Last news in Fakti

17 Декември, 2022 16:22 7 627 14

Започнаха разкопки в района, където се намират останките от Ноевия ковчег

  • ноев ковчег-
  • разкопки-
  • останки-
  • турция

Предполага се, че това е във вилаета Агръ в Източна Турция

Започнаха разкопки в района, където се намират останките от Ноевия ковчег - 1
Снимкa: Shutterstock

Започнаха разкопки в района, където се смята, че се намират останките от Ноевия ковчег – легендарният съд, чиято история е разказана в Тората, Библията и Корана, пише Дейли Сабах.

Изследователският екип, създаден от университета Агръ Ибрахим Чечен (AIÇU) и Истанбулския технически университет (ITU), започна съвместна работа във вилаета Агръ в Източна Турция. Пробите включват пръст и скални фрагменти и са открити в района от изследователи, сред които академици, които са експерти по геофизика, химия и геоархеология. След това пробите бяха изпратени в лабораториите на ITU за изследване.

Останки тук са открити за първи път от картографа капитан Илхан Дурупинар през 1959 г. по време на разузнавателен полет за картографиране на района на източен Анадол. Сега руините привличат вниманието на много местни и чуждестранни туристи.

В Корана се споменава, че Аллах информира Ной за предстоящия потоп, който ще погълне цялата Земя, за да спаси него и всички онези, които са с него в неговия ковчег. След това Ной продължил да строи своя съд, в който държал членове на семейството си заедно с двойки от всички животни и птици.

Районът е в опасност, тъй като е застрашен от свлачища и наблизо вече са се образували гигантски пукнатини. Поради тази причина "Изследователският екип на планината Агри и Ноевия ковчег" беше създаден със сътрудничеството между AIÇU и ITU за провеждане на научни изследвания върху руините.

Заместник-ректорът на AIÇU Фарук Кая отбеляза, че те са инициирали изследване на Ноевия ковчег и каза: „Планината Арарат е добре известна в света благодарение на своите геоложки и геоморфологични характеристики, както и заради поверието, че е домът на Ноевия ковчег. Нашият университет работи в тази област от 2003 г. Тази година искахме да работим с ITU, за да извършим по-подробни проучвания."

"ITU е един от най-оборудваните университети в това отношение. Сформирахме работна група от академици от университета и те изследваха естествената структура между селата Телчекер и Юзенжили, тоест формацията, наподобяваща силуета на Ноевия ковчег. Пробите се обработват, ние ще определим нашите следващи ходове на базата на резултатите. Имаме експертни инструктори, които са специално оборудвани и компетентни по геофизика, химия и археологически изследвания", добави той.

"Ноевият ковчег се споменава в свещените книги на божествените религии. Тъй като по-голямата част от източниците насочват вниманието към планината Арарат и околностите му, районът има наистина голям потенциал за религиозен туризъм. По-специално, има нарастващ интерес от страна на европейските страни и Северна и Южна Америка. Европейците вече са започнали първите изследвания в тази област, когато Йохан Якоб Фридрих Вилхелм Папагал изкачва планината Арарат, за да търси останките от Ноевия ковчег през 1829 г.", заяви Кая.

"През 2008 г. група изследователи от Хонконг се качиха на планината Арарат. Те откриха пещера и дърво в нея, за което заявиха, че принадлежи на Ноевия ковчег, споделяйки го с пресата. Разбира се, дали дървото, което откриха, принадлежи на Ноевият ковчег е спорен въпрос, но смятаме, че постигнаха успешни резултатите. В Хонконг те построиха Музея на Ноевия ковчег, който имаше над 7 милиона посетители. От икономическа гледна точка те поставиха религиозния туризъм там в действие. Aгръ , който е един от слабо развитите региони на нашата страна, има сериозен потенциал в този смисъл. Нашата цел, като университет, е, че ако можем да разкрием това и да превърнем това място в център за религиозен туризъм, смятаме, че икономиката на Aгръ и страната ни ще се съживи сериозно", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Категорично

    25 4 Отговор
    Аллах е информирал Ной ! Това е научно доказано.

    Коментиран от #5

  • 2 на планината Арарат

    23 3 Отговор
    Нито ковчег има, нито дървета. Има много камъни и едно езеро долу което много пресъхна. Точно сега пък, е баш неподходящо да си вееш байряка там.
  • 3 Гошо

    25 4 Отговор
    Ще намерят плоча на Лили Иванова с автограф за Ноев.
  • 4 Ами

    24 3 Отговор
    От богословска гледна точка , няма да постигнат нищо , защото и сега вярващите се доверяват безусловно на написаното в Библията и Корана ! Разковничето е " религиозният туризъм " ! С други думи , начинанието не е религиозно , а бизнес ! А и Библията , и Корана са окрали и и зплагистсвали " Епоса за Гилгамеш " , като явно са преценили , че името на оригиналния герой - Утнапищим , е трудно за запомняне , и са го нарекли Ной !
  • 5 Пешо

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Категорично":

    Аллах ли? Ти сериозен ли си? Научно доказано!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Оня с Теслата каза

    16 0 Отговор
    Че Ноевия ковчег е в Белоградчик. Пак пускате фейкове предателииии.....
  • 7 Сериозно я !

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    В Истанбул в музея има запис на телефонният разговор. Изпял му го е , даааа.....
  • 8 Абе Смотаняци

    11 3 Отговор
    Ако е бил на Арарат, Тея слонове и камили как слезли от там бре? Ама много сте прости ей....
  • 9 отшелника

    19 2 Отговор
    ще намерите грънци ! Той Ной после потопа си го е разглобил кораба да ползва материала ,знате ли колко скъпо е било набичено дърво тогава ,че Ной да го остави да гние ,пълни простаци са учените !
  • 10 библиотекаръ

    11 0 Отговор
    ще намерят на Ной жезъла
  • 11 Я го знам ...

    6 1 Отговор
    Ковчега всъщност беше в Каспичан,ама местните пияници го разколачиха да си варят ракия.
  • 12 Хаха

    10 0 Отговор
    Само, че търсят на грешното място а накрая ще стъкмят нещо, че са намерили и ще се юрнат луди туристи да се снимат с ковчега
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Охооооо

    4 1 Отговор
    Тия са много закъснели.У Столипиново по байТошово време го намериха,а после като дойде ДПС-то по кърджалийско го раздадоха за отоплителни помощи на правилно вярващото(правоверното) население.Тия какво си мислят,че са намерили,един Аллах ги знае.