Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 16:11 3 282 35

7 неща, които жените правят по-добре от мъжете

  • жени-
  • по-добри-
  • умения-
  • силни страни

Вижте кои са силни страни на жените

7 неща, които жените правят по-добре от мъжете - 1
Снимка: Shutterstock

Предимствата на мъжкия пол се изтъкват често и по различни поводи, но и жените също имат своите силни страни.

Такива, в които дори надминават представителите на мъжкия пол.

В тази статия ви представяме някои от тях.

Мултитаскинг

Най-познатият женски таланат е вършенето на няколко различни неща накуп. Най-вероятно на дамите сред вас им се е случвало да приготвят храна, да говорят с най-добрата приятелка по телефона и в същото време да гледат с ъгълчето на окото любомото си предаване по телевизията.

Различни изследвания показват, че жените са много по-добри в мултитаскинга от мъжете, пише vesti.bg. Едва два от десет представители на мъжкия пол могат да се похвалят с този талант.

Шофиране

Заблудата, че мъжете са по-добри шофьори от жените, е широко разпространена. Изследване на Injury Prevention във Великобритания обаче развенчава този мит.

Според него жените са 12 пъти по-добри шофьори от мъжете по показател сигурност. И все пак не можем да отречем, че мъжете със сигурност са по-добри от нас в паркирането и ориентацията.

Комуникация

А вие знаехте ли, че думата „комуникация“ е една от най-често споменаваните в интернет?

Умението за добра комуникация може да се придобие, но повечето жени могат да се похвалят с природен талант в това отношение. Според теорията разбирането и емпатията са ключови фактори за успешната комуникация и точно заради това мъжете нямат толкова вроден усет колкото жените.

Ученето на чужди езици

Както вече споменахме, жените имат вроден талант за комуникационните науки. Жените са по-добри слушатели, писатели, читатели, оратори.

За да научим един език трябва да слушаме, четем, говорим и да пишем. Освен предразположеността към ученето на чужди езици, тези качества помагат и на аналитичната структура на мозъка. Мъжете обикновено имат визуална памет и затова им е по-трудно да учат чужди езици.

Стрес

Понасянето на стреса е строго индивидуален въпрос и все пак можем да направим грубо общо заключение. Мъжкият мозък функционира на принципа „бори се или бягай“, а жените са по-склонни на анализ и компромис. Това прави и жените по-устойчиви на стрес.

Праг на болка

Знаем, че жените имат по-висок праг на болката от мъжете. Женското тяло е направено така че да освобождава хормони, които блокират болката, а и усещането ни за болка е различно от това на мъжете. И това се потвърждава с примери от ежедневието.

По-добра памет

Проучване, проведено от RIVM в Амстердам, показва, че жените запомнят повече и по-бързо дати, числа, имена и всякакви детайли.

Знаем, че с годините губим част от когнитивните си способности, но проучването показва, че дори жени в по-напреднала възраст имат по-силна памет за изброените неща от доста млади мъже.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    29 8 Отговор
    Общо взето нищо полезно.Какво е полезното да говориш с приятелка по телефона и да гледаш твлввизия докато готвиш освен че манджата после няма да се яде

    Коментиран от #9

  • 2 Пич

    29 6 Отговор
    Хахаха......за всичко останало може да е вярно , но като се сетя какви гении на шофирането съм виждал в женското царство.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    23 4 Отговор
    Чак почвам да се чудя по добрите шофьори как не са превзели рали и пистовите шампионати
  • 6 Един

    19 1 Отговор
    Е точно пък за шофирането мога да поспоря доста! Действително виждал съм жени, които карат като мъже и усещат колата, но те са единици! Болшинството са стиснали волана и гледат напред като коне с капаци, не си усещат габаритите на колата, видимо от нескопосани и безумни маневри, както и едно елементарно успоредно паркиране не могат да направят! Били по-добри от нас по отношение на сигурността - моля??? Сърбал съм попарата на една такава - изскочи пред мен с колата си, на има-няма 2 /ДВА/ метра пред мен от странична пряка без предимство, буквално като като кон с капаци, без да погледне дори или без дори да намали! Аз се движех по път с предимство (!!!), в населено място, спазвайки си ограничението от 50 км/ч (!!!), видях я на момента с периферното зрение и моментално набих до долу спирачките, но при тези обстоятелства ударът беше неизбежен - не можех да я заобиколя, понеже тя препречи улицата с цялата си кола буквално на 2 метра пред мен! Слизам и я питам - къде гледаш, знака не виждаш ли, тя - мълчи и почна да реве! За щастие пострадали нямаше, но ако беше изскочила така пред някой велосипедист или моторист??? Сигурност ли - ТВЪРДО НЕ!!!

