Октомври е месецът, в който всички вперват поглед в предстоящата зима. Ето защо не е изненада за никого, че тогава масово се пекат чушки, затварят се туршии и разбира се – бидони с кисело зеле.
Правенето на кисело зеле като цяло не е голяма философия, стига да сте спазили правилните пропорции на съставките и да сте уцелили идеалния момент на слагането в бидона. Мнозина обаче забравят една важна подробност, която може да „спъне“ цялата ви зимнина. А именно – сортът на зелето.
Не всички зелки стават за направата на кисело зеле. Единствените сортове, които стават за кисело зеле са кьосе, балкан и сармалин, който идва от Сърбия, пише iwoman.bg.
Тези три сорта са единствените, които са подходящи както за прясна консумация, така и за кисело зеле. Кьосето и сармалинът са дребни зелки, а балкан е значително по-едро. Който от трите варианта да изберете, ще имате хрупкаво и вкусно зеле.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Теле
13:51 26.10.2022
2 зеленчук
13:55 26.10.2022
3 инж технолог по хранене
Коментиран от #5
14:02 26.10.2022
4 съвсем сериозно
14:27 26.10.2022
5 Айде
До коментар #3 от "инж технолог по хранене":
Нема нужда от кипване, с това половин кило сол на 10 литра вода.Отделно от това, 400-500 гр. сол са много, зелето става солено та се не трае. Аз слагам морска сол 300гр и е супер, даже за капамата го приплаквам с вода преди да го сготвя.
Коментиран от #6, #8
14:47 26.10.2022
6 Съгласен
До коментар #5 от "Айде":
И аз , като вас слагам 300 грама . Зелето не се разваля , а сокът дори е доста солен .14:52 26.10.2022
7 400гр сол на 10л вода
15:27 26.10.2022
8 Ко, Не!
До коментар #5 от "Айде":
Ако кипнете водата за да се разтвори напълно солта след това няма нужда от претакане. 4та година го правя така, не се прецаква чак до началото на Май и няма нужда от никакви грижи. Мързелива работа! 300 грама слагам и аз за да не е твърде солено.15:53 26.10.2022
9 ИЯО
22:23 26.10.2022
10 щ1234567788
02:03 27.10.2022
11 кисело зеле
04:37 27.10.2022
12 Зеляра?? Има още два сорта зеле които се
06:50 27.10.2022
13 Зелева чорба с праз
07:11 27.10.2022
14 Реклама на Сръбско зеле!!
07:25 27.10.2022
15 Дивергент
Коментиран от #18
07:42 27.10.2022
16 Хайл
08:31 27.10.2022
17 Eдин
09:04 27.10.2022
18 Дядо Стою
До коментар #15 от "Дивергент":
Ама много ясно! Зелето винаги е Кьосе, прасковите са Сливенски, дините - от Любимец, картофите - от Ситово, а фасулът - СмилянскиКоментиран от #23
10:02 27.10.2022
19 бай Гъдю
Коментиран от #20
11:20 27.10.2022
20 Хайл
До коментар #19 от "бай Гъдю":
За виното що не кажеш де 🤣🤣🤣🥂11:36 27.10.2022
21 Срамота
А на нашите селски зелки ни излизат около0.80 ст
17:00 27.10.2022
22 Срамота
А на нашите селски зелки ни излизат около0.80 ст
17:01 27.10.2022
23 Гладен пенсионер
До коментар #18 от "Дядо Стою":
Дядка, сигурно гониш 120 кг. От къде тези вкусотии?18:24 27.10.2022