22 Ноември, 2022 18:14 2 039 3

Какви опасности крие спането с мокра коса

  • мокра коса-
  • опасности-
  • сушене-
  • здраве

Вижте и правилните начини за сушене

Какви опасности крие спането с мокра коса - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора са се сблъсквали с тази неловка ситуация: нямат време да измият косата си през деня, а вечер са толкова уморени и сънливи след душ, че си лягат с мокра глава. Този на пръв поглед безобиден навик всъщност е много нездравословен.

Какви са вредите от лягането с мокра коса, разкрива китайското издание „Sohu“, пише БГНЕС.

Лесно можете да се простудите

Някои хора смятат, че ако измиете косата си и я оставите мокра, ще се простудите. Всъщност повечето настинки се причиняват от вируси. Причината, поради която хората смятат, че мократа глава може да доведе до настинка, е, че след измиване имунната система е отслабена и патогените могат по-лесно да навлязат в организма през дихателните пътища, като по този начин предизвикват остри респираторни инфекции.Освен това по-хладната среда също е по-благоприятна за разпространението на вируси.

След като измиете косата си, водата остава дълго време върху скалпа ви. Голяма част от него се изпарява, задържайки топлина. Това понижава температурата на кожата ви. Ако имате слаба имунна система, загубата на топлина ще свие капилярите в горните дихателни пътища, ще намали притока на кръв и ще понижи способността на организма ви да се противопоставя на вирусите. Това може да провокира хрема, запушен нос, главоболие и дори повишена температура.

Увреждане на косата

Косата представлява сложна структура от протеини и клетки, които определят нейната здравина и еластичност. Коса, която не е била подлагана на химическо третиране, като например трайно оформяне или боядисване, може да порасне с около 30% от първоначалната си дължина, когато е мокра, без да се повреди или накъса. След химическа обработка обаче тя става по-крехка и чуплива. Ако заспите с мокра глава, космите ще се търкат една в друга и във възглавницата, като се огъват в различни посоки. Това важи с особена сила за боядисана или обезцветена коса, при която мократа коса е по-склонна към усукване и заплитане. Това може да доведе до разкъсване. Ако сутрин се четкате енергично, косата може да стане много крехка, да влоши качеството си и дори да започне да пада.

Размножаване на бактерии

Калъфките на възглавниците и космените фоликули могат да съдържат гъбички, а влажната среда е най-благоприятна за тях. Да спите с мокра коса е все едно да сложите мокра кърпа на главата си. Покритият с възглавница скалп и влажната коса са причина за появата на много бактерии!

Себореен дерматит

Malassezia е често срещана паразитна гъбичка, която се среща и при хората. Тя се концентрира в областите на кожата, богати на мастни жлези. Мократа коса позволява на гъбичките да се размножават във фоликулите и да предизвикат възпалителна реакция, която може да причини сърбеж по скалпа, пърхот и червени петна и папули, които образуват струпеи с мазни бели или жълтеникави люспи.

След като измиете главата си, първо направете две неща:

Попийте влагата с кърпа

Най-добре е да увиете дебела кърпа около косата си веднага след измиването ѝ. Увийте кърпата плътно около косата си, за да я притиснете. Това ще позволи на кърпата да абсорбира влагата. Тъй като люспите на косата ви са отворени, докато са мокри, накисването им ще помогне да ги затворите. Много хора търкат енергично косата си с кърпа след измиване. Но това действие може да доведе до увреждане на косата и да влоши нейното качество.

Разделяне на косата преди изсушаване

Разделете косата на три части - една отдясно, една отляво и една отзад, за да може всяка част да се изсуши за кратко време. Тогава ефективността на процеса ще се подобри значително. Някои данни показват, че сушенето на косата на части спестява 40% от времето в сравнение с хаотичното сушене. По този начин се избягва ненужното загряване на косата и нейното увреждане.

Какъв е правилният начин за изсушаване на косата?

Температура

Най-добрата температура на въздушния поток е около 57°C. Тази температура изсушава косата за възможно най-кратко време, като запазва естествената ѝ влага. Можете да комбинирате процеса на сушене и разресване, за да придадете на косата си гладкост и да я управлявате.

Разстояние

Поддържайте подходящо разстояние при сушене със сешоар. Най-добре е да оставите около 10-15 см между сешоара и корените, за да може въздухът да излиза надолу. По този начин можете първо да подсушите скалпа, а след това косата. Когато сушите, премествайте сешоара от време на време, за да избегнете директно издухване и изгаряне на скалпа.

Продължителност

Поради различните подстригвания, дължини и обеми на косата, времето за сушене може да се определи по следния начин: за предпочитане е да се усеща лека влажност след докосване на косата. След 70-80 минути, когато косата е изсъхнала естествено, я изсушете с хладен въздух, за да затворите люспите, които са били открити от топлината. Това ще подобри блясъка и ще направи косата по-красива. След като изсъхне, можете да използвате защитен лосион или балсам за коса, за да придадете еластичност.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОЛД СПАЙС 👩🏿‍🚒

    7 0 Отговор
    Напротив, сешуарът уврежда косите.
  • 2 Дрън дрън та пляс

    5 0 Отговор
    Мухъл
  • 3 батка

    3 1 Отговор
    Схванат врат.