Last news in Fakti

6 Декември, 2022 06:00, обновена 6 Декември, 2023 04:25 20 388 26

Кой има имен ден днес, 6 декември

  • свети николай чудотворец-
  • никулден-
  • празник

Източноправославните християни честват свeти Николай Чудотворец

На 6 декември източноправославните християни честват свeти Николай Чудотворец. Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство. Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите.

Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта. Св. Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила.

В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал. В образа на свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Свети Николай умира на 6-ти декември 345 година.

Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата. В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.

В много райони на Запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа. На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца.

Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Вярва се, че ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

От 1992 г. Никулден се чества и като Ден на град Бургас.

Празнуват Кольо, Колю, Ненко, Нено, Никола, Николай, Нино, Ненка, Никол, Николета, Николина, Николинка, Нина, Нинка, Ница


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 6 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на всички ХОРА ИМЕНИЦИ и ХОРА ПРАЗНУВАЩИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 7 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ПРАЗНУВАЩИ ХОРА
    ЧЕСТИТСВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ

    Коментиран от #6, #16

  • 4 Атеист

    6 29 Отговор
    Светците сметките ли ще ми платят, хладилника ли ще ми напълнят, че да им се кланям 🤣 няма по тъпо нещо от религията 🤣

    Коментиран от #5, #20, #25

  • 5 Кочо

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Атеист":

    И от простотията ти. Какво лошо има в празниците, свързани с имената ни?

    Коментиран от #21

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мъдрият

    10 3 Отговор
    Ще напиша мнението си в няколко коментара, защото статията не обхваща всички важни неща в житието на Светеца:

    Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на всички именици!

    Днес честваме един от най-великите християнски светци - Свети Николай Мирликийски чудотворец! Невероятен, удивителен и уникален светец, и чудотворец! Който иска да разбере повече за него - нека да прочете пълното му житие в православните сайтове! Ще намери много поучителни и душеполезни неща в него!

    Аз ще се спра на няколко важни момента: още от млад, а също и през целия си живот той винаги помагал на хората безкористно и безрезервно - и материално и духовно, и по всякакъв начин: И неслучайно, и именно затова - Свети Николай е станал първообраз на дядо Коледа, и съответно и на дядо Мраз!

    Първо е случаят с бащата на три дъщери, който е бил богат царедворец, но обеднява и в безиходицата си приема лукави помисли: да пожертва честта на дъщерите си, за да си върне предишния охолен живот. Свети Николай по чудесен начин разбира за това негово намерение и три пъти му подхвърля през нощта в стаята по една кесия със злато. При всеки такъв случай бащата успява да омъжи по една от дъщерите си, благодарейки на Бога, а на третия път вижда кой е благоделя му, и благодари на Св.Николай и на Бога от цялата си душа и сърце!

    (Заради този случай банкерите - тези алчни лихвари, го смятат за свой патрон, въпреки че той няма нищо общо с такива хора, защото е помагал безвъзм

    Коментиран от #22

  • 8 Мъдрият

    11 3 Отговор
    (Заради този случай банкерите - тези алчни лихвари, го смятат за свой патрон, въпреки че той няма нищо общо с такива хора, защото е помагал безвъзмездно и безкористно!)

    Второ - има няколко чудесни случая, когато Свети Николай пътува с кораб, най-удивителният от които е: възкресяването на паднал от мачтата и починал на място моряк. Укротявал е и морски бури. Именно заради тези чудеса моряците също го смятат и почитат за свой покровител!

    Трето - той е избран по чудесен начин от Бога за епископ на град Мира, Ликийска област, така:
    в гр. Мир избирали архиепископ на мястото на неотдавна починалия епископ Йоан. Събралите се от всички градове епископи се затруднявали в избора и разбирайки, че само един Бог може да ги просвети и вразуми, готвели се към това дело чрез молитва и пост. Господ Бог чул молитвата им и на един от тях открил волята Си. На тоя епископ във време на молитва се явил един мъж, сияещ е неземна светлина, и му заповядал същата ранна сутрин да застане на църковните врата и да очаква минаващите. "Пръв, който влезе – казал той – е избраният от Бога, името му е Николай".

    Епископът разказал на другите за случилото се и застанал рано сутринта на църковните врата, а другите епископи се събрали в храма. Между това св. Николай пристигнал в Мир, прекарал почти всичкото време в молитва и тая сутрин, по свой обичай, отишъл в храма да слуша утренята. Току що прекрачил вратата, и епископът го спрял и попитал за името. – "Николай, раб на твоя светиня,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мъдрият

    8 3 Отговор
    Николай, раб на твоя светиня, Владико – отговорил той смирено. Тогава епископът, като го хванал за ръка, довел го в храма и го поставил сред другите епископи. Мълвата за всичко това бързо се разнесла и народът се струпал в безбройно множество. Наученият чрез видение епископ се обърнал към народа и, като посочил Николай, казал: Приемете, братя, своя пастир, когото помаза Дух Свети и комуто Той повери ръководството на нашите души. Постави го не събрание на човеци, но Божието определение! Народът се радвал и благодарил на Господа. Сам Николай в дълбоко смирение, смятайки себе си недостоен за високия сан, искал да се отрече от него, но се покорил на волята Господня и приел архиепископството.
  • 13 Мъдрият

    7 2 Отговор
    Цариградският патриарх св. Методий разказва, че няколко време преди това св. Николай сам имал видение. Нощем му се явил Иисус Христос, сияещ от слава, и му връчил Евангелие, украсено със злато и бисери, а от другата страна Пресвета Богородица му възлагала светителски омофор.

