Last news in Fakti

8 Декември, 2022 16:32 3 275 5

Какъв климат ни очаква през 2023 г. след една от най-горещите години в историята?

  • климат-
  • климатични промени-
  • климатичен феномен-
  • глобалното затопляне-
  • гореща вълна-
  • наводнение

Специалистите, изследващи климата, не дават оптимистични прогнози за бъдещето

Какъв климат ни очаква през 2023 г. след една от най-горещите години в историята? - 1
Снимка: Shutterstock

Какво да очакваме след година, изпълнена с климатични бедствия като наводнения, екстремна суша и горещи вълни?

През 2022 г. станахме свидетели на доста подобни явления, отбелязва АФП, цитира БТА.

Отминаващата година беше сред най-горещите в историята. Тя беше изпълнена с екстремни горещи вълни, интензивни дъждове, наводнения, суша, каза Робер Вотар, директор на института „Пиер-Симон Лаплас“, специализиран в изследвания на климата.

Серията от екстремни събития показва нарастването на катастрофалния отпечатък, причинен от затоплянето на планетата. Това се случва от Нигерия до Пакистан. Именно в Пакистан почти 33 млн. души бяха засегнати от екстремни дъждове, наводнения и свлачища.

В Европа беше регистрирано най-горещото лято от началото на климатичните измервания. Избухнаха огромни горски пожари. Реките пресъхнаха, а реколтата беше застрашена.

За съжаление това е само началото, гласи мрачната констатация на Робер Вотар.

Климатичната конференция КОП28, която трябва да се проведе след една година в Дубай, ще бъде следващ етап в амбициите да се редуцират газовите емисии и ефектът на сярата, каза Харджит Сингх от международната неправителствена организация „Климатична екшън мрежа“ („Climate Action network“). Тя настоява за финансова помощ от богатите към по-бедните страни за подпомагане на енергийния преход.

Според Лоранс Тюбиана, която е сред архитектите на Парижкото споразумение от 2015 г., на срещите КОП трябва да се говори за различните аспекти на проблема с петролния и газовия сектор, както и за евентуалните финансови контрибуции. Тази тема предвещава напрежение, тъй като ОАЕ са сред най-големите износители на петрол в света, каза Тюбиана.

Срещата КОП28 ще бъде и възможност да се провери свършеното от държавите във връзка с поетия ангажимент за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий и дори до 1,5, ако е възможно. Тази граница изглежда труда удържане, тъй като настоящите траектории показват много по-високи стойности.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    съсипана замърсена ПРИРОДА
    изсечени гори
  • 2 Някой

    7 1 Отговор
    Хайде, стига вече с тази глупост. Една от най-топлите години...
    При все, че има доклади как умишлено или неволно се манипулират измерванията на температурата по света, а сигурно и у нас.
    А иначе, трупат се милиарди долари и невъобразима власт в точно определени ръчички. И те не искат това да спре. Правят всичко възможно да запазят това положение.

    Коментиран от #4

  • 3 Соваж бейби

    6 0 Отговор
    Късно е за каквото и да било ,трябва да се спре войните и тестването на нови бомби и оръжия.Хората трябва се мотивират да се връщат по села и обезлюдени градове,за да не се пренаселват големите градове натъпкани като мравки в мравуняк ,мръсотия,прах и бетон.И вместо да се строят още и още бетонени килии наречени апартаменти да се засаждат дръввчета да се спазва чистота и хигиена.Не боклука от вафлата или чипса на улицата,Донка от горния етаж направо мята боклуци и развалена храна през терасата,мръсотията в морето.....
  • 4 АмиВижЧе

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Ами виж, че вкаратват американците данъци за стомата, която била "мръсно произвдоство" и такава "не мръсно" ... и накрая пак крайния потребител плаща сметката на тези бюрократи.... и после какво, ако Украйна произвежда стоманата ще е чисто, защото сина на Байдън участва, а ако Китай я внася ... ще е най-мръсната, защото Байдън не печели от нея ?
  • 5 Коментар

    0 1 Отговор
    Би трябвало да е студено заради вулканичната дейност.Само дано не стане като през 1816г,която е позната като годината без лято.