Last news in Fakti

19 Декември, 2022 10:05 2 163 3

Рецепта на деня: Постно зеле в гювеч

  • постно-
  • зеле-
  • гювеч-
  • какво да сготвя

Когато се налага всеки ден да измисляме нещо ново и различно, често забравяме и най-лесните и банални рецепти

Рецепта на деня: Постно зеле в гювеч - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 1/2 кг прясно зеле
  • 2 домата
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • 1/2 кафена чаша олио
  • 4 броя дафинов лист
  • 4 броя бахар

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за постно зеле в гювеч е подготовката на зелето. Отстранявате наранените листа на зелката. Нарязвате зелката на тънки ивици. Слагате нарязаното зеле в гювеча, поръсвате със сол и го намачквате добре. Добавяте обелените и нарязани на дребно домати/доматено пюре, дафиновия лист, бахара и разбърквате. Слагате олиото и червения пипер, и отново разбърквате.

Не е необходимо да добавяте вода. Задължително слагате гювеча в студена фурна!!! Ако сложите студения гювеч в предварително загрята фурна, то той ще се пукне! След като сте сложили гювеча със зелето във фурната я включвате на 200 градуса и забравяте за гювеча за около час. След един час го вадите от фурната и разбърквате зелето, след което го връщате във фурната за още 5 минути. След като минат и тези 5 минути зелето е готов и може да бъде сервирано, пише БЛИЦ.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    4 0 Отговор
    И в гювеч да го сготвите и в тава , постното зеле си е постно , при това прясно! Да беше поне кисело с бобец , или в гювеча със свински бюст. Може и сърмички да свие човек и отново , в никакъв случай постни , а ако са кълцани , още по добре! Уважавайте сезона и продуктите!

    Коментиран от #2

  • 2 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "един от многото":

    Първо не е ли да сложиш сланината да се разтопи вътре, да е мазничко, не ми го хвали! И разбира се люта хайдушка ракия!
  • 3 Наистина класика

    0 1 Отговор
    Браво!