Last news in Fakti

22 Декември, 2022 12:28 1 335 3

Книги на евреин, оцелял при Холокоста, бяха върнати на наследниците му

  • книги-
  • евреин-
  • холокост-
  • оцелял-
  • втората световна война

Хайнрих Кланг е принуден да продаде книгите си в началото на войната, които до този момент са били в библиотеки в Германия и Австрия

Книги на евреин, оцелял при Холокоста, бяха върнати на наследниците му - 1
Снимка: Shutterstock

Десетки книги бяха върнати на наследниците на известен виенски юрист, оцелял от Холокоста, съобщи ДПА.

Книгите са принадлежали на Хайнрих Кланг (1875-1954), виенски съдия и теоретик, който ги продава на антиквари във Виена през 1939 г. под натиск на нацистките власти.

Кланг, който е евреин, е преследван през нацисткия режим и е депортиран в концентрационния лагер Терезиенщат. Той оцелява и се връща във Виена след войната.

Книгите - 42 тома, попадат в колекциите на осем библиотеки в Германия и Австрия. Те са върнати на наследниците на Кланг на 13 декември според Библиотеката на Саксония в Дрезден, която е сред притежавалите ги институции, информира БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    5 1 Отговор
    Наследниците да ги дарят на укрия
  • 2 Роза

    1 0 Отговор
    Винаги съм се възхищавала на оформлението и изработката на старите книги.Те притежават нещо самобитно и привлекателно.Имам две такива,оцелели в първоначалния си вид след почти сто години!Когато ги отворя,все едно времето се връща назад,за да видим част от миналото!
  • 3 БОКО НЕ Е ВИЖДАЛ ТОЛКОВА МНОГО КНИГИ

    1 0 Отговор
    ....................................... НА НЕГО МУ ДАЙ ДА УПРАВЛЯВА И КРАДЕ ........ КАТО КИРО И БАЩА МУ !