Last news in Fakti

16 Декември, 2022 17:17 2 217 1

Първото пожелание "Весела Коледа" е открито в писмо от 16-и век

  • весела коледа-
  • пожелание-
  • първото-
  • писмо-
  • 16 век

Писмото започва с: "Моля се на Бога да бъдете всички в добро настроение и веселие тази Коледа"

Първото пожелание "Весела Коледа" е открито в писмо от 16-и век - 1
Снимка: Shutterstock

Празничната фраза "Весела Коледа" е употребена за първи път от епископа на Херефорд през 16-и век, преди да се превърнe в използвана по целия свят честитка, пише "Дейли мейл".

Историци са открили, че епископ Чарлз Бут от Херефордската катедрала е написал писмо до своя колега духовник Уилям Бъргхил през 1520 г., в което казва, че се надява той "да бъде весел тази Коледа".

Досега се смяташе, че прочутата фраза е използвана за първи път във Великобритания 14 години по-късно, когато през 1534 г. в писмо до Томас Кромуел, главен министър на крал Хенри Осми, епископът на Рочестър Джон Фишър пише: "И този наш Господ Бог ви изпраща весела Коледа".

Писмото на епископ Чарлз Бут е открито в понеделник, когато екипът на библиотеката и архива в Херефордската катедрала проучва празничните факти, пише БТА.

Писмото започва с: "Моля се на Бога да бъдете всички в добро настроение и веселие тази Коледа".

Елизабет Семпър О'Кийф, архивист в катедралата, каза: "Може би сме наложили модна тенденция? Изглежда, че писмото, написано от архиепископ Бут десетилетие по-рано, досега е останало неизвестен факт".

От катедралата отбелязват, че писмото обсъжда различни въпроси, включително свещеник, който е проявил невъздържание (в смисъл на липса на самоконтрол по отношение на жена, а не липса на контрол над пикочния мехур).

В писмото се обсъжда и мъж на име Мидълтън, на когото е забранено да придружава леля си освен на църква или пазар, като епископът не обяснява поради каква причина.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прометей с гащи от Скопие

    4 1 Отговор
    А обръщението Дядо мраз,първи са го използвали македонците и то още в 9 век преди Христа! После руснаците са го краднали и го прекръстиха на Дед Мароз.