    Коментиран от #13, #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 7 Отговор
    Вярвайте си...........Но ако си повярвате прекалено много ,че сте и супер шофьори....ще стане опасно за Движението и за вас.Внимавайте ,жени....колкото и да сте гиииниални все пак...Създадени сте от Реброто на адам.....

    Коментиран от #10

  • 9 хе хе

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Не само за разговорите с приятелки се отнася. Аз например мога да слушам и чета новини едновременно като следя за най-важното в информацията и от двата потока.
  • 10 между_другото

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Мен ме създаде Бог. Смени си ника на "дълбоко комплексиран"!
  • 11 Дядо Стою

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    Мба, такива гееви имаше на времето - бибитка да видиш! Само не помня, те към чий пол се числяха.
  • 12 Ром Бакарди

    7 3 Отговор
    Мдааа.....начи мойто жина прай тез неща еднувременну: докат готви-зяпа индианскити сириали. Убачи сащо така налага лапето чи ни си е научило уроцити, фърга сено на магарето, носи манджа на гусито, кълне кумшийката чи излизала да простира по гащи, сменя маслото на трактора дет го имам, и баш накрая- идва да ми са кълчи утпредя ми и да ми вика:дарлинг, дувечера ша прайм ли с.и.к.и.ш-конференция?
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Един":

    Преди години правих полуоска и маншон заради една стиснала волана....В малките улички се пребирам и си бях купил и направил предни гуми и ги карам и съпругата ми до мен.улицата е еднопосочна...Отдясно паркирали коли..Срещу мен се появява някаква западна кола с ....женски дявол и се пази от спрените коли ,но директно налита на мен...Ако я бях оставил да ми уцели ...пластмасовата броня зад ,която има метална 15кг греда....западната пластмаса щеше .....Но аз инстинктивно лек десен волан плътно вдясно и дясното ми колело и предно и задно минаха през тези шахти малки...само без предпазител отгоре.гумата пропада и излиза и аз паркирам и забравям...След 2дни сменям гуми първо задни .що ли не знам всичко ок.Отивам на предна дясна и виждам скъсан маншон....Първата ми мисъл,кое двукрако....го е свършило...прибирам паля и тръгвам за маншон....Стъпвам на Ломско вдигам 60 и вибрации отдясно...Ептен се шашнах ни съм се докосвал до някой ,ни някой ме е ударил,а ......отивам Полуоска леко изкривена .......Още не мога да загрея...Обаждам се на съпругата ми....и тя ми каза..Забрави ли,че мина през шахта отворена...Шахтата има метална основа и .......200кинта и един ден.На вси отгоре задно дясно му сменях и Спирачно цилиндърче ......пак поради това женско изчадие....От тогава ,когато видя жена,която се движи в тясно пространство където с мъж шофьор се разминаваш лесно,аз спирам....изчаквам жената да си ....мине спокойно и тогава минавам.Без значение предимството ..парите са
  • 14 Зевзек

    12 2 Отговор
    "Заблудата, че мъжете са по-добри шофьори от жените..."

    Заблуден/а е автора на тази статия. "По-безопасен шофьор" и "по-добър шофьор" са различни неща. Да жените имат по-малко пътни инциденти, но и значително по-малко карат, защото обикновенно се возят, а не карат. Също така, жените карат по-бавно, защото са несигурни в шофьорските си умения. Естествено, че с ниска скорост е много по-трудно да направиш катастрофа. В цялат история има само една жена автомобилен пилот Мишел Мутон, всчики други шампиони са мъже.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лорд Минчу

    5 0 Отговор
    Не можахте да ме убедите да си сменя пола 🤣🤣🤣
  • 18 тренер

    8 0 Отговор
    Поздравявам всички дами шофьорки с по-доброто шофиране и високо самочувствие! 😉

  • 19 Жена

    6 6 Отговор
    Хайде сега всички мъже ще се юрнат да напишат кой какво е преживял с жени зад кормилото. Любима мъжка тема. Ние жените да започваме ли с темата мъже зад печката?

