Необходими продукти:
- 1 1/2 кг прясно зеле
- 2 домата
- 1 супена лъжица червен пипер
- 1/2 кафена чаша олио
- 4 броя дафинов лист
- 4 броя бахар
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за постно зеле в гювеч е подготовката на зелето. Отстранявате наранените листа на зелката. Нарязвате зелката на тънки ивици. Слагате нарязаното зеле в гювеча, поръсвате със сол и го намачквате добре. Добавяте обелените и нарязани на дребно домати/доматено пюре, дафиновия лист, бахара и разбърквате. Слагате олиото и червения пипер, и отново разбърквате.
Не е необходимо да добавяте вода. Задължително слагате гювеча в студена фурна!!! Ако сложите студения гювеч в предварително загрята фурна, то той ще се пукне! След като сте сложили гювеча със зелето във фурната я включвате на 200 градуса и забравяте за гювеча за около час. След един час го вадите от фурната и разбърквате зелето, след което го връщате във фурната за още 5 минути. След като минат и тези 5 минути зелето е готов и може да бъде сервирано, пише БЛИЦ.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 един от многото
Коментиран от #2
10:11 19.12.2022
2 Хасан
До коментар #1 от "един от многото":
Първо не е ли да сложиш сланината да се разтопи вътре, да е мазничко, не ми го хвали! И разбира се люта хайдушка ракия!10:36 19.12.2022
3 Наистина класика
11:30 19.12.2022