25 Октомври, 2022 16:57 5 889 15

Най-строгите и абсурдни забрани в Таджикистан

  • таджикистан-
  • закони-
  • забрани-
  • строго-
  • абсурди

Забравете за купоните за рождени дни, както дори и за изразяването на силни чувства на обществено място в Таджикистан

Най-строгите и абсурдни забрани в Таджикистан - 1
Снимка: Shutterstock

Азиатската държава Таджикистан, която се намира между Афганистан, Узбекистан, Киргизстан и Китай, се смята за една от страните, в които забраните не са непознати.

И докато някои забрани са свързани със страх от религиозен екстремизъм, други въвеждат нещо различно.

В края на 2015 г. Таджикистан забрани празнуването на Нова година в училищата и университетите. В скромна обстановка на таджикските семейства все още е позволено да празнуват, въпреки че има ограничения за частни празненства, така че трябва да се празнува тихо и скромно, информира pochivka.blitz.bg.

Преди няколко години полицията със сила прогони събрание на млади хора, които празнуваха пролетния фестивал на Хинду Кол в Душанбе, с аргумента, че подобно нещо не е в съответствие с мюсюлманските обичаи.

Но когато Бог затваря вратите, прозорецът се отваря, така че таджиките могат да разчитат на други празници, за да отпуснат душата, както казваме тук. Денят на президента се отбелязва на 16 ноември, Денят на знамето - на 24 ноември, Денят на националния език е запазен за 5 септември.

Много малко хора в Таджикистан празнуват Холи, но след полицейските акции не се правят партита за Хелоуин.

Тези, които са достатъчно смели да празнуват рожден ден в таджикски кафенета или ресторанти, го правят с ясното съзнание, че след това ще имат достатъчно пари за глоби. Преди няколко години Амирбек Исаев научи урока за забраната на празненствата по трудния начин, след което трябваше да плати глоба, която беше наистина солена.

Ключово доказателство за това беше снимка във Фейсбук, на която се виждат празнуващ и торта. Кой знае, може би ако бе празнувал с агнешко, е можел да се размине. Той беше признат за виновен, въпреки че сервитьорът свидетелства пред съда, че никой не му е честитил рождения ден и това не е купон за рожден ден.

Поради факта, че не е позволено да се празнуват рождени дни и повечето сватби са забранени.

Силен плач и други подробности, свързани с таджикските обичаи, показват, че траурът също е премахнат наскоро.

Освен чувства, в Таджикистан е ограничено и показването на тялото. Късите поли отдавна са забранени в училищата, не се приемат добре и по улиците. Правителството също така осъжда облеклото, което не е в съответствие с традициите и носенето на национални дрехи.

От 2016 г. нататък гражданите трябва да наричат ​​децата си с имена от официален държавен регистър, в който няма да намерите популярни имена от цялата планета.

Също като децата и ресторантите трябва да имат предварително одобрени имена. Тези, които искат да отворят италиански ресторант в Душанбе, не могат да го наричат ​​Bella Italia или нещо подобно, защото законът за държавния език повелява ресторантите да имат таджикски имена.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тук там травълър

    23 2 Отговор
    Е такива държави са интересни за екскурзия!
  • 2 Бля,бля

    23 3 Отговор
    Малиий, а ние се оплакваме, ужасно е като го четеш,но като свикнеш какъв е проблема. Както всеки човек е различен така и обичайте са различни и винаги налагани от малка група хора ,наричащи се управляващи.
  • 3 абе,

    15 1 Отговор
    Това и е хубаво на човешката популация-разнообразието.Също както при растенията и животите.Светът е шарен.Не може и не трябва всички хора на планетата да са уеднаквени по един модел.
  • 4 22222

    12 8 Отговор
    И тези са в началото на еволюционния процес, както и много други.
  • 5 шашинг

    4 0 Отговор
    Какви вършат там ....ако е вярно изобщо
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мале

    18 6 Отговор
    Отделиха се от СССР и се върнаха в 19 век. Как търпят се чудя. По времето на СССР там беше много цивилизовано.

    Коментиран от #12, #14

  • 8 Чудесно

    11 2 Отговор
    Така се прави, за да има мир, ред и единство (имам предвид имената и наименованията).
    Ако не бяха азиатска и мюсюлманска страна щеше да е прекрасно!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Роза

    14 1 Отговор
    "Разни хора ,разни идеали!"Който живее по-дълго време в тази страна,само той може да каже какво в нея е хубаво и какво лошо.Нито прекалената строгост е добра,нито прекалената разпуснатост!
  • 11 Манци белия

    5 0 Отговор
    Ъпсурт е да ходиш с маска на 40 градуса и да мислиш ,че е здравословно
  • 12 Перко

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "мале":

    То не , че другите бивши републики са в 21 век.Воглаве с матюшка Русия...
  • 13 Специално

    7 2 Отговор
    за наименованията, на всичко на родният език подкрепям! Тук при нас ако, не си полиглот, и бонбон, не можеш да си купиш.
  • 14 Антон

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "мале":

    В Русия да не е голяма свободния?Там само за Нова година може би няма забрана...
  • 15 Котка ученият

    6 0 Отговор
    Разделени и изолирани в Душанбе живеят руснаци, които мечтаят да се преместят в Русия възможно най-скоро.