    Коментиран от #20

  • 20 Хаха

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Жена":

    На мъже зад печката губите категорично, учудвам се дори, че опитвате да го споменавате!?
  • 21 Гост

    0 0 Отговор
    Уаааа ха ха ха ха ха ха!¡!!!!!!!!!
  • 22 Гост

    5 6 Отговор
    Най-добрите рали пилоти са мъже.
    Най-добрите готвачи са мъже.
    Най-добрите спортисти са мъже.
    Най-великите учени - предимно мъже.
    Най-богатите хора - мъже.
    Най-успешните - мъже.
    Най-великите пълководци - мъже.
    Най-умните шахматисти - мъже.
    Най-добрите диригенти, певци, музиканти, художници, актьори са мъже.
    Какво говори фактът, че жените вечно се опитват да се докажат в мъжките сфери?

    Коментиран от #24, #30

  • 23 Една

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Един":

    "+" на коментара Ви. Успоредното паркиране ми е едно от най-трудните неща в живота. :D
  • 24 Една

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Отговор на въпроса Ви: болен, откачен, противоестествен феминизъм. И "+" на коментара Ви.
  • 25 един от многото

    4 7 Отговор
    В порно канал можете да видите жена заета с мултитаскинг. Има един лаф , когато видиш негър скиор , тогава ще видиш и жена шофьор. Комуникациите им са само , когато имат далавера! За стреса и прага на болката , ще имате много здраве от арменския поп. Наистина жените са по злопаметни , но никога същество с една глава не може да превъзхожда друго с две!

    Коментиран от #29

  • 26 плевен

    1 1 Отговор
    Има нещо вярно в статията.Например от аФторите във Факти, никой не може да пише с повече правописни грешки от Бързото Маре.
  • 27 Някой беше казал

    4 4 Отговор
    С жени и прости хора трудно се общува ...!

    Коментиран от #28

  • 28 1221

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Някой беше казал":

    Казал го е някой, който стои по средата между най-простите и най-сложните хора на планетата.
  • 29 ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "един от многото":

    Напомни ми култова фраза от някакъв филм, чието име вече не помня. Някаква професионалистка обясняваше на младата си колежка колко са глупави мъжете. Каза и нещо от сорта "като им се втвърди ... и мозъкът им омеква". Толкова за двете глави.
  • 30 лекувай се

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Жените в нищо не се опитват да се доказват, защото най-добрите майки на мъжете от всички изброени професии са жени!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мах

    1 1 Отговор
    За шофирането не съм съгласен!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бакши

    4 0 Отговор
    за повечето неща съм съгласен, с изключение на шофирането разбира се. Да мъжете сме по-склонни да поемаме рискове и да действаме безразсъдно и от тази гледна точка може да се погледне, че жените са по-сигурни шофьори, но липсата на чувство за скорост и дистанция, за посоки и перспектива пък да не говорим, прави болшинството жени пълна трагедия зад волана.
  • 35 д-р Косев

    1 0 Отговор
    Има доста психологически изследвания за разликата в когнитивната система на мъже и жени. Като цяло, разликите са малко. Най-големи отклонения са установени при пространственото мислене и вербалните (езикови) умения. Мъжете са по-добри в първото, а жените във второто. Дали тези различия са вродени е спорен въпрос, защото малките момчетата и момичетата имат различна развитийна траектория. Момчетата например по-често участват в групови игри изискващи навигация в пространстовото, докато момичетата се въртят повече около възрастните и съответно получават възможност да развиват езиковите си умения.

    Много е интересно как стои при въпросът при транссексуалните, но там, каквото и да са находките, има сериозен риск прогресивните да ти обявят джихад и изследователите избягват темата.