Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 11:28 2 576 1

Учени откриха 460-километрова река под ледовете на Антарктида

  • река-
  • антарктида-
  • антарктика-
  • ледници

Течението на реката увеличава обема на разтопените ледници

Учени откриха 460-километрова река под ледовете на Антарктида - 1
Снимка: Shutterstock

Екип от международни експерти откри 460-километрова река под ледовете на Антарктида. Резултатите от изследването са публикувани в "Нейчър", пише БГНЕС.

Реката е открита по движението на ледената покривка. Изчислявайки структурата, скоростта и посоката на сателитните изображения, учените са съставили карта на потока от лед в западната част на Антарктида, недалеч от морето Уедъл.

Особено внимание е обърнато на тези региони, където скоростта на движение на леда е висока.

Оказало се, че под тях има река, която по воден обем отговаря на английската Темза.

Изследователите също така забелязали, че участъци от ледници, разположени над реката, губят повече маса от съседните. Това предполага, че такива реки ускоряват процеса на "плъзгане" на ледниците в океана, което увеличава скоростта на тяхното топене.

В бъдеще авторите искат да извършат допълнителни измервания в други региони на Антарктида.

През октомври 2022 г. австрийски и германски учени откриха в седименти край Антарктида следи от древна ДНК, чиято възраст се оценява на около милион години.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вместо да харчим пари

    5 1 Отговор
    за войни, да бяхме мислили