26 Октомври, 2022 13:45 37 251 23

От кои сортове се получава най-хрупкавото кисело зеле

  • кисело зеле-
  • сорт-
  • зимнина-
  • хрупкаво-
  • вкусно

Не всички зелки стават за направата на кисело зеле

От кои сортове се получава най-хрупкавото кисело зеле - 1
Снимка: Shutterstock

Октомври е месецът, в който всички вперват поглед в предстоящата зима. Ето защо не е изненада за никого, че тогава масово се пекат чушки, затварят се туршии и разбира се – бидони с кисело зеле.

Правенето на кисело зеле като цяло не е голяма философия, стига да сте спазили правилните пропорции на съставките и да сте уцелили идеалния момент на слагането в бидона. Мнозина обаче забравят една важна подробност, която може да „спъне“ цялата ви зимнина. А именно – сортът на зелето.

Не всички зелки стават за направата на кисело зеле. Единствените сортове, които стават за кисело зеле са кьосе, балкан и сармалин, който идва от Сърбия, пише iwoman.bg.

Тези три сорта са единствените, които са подходящи както за прясна консумация, така и за кисело зеле. Кьосето и сармалинът са дребни зелки, а балкан е значително по-едро. Който от трите варианта да изберете, ще имате хрупкаво и вкусно зеле.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    24 17 Отговор
    Днес е скучно, изплюйте нещо ново против пйтин и русия, може и от бесарабите, укрите и др.
  • 2 зеленчук

    32 7 Отговор
    Сармалинът, който идва от Сърбия иска и кака сръбкиня,която да ви донесе и чашка със сръбска ракийка.
  • 3 инж технолог по хранене

    23 14 Отговор
    Който от трите варианта да изберете, ще имате хрупкаво и вкусно зеле,ако спазите чистотата на зелките-изхвърлите отпадналите,изгнили или закафявели листа,налеете соления разтвор на марината с подходящ процент сол,която да не е скална,а морска и следете температурата на разтвора.На 10 литра вода добавете 400-500 г сол. Сместа се кипва, прецежда се и се оставя да изстине. Тогава наливайте върху плътно нареденит и почистени от кочана зелки. Отгоре сложете тежест. Следете и претакването на разтвора. Изчакайте времето да стане по-студено.

    Коментиран от #5

  • 4 съвсем сериозно

    31 2 Отговор
    Пропуснал си нещо важно - не трябва да е много торено, защото високото съдържание на нитрати разваля процеса!
  • 5 Айде

    32 2 Отговор

    До коментар #3 от "инж технолог по хранене":

    Нема нужда от кипване, с това половин кило сол на 10 литра вода.
    Отделно от това, 400-500 гр. сол са много, зелето става солено та се не трае. Аз слагам морска сол 300гр и е супер, даже за капамата го приплаквам с вода преди да го сготвя.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Съгласен

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "Айде":

    И аз , като вас слагам 300 грама . Зелето не се разваля , а сокът дори е доста солен .
  • 7 400гр сол на 10л вода

    16 7 Отговор
    Нареждате зелките и мерите водата. Слага се по 400гр сол на всеки 10л вода!
  • 8 Ко, Не!

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Айде":

    Ако кипнете водата за да се разтвори напълно солта след това няма нужда от претакане. 4та година го правя така, не се прецаква чак до началото на Май и няма нужда от никакви грижи. Мързелива работа! 300 грама слагам и аз за да не е твърде солено.
  • 9 ИЯО

    13 3 Отговор
    Черна ряпа за звук, бяла ряпа за аромат.
  • 10 щ1234567788

    11 2 Отговор
    Дрън, дрън, дрън, барем не се излагайте , когато не разбирате, има достатъчно добри сортове за кисело зеле, отглеждани в България, вкл Сармалин, само трябва да се спре с пластмасовото испанско зеле, което в момента залива позара.
  • 11 кисело зеле

    2 0 Отговор
    Това да не е реклама на някакво сръбско зеле? Важното е зелето да е зелено. Бялото зеле е твърдо, с твърди жилки и не става. Киселата ферментация става в осолена с морска сол вода. Закваската се бори с гниещите бактерии и ако солеността е ниска, гниещите бактерии побеждават. Така че саламурата трябва да е солена. Разбира се умерено защото после ще го ядете. Зелето не търпи много сол като картофите. Ако сте сложили повече, може да се изхвърли малко саламура и да се долее чиста студена вода от чешмата.
  • 12 Зеляра?? Има още два сорта зеле които се

    3 0 Отговор
    Отглеждат в България от 60 год, може и по отдавна!! СИН Капак(гледа се основно в Шоплъка) и Ликоришко!! Чудесни сортове зеле!! Малките синьо- лилави зелки, те са само за оцветяване на сока(чорбата)!
  • 13 Зелева чорба с праз

    3 0 Отговор
    От аФторите, които пишат за Дойче веле или цитират техни статии.
  • 14 Реклама на Сръбско зеле!!

    9 0 Отговор
    Житарите и тяхното Лоби затриха зеленчукопроизводството в България!! Някой се кани да залее пазара със Сръбско зеле!!
  • 15 Дивергент

    5 0 Отговор
    Който миналата година е слагал Сармалин, тази не повтаря. Проблема е, че търговците продават Сармалин, а го обявяват за Кьосе.

    Коментиран от #18

  • 16 Хайл

    2 0 Отговор
    Божидара,много си хубава
  • 17 Eдин

    2 1 Отговор
    Божке, личи си че нямаш опит със зелето!
  • 18 Дядо Стою

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дивергент":

    Ама много ясно! Зелето винаги е Кьосе, прасковите са Сливенски, дините - от Любимец, картофите - от Ситово, а фасулът - Смилянски

    Коментиран от #23

  • 19 бай Гъдю

    7 0 Отговор
    Зелето трябва да се претача! Как иначе ще намеря повод пред жената, за да сляза до мазето? :)

    Коментиран от #20

  • 20 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "бай Гъдю":

    За виното що не кажеш де 🤣🤣🤣🥂
  • 21 Срамота

    3 0 Отговор
    Всички вече чуха в Румъния има свръх производство на зеле и е на цена от 0.40 ст.
    А на нашите селски зелки ни излизат около0.80 ст
  • 22 Срамота

    0 0 Отговор
    Всички вече чуха в Румъния има свръх производство на зеле и е на цена от 0.40 ст.
    А на нашите селски зелки ни излизат около0.80 ст
  • 23 Гладен пенсионер

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дядо Стою":

    Дядка, сигурно гониш 120 кг. От къде тези вкусотии?