    Станал пастир на Мир-Ликийската църква, св. Николай бил винаги строг към самия себе си още повече засилил трудовете си. Той разсъждавал, че според новия сан и място повече от преди трябва да живее не за себе си, а за другите. Избрал си двама достойни сътрудници от презвитерите и неуморно се грижел за благото на тия, които били поверени на грижите му. Всички приемал с бащинска любов, изслушвал всякакви молби и оплаквания, охотно давал помощ и съвет, с твърдост се застъпвал за невинните и обидените.

    По време на неговото управление като епископ започнало голямо гонение срещу църквата и Свети Николай бил хвърлен в тъмница, където укрепявал затворените там християни. Но по Божи промисъл той не пострадал мъченически.
    Кървавите гонения се прекратили. Но скоро за Църквата настъпило не по-малко бедствено време. Наченали се вътрешни раздори. Някои лъжеучители започнали да проповядват ереси. Така, Арий, презвитер александрийски, отхвърлял Божеството на Иисуса Христа и създал арианската ерес. Желаейки да въдвори мир в Църквата, император Константин в 325 г. свикал на събор в гр. Никея епископите от всички области. Събрали се 318 отци. Това бил Първият вселенски събор.
  • 14 Мъдрият

    10 3 Отговор
    На тоя събор, който продължил около 2 месеца, бил съставен Символът на вярата (до осмия член) за общо църковно употребление. Ереста на Арий била осъдена.
    Разказват, че Св. Николай в спор с Арий не могъл равнодушно да понесе богохулните му думи и в присъствие на цялото събрание му ударил плесница. За тая му постъпка Св. отци първоначално лишили Николай от архиерейски сан. Но някои от най-достойните отци на събора се удостоили с чудесно видение: видели Свети Николай и от едната му страна Господ Иисус с Евангелие, а от другата – Божията Майка с омофор. Като узнали, че Сам Господ и пречистата Му Майка възвръщат на Своя избраник Николай отнетото от него, Св. отци вече не осъждали дръзновената му постъпка и започнали да го почитат като велик Божий угодник.

    Като се върнал от Никея, св. Николай започнал пак да управлява своето паство, като го утвърждавал в истинското учение и опровергавал всякакви лъжливи учения, които могли да смутят вярващите. За всичко се обръщали към него и търсели неговата помощ. Всички знаели, че в негово лице ще намерят защитник на правдата и изобличител на всяка несправедливост!
  • 15 Мъдрият

    11 3 Отговор
    Светителят извършил и много други чудеса чрез Божията благодат. Той спасил от буря пътуващи по море и след това, като забелязал в тях грешни наклонности, довел ги чрез своите думи до разкаяние и изправяне. Удивително било влиянието на неговите думи и дори на неговия външен вид, сияещ с божествена благодат, върху сърцата не само на верните люде, но и на неверните, които той обръщал към Бога и укрепявал във вярата. Като достигнал дълбока старост, той починал тихо и блажено, след кратко боледуване в 342 г. Тялото му било погребано в катедралата на гр. Мир. Неговите нетлени мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.
    В момента светите му мощи се намират в град Бари в Италия.

    Нека Бог по молитвите на Свети Николай да ни дари твърда вяра, крепка надежда и силна любов към Бога! А също и да обичаме ближните си като себе си и винаги да им помагаме безкористно както е правил Свети Николай!

    Коментиран от #17

  • 16 Ники Бики

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Цвете и занеси и не си го Пипай в зори.

    Коментиран от #26

  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    Благодаря Ви Мъдрецо

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Още един атеист

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Атеист":

    Браво за коментара това е някакъв измислен светия и празник.
  • 21 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Кочо":

    Има защото се кланяш на хора който са нарочени от някой за светец но не са такива . Легенди са това за разните светци измислени.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Коментар

    2 1 Отговор
    Честит Никулден на всички.Може да го направят национален празник,защото по-големи шарани от нас няма.Ние сме единствената държава в целия свят,която дава милиарди за чертежи без нищо да получава.Другите като плащат веднага получават.
  • 24 Идън

    6 2 Отговор
    До мъдрият- чета коментарите ти с интерес. Благодаря! Научих какво означава омофор.Бъди здрав и благословен! Честит Никулден на всички!
  • 25 бай Гъдю

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Атеист":

    Трябва да има написано черно на бяло, че деня е посветен на някого, за да има повод да се почерпят всички! Сметките ще си ги плащаме сами! :)
  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ники Бики":

    Как не ВИЕ Срам Нет хулиганино