният ден от годината - 1
Снимка: БНТ

25 октомври ще бъде най-тъмният ден от годината, защото ще сме свидетели на третото слънчево затъмнение за 2022 година, предаде БНТ..

Луната ще закрие частично слънчевия диск, а явлението ще се наблюдава и от България. Във Варна то ще бъде най-продължително.

В обсерваторията подготвят телескопи и с нетърпение очакват своите посетители, които да наблюдават явлението като проекция през тях.

Явлението се случва по новолуние. Наричат го още "Черна Луна". Във Варна частичното слънчево затъмнение ще започне в 12:29, с десет минути закъснение ще го наблюдават в София.

Пикът ще е след 13:40 и явлението ще приключи в три следобед. Интересен факт е, че максимумът на слънчевите и лунни затъмнения за една година може да бъде седем.

За последен път това се е случило през 1982 година. Слънчевите затъмнения винаги предизвикат интерес сред хората, но трябва бъдем изключително внимателни, когато ги наблюдаваме, за да не повредим зрението си.

"Не е добре за очите да се наблюдава с невъоръжено око, както и с телескоп без филтър. Използват се специални очила, задължително със слънчеви очила или през филтър, ако се наблюдава през телескоп задължително се слага филтър на телескопа, ако се прави проекция", заяви Свежина Димитрова, директор на Варненската обсерватория.

За проекция на слънчевото затъмнение може да служи и една обикновена решетъчна лъжица. Насочвате я на ръка разстояние към затъмнението, далеч от окото и наблюдавате явлението в безопасни домашни условия.

Астрономите предупреждават че през деня за кратко може да се усетим по-емоционални и избухливи.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    1 1 Отговор
    За зеления ли
  • 2 Луна президент

    8 0 Отговор
    Луната няма да закрие "слънчевия диск", защото слънцето е сфера, кълбо, а не диск. Освен ако теориите за плоската земя и креационизъма не са верни и хората живеят в нарколаборатория като експериментални обекти.

    Коментиран от #4

  • 3 плюс минус

    9 0 Отговор
    11 август 1999 г., България.
    Пълно слънчево затъмнение.
    Интересни истории се случиха тогава при неговото тв отразяване от БНТ.

    Коментиран от #5

  • 4 ААА СМЯХ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Луна президент":

    АМИчАСТ от мисИрките не са били на този урок по астрономия, и за тяХ е все едно, дали земята е кръгла или плоска и се държи на три кита или слонове
  • 5 ХАРНО, ДЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "плюс минус":

    Ам я обади какво се е случило,..тогава ли в късните новини бяха по монокини и боксерки
  • 6 Русофил нобелист

    0 3 Отговор
    Земята е плоска и никакво затъмнение няма. Слънцето и звездите са дупки в похлупака и някой просто закрива дупката от другата страна
  • 7 Йорданка

    0 0 Отговор
    Понякога просто не можеш да повярваш,че хората от които си имал най-много нужда наистина са те изоставили сам, за да се стигне до най- тъмния ден в годината.
  • 8 Йорданка

    0 0 Отговор
    Понякога просто не можеш да повярваш,че хората от които си имал най-много нужда наистина са те оставили сам, за да се стигне до най- тъмния ден в годината. Но имайки представа на какви други неща е бил способен ти става ясно.