25 Октомври, 2022 16:33 1 990 4

Как да се справим с напуканите устни в студеното време

  • напукани устни-
  • устни-
  • грижа за кожата-
  • зима-
  • студ-
  • време-
  • хидратация

10 начина да предпазим и хидратираме устните си през есента и зимата

Как да се справим с напуканите устни в студеното време - 1
Снимка: Shutterstock

Студеният въздух, вятърът и агресивните атмосферни условия през есента и зимата са истинско предизвикателство за кожата. А кожата на устните е още по-уязвима, защото е тънка, нежна, не е снабдена с мастни жлези, които да я хидратират и предпазват.

Ето защо е много важно да се погрижите за кожата на устните през есента, преди те да са се разранили и напукали от студа.

Вижте 10 начина, с помощта на които да запазите устните си меки и нежни през есента и зимата.

1. Ексфолирайте редовно, но нежно

Прекаляването с ексфолирането има обратен ефект – прави устните крехки, раздразнени, податливи на нацепване и напукване, пише в. Струма. Правете нежно ексфолиране, без да прекалявате с търкането. Използвайте натурални съставки, като захар, мед, кленов сироп, кокосово масло.

2. Маски за през нощта

Прилагането на дълбоко хидратиращи маски върху устните за през нощта е много важно, за да се възстановят от суровите условия. Оставяйте маските за цяла нощ, за да може кожата на устните да попие в дълбочина от техните подхранващи и хидратиращи елементи.

3. Направете си балсам за устни

Готовите балсами за устни често пресушават кожата още повече, което ви кара постоянно да нанасяте още и още от тях. За да избегнете това, направете си домашен балсам, който да не съдържа петролни съединения, изсушаващи кожата.

4. Използвайте гъсти овлажняващи средства

Колкото по-гъсти са маслата, които прилагате върху устните, толкова по-добър е ефектът. Подходящи са кокосовото, какаовото масло и маслото от ший.

5. Включете витамин Е

Добавянето на масло от витамин Е към грижата за устните е важно, защото той има подхранващи, дълбоко хидратиращи и възстановяващи свойства. В допълнение антиоксидантите в него действат регенериращо върху кожата на устните.

6. Прясно мляко

Напоете памучен тампон с прясно мляко и нанесете върху устните. Потупвайте няколко пъти в продължение на 5 минути. След това оставете да подейства за още 10, без да облизвате устните. Прясното мляко съдържа протеини, мазнини и млечна киселина, които действат едновременно подхранващо и ексфолиращо.

7. Избягвайте ментол и камфор

Някои балсами за устни съдържат ментол и камфор, които създават приятен охлаждащ ефект, но са пагубни за кожата на устните. Те пресушават и влошават тяхното състояние.

8. Подбирайте внимателно червилото си

Не всички червила са еднакви. Багрилата в някои пресушават кожата прекалено. Други са с матиращ ефект, което изсушава кожата допълнително. Най-коварни са дълготрайните червила, които са предназначени да се застоят върху устните ви за максимален период от време независимо дали облизвате устните си или се храните.

9. Предпазвайте устните от слънцето

Кожата на устните е крехка и ѝ е необходима слънцезащита. Избирайте балсам за устни, съдържащ слънцезащитен фактор. Това помага за запазването на мекотата на устните.

10. Хидратирайте отвътре.

Постарайте се да пиете достатъчно вода, за да осигурите на организма си добра хидратация. Това има огромно значение за състоянието на кожата и устните включително.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Пепа

    5 0 Отговор
    Свирките винаги помагат, макар че някои ще кажат че това е строго индивидуално.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бат Ваньо

    2 0 Отговор
    Носенето на гащи също помага